Baross Gábor Hitelprogram

Ezer milliárd felé robognak a Baross Gábor hitelek

Baross Gábor Hitelprogram

Ezer milliárd felé robognak a Baross Gábor hitelek

Bank360 tartalom
2023-11-19 Frissítve: 2024-04-10
2023-11-19 Frissítve: 2024-04-10
35784130

Túllépte a 860 milliárd forintos szerződött összeget a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram. November 8-ig az 1000 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett program 86 százalékára kötöttek szerződést a vállalkozások. A leszerződött összegből az EXIM 654 milliárd forintot folyósított.

 

Az EXIM Magyarország idén februárban indította el 700 milliárd forintos keretösszeggel a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot a kormány döntése alapján. A programnak az a célja, hogy a vállalkozások a kedvezőtlen gazdasági helyzetben a magas kamatok idején kedvezményes finanszírozáshoz juthassanak. A hatalmas érdeklődésre tekintettel az eredeti keretösszeget 1000 milliárd forintra emelte a kormány.


A programban beruházási-, forgóeszköz- és zöld hitel igényelhető. A konstrukciók a futamidő  végéig fix kamatúak, ez forint hitel esetén jellemzően legfeljebb 6 százalék, euró hitel esetében pedig legfeljebb 3,5 százalék.


Az indulást követően 2 hónap alatt a szerződött hitelállomány már elérte az 500 milliárd forintot, november elejére pedig túllépte a 860 milliárd forintot, vagyis a teljes hitelkeret 86 százalékára kötöttek szerződést, amely az év végéig várhatóan 100 százalékra növekedik.

 

A program keretében november 8-ig több mint 3000 hitelkérelem érkezett az EXIM-hez és a vele szerződésben álló kereskedelmi bankokhoz, együttesen 1480 milliárd forint értékben. A legnépszerűbb a forgóeszközhitel: 691 milliárd forint összegben nyújtottak be erre igénylést. Ezt 510 milliárd forinttal a beruházási célú (beleértve a lízinget), majd 279 milliárd forinttal az ingatlancélú hitelkérelem követte. Az eddig leszerződött 860 milliárd forint mintegy 76 százaléka már folyósítva lett összesen 654 milliárd forint összegben. A beérkezett hitelkérelmek 99 százalékát az EXIM refinanszírozó partnerein keresztül regisztrálták.

 

 

Az EXIM a lemorzsolódó ügyletek pótlására szeptemberben újranyitotta a kérelmek befogadását a bankoknál. Az újraindulás után rövid idő alatt 613 kérelem érkezett be 112 milliárd forint összegben. Az ügyfelek 67 százaléka a kkv szektorból került ki, a szerződött hitelállomány alapján a források 49 százalékát használhatják fel a hazai kis- és középvállalkozások. A kkv-k számára elérhetők a Széchenyi Kártya Program kedvezményes hitelei is, azonban a nagyobb vállalkozások ehhez nem férnek hozzá, így érthető az érdeklődésük a Baross Gábor hitelek iránt.

 

A három legnagyobb hitelösszegű forrást elnyerő iparágak november elejéig a feldolgozóipar, a
kereskedelem és az építőipar volt. A hitelösszeg alapján a zöld beruházási hitelek 51 százaléka a következő négy ágazatba áramlik: villamosenergia-termelés; keményítő, keményítőtermék gyártása; könnyűfém csomagolóeszköz gyártása; villamos motor, áramfejlesztő gyártása.

 

A Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram meghatározó szerepet tölt be a befagyott vállalati hitelek fellendítésében. A hazai bankok által márciustól szeptemberig nyújtott új hitelszerződések közül 32,8 százalék a Baross Gábor Hitelprogramhoz volt köthető. A forintban denominált új hitelszerződések esetében ez az arány még ennél is magasabb, közel 40 százalék.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!