A kisvállalkozások nagyon jutányosan jutnak Széchenyi hitelhez 2024-ben is

Jövőre is megmaradnak a kisvállalkozásoknak az 5 százalékos Széchenyi hitelek

A kisvállalkozások nagyon jutányosan jutnak Széchenyi hitelhez 2024-ben is

Jövőre is megmaradnak a kisvállalkozásoknak az 5 százalékos Széchenyi hitelek

Bank360 tartalom
2023-10-31 Frissítve: 2023-12-29
2023-10-31 Frissítve: 2023-12-29
35405839

Fellélegezhetnek a kisvállalkozások: biztosan megmaradnak jövőre is a fix 5 százalékos kamattal felvehető Széchényi hitelek. Ezekből az idén eddig 1700 milliárd forintot igényeltek a kkv-k. Az alacsony kamatot lehetővé tevő támogatást az állam állja, jövőre erre még 40 milliárd kell a költségvetésből.

 

2024-ben a gazdasági növekedés helyreállítása érdekében a Széchenyi Kártya Program termékei továbbra is változatlan, rendkívül kedvező feltételek mellett lesznek elérhetők a kkv-k számára – jelentette Krisán László, a programot gondozó KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója. Ez azt jelenti, hogy a kormány döntése értelmében jövőre is a 2023-ban érvényes feltételek és hitelek marad érvényben, azaz a Széchenyi Kártya Program 2024-ben is a futamidő végéig fix, 5 százalékos nettó éves kamat mellett kaphatnak forrást a kis- és középvállalkozások.

 

A bejelentés alapján 2024-től változatlanul elérhetőek lesznek az alábbi Széchenyi hitelek:
1. Széchenyi Kártya Folyószámlahitel MAX+ és ezen belül Széchenyi Turisztikai Hitel MAX+
2. Széchenyi Likviditási Hitel MAX+
3. Széchenyi Beruházási Hitel MAX+ és ennek részét képező Agrár Széchenyi Beruházási Hitel MAX+
4. Széchenyi Lízing MAX+
5. Széchenyi Mikrohitel MAX+
6. Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciók (Agrár Széchenyi Kártya és Agrár Széchenyi Kártya MAX+)
7. Széchenyi Kártya Klasszik (újonnan ez nem igényelhető)

 

Öt százalék 12 helyett

A vállalkozások jelenleg csak nagyon magas, sokuk számára kigazdálkodhatatlan kamatok mellett jutnának forrásokhoz piaci feltételekkel. A Bank360.hu szakértői szerint jól jellemzi a helyzetet, hogy az október 9-étől élő önkéntes banki kamatplafon a vállalkozások forgóeszközhiteleire 12 százalékkal indult. Az újabb jegybanki kamatvágás után ebből faragtak fél százalékot. A 11,5 százalékot november 2-től alkalmazzák a pénzintézetek az újonnan kötött szerződéseknél.

 

Ezek alapján nem csoda, hogy a kis- és középvállalkozások közül amelyik csak tud, Széchenyi Max+ kölcsönt vesz fel, hiszen ilyen drága vállalati hitelek idején az 5 százalékos fix kamat nagyon jutányosnak számít. Ezeket a kedvezményes kölcsönöket a Kavosz Zrt.-vel szerződött bankoknál lehet igénybe venni. A Széchenyi hitelek a folyósító pénzintézeteknek is jó üzletet jelentenek, hiszen a kamatkülönbözetet az állam állja. Ráadásul, ha nem lennének ezek a kedvezményes hitelek, akkor a magas kamatú piaci hitelekből biztosan sokkal kevesebbet tudnának és akarnának felvenni a vállalkozások. 

 

A Széchenyi Kártya Program olcsó forrásai már teljesen beépíültek a magyarországi banki gyakorlatba, hiszen több mint két évtizede segítik a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások finanszírozását. Viszont még sohasem voltak annyira kedvezményesek, mint az elszabadult infláció miatt nagyon megemelkedő piaci kamatok idején. Ez persze azt is jelenti, hogy az államnak is többe kerül a támogatás. Ezt mutatja, hogy a kormány arról döntött: a támogatásokra adott költségvetési pénzt további 40 milliárd forinttal bővíti.

 

Csak az idén 1700 milliárd

A Széchenyi Kártya Program az indulása óta eddig összesen 440 ezer vállalkozásnak nyújtott hitelt mintegy 6100 milliárd forint értékben. A 2023 elején elindult Széchenyi Kártya Max+ keretében eddig közel 42 ezer finanszírozási kérelmet fogadtak be 1700 milliárd forint értékben. Ebből közel 1000 milliárd forintot tesznek ki a már a leszerződött ügyletek. A hiteleket és lízinget legnagyobb mértékben a kereskedelem, és gépjárműjavítás, az építőipar, a feldolgozóipar, a műszaki tevékenység, továbbá a szállítás és raktározás ágazatokban tevékenykedő kisvállalkozások és közepes cégek vették igénybe.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!