Baross Gábor Hitelprogram

Teljesen leszerződték a Baross Gábor Hitelprogram 200 milliárdját

Baross Gábor Hitelprogram

Teljesen leszerződték a Baross Gábor Hitelprogram 200 milliárdját

Bank360 tartalom
2024-06-16 Frissítve: 2024-06-16
2024-06-16
39403777

A Baross Gábor Hitelprogram 200 milliárd forintos többletforrásának 100 százalékára megkötötték a szerződéseket. A kedvezményes kamatozású lehetőségnek túlnyomórészt az eurós változatát vették igénybe a cégek. 

A korábbinál is kedvezőbb finanszírozási feltételeket kínáló Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram 200 milliárd forintos többletforrásának 100 százalékára megkötötte az EXIM Magyarország a hitelszerződéseket a hazai vállalkozásokkal. Ebből eddig összesen 40 milliárd forintot folyósítottak. A hitelprogram keretében összesen 928 szerződés jött létre. A 200 milliárd 48 százalékához kis- és középvállalkozások jutottak. 

Az EXIM Magyarország január 15-én nyitotta újra a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram kérelmeinek befogadását. A korábbinál is kedvezőbb finanszírozási feltételekkel kínált, immár kizárólag beruházási célú hitelekért a tavalyi évhez hasonlóan hatalmas volt az érdeklődés. A 200 milliárd forint többletforrást február közepére már teljes egészében lefedték a beadott hitelkérelmek. Az azóta eltelt időben a szerződéskötések is megtörténtek.

 

A négy hónap leforgása alatt az újranyitott hitelprogramon belül létrejött 928 szerződés közül 114 darab, közel 165 milliárd forint összértékű beruházási hitelszerződést és 814 darab, közel 40 milliárd forint összértékű lízingszerződést írtak alá. A szerződött ügyletek 47 százalékában már a folyósítások is megtörténtek.

 

A Baross Gábor Hitelprogram szerződéseinek 93 százaléka euró alapú hitelre szól. A szerződött ügyleteket döntő részét közép-magyarországi vállalkozások kötötték. A szerződött hitelkérelmek 97 százalékát az EXIM által refinanszírozott bankokon keresztül fogadták be.

 

A Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogrammal az EXIM összesen 1200 milliárd forintos kedvezményes forrást nyújtott a vállalatoknak. Tavaly március és december között az új vállalati hitelszerződések több mint negyedét (28%), 868 milliárd forintot a program keretében nyújtották.

Az EXIM 2023 februárjában indította el 700 milliárd forintos keretösszeggel a hitelprogramot a kormány döntése alapján. Az eredeti keretösszeget hamar 1000 milliárd forintra emelték. Majd 2024 elején újabb 200 milliárd forint többletforrással folytatódott a program.

A 200 milliárdos többletforrást a korábbinál is kedvezményesebb feltételekkel lehetett igényelni: forintban akár 5%, euróban akár 3% kamatozással, maximum tízéves lejáratra. A hitelprogramra az élelmiszeripar, az építőipar, a telekommunikáció, a gyógyszergyártás, a turizmus és vendéglátás, az autóipar, valamint a logisztika területén működő vállalatok jelentkezhettek. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!