kedvezményes hitel vállalkozásoknak

Ötszázmilliárd fölött a kifizetések a túligényelt Baross Gábor hitelprogramban

kedvezményes hitel vállalkozásoknak

Ötszázmilliárd fölött a kifizetések a túligényelt Baross Gábor hitelprogramban

Bank360 tartalom
2023-08-29 Frissítve: 2023-08-29
2023-08-29
34466929

Az 1000 milliárdos keret háromnegyedét már leszerződték, több mint felét pedig már folyósították is a Baross Gábor hitelprogramban. Az elmúlt hónapokban a teljes vállalati hitelezés felét adta ez a kedvezményes kamatú finanszírozás.

 

Fél év alatt a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram (BGH) 1000 milliárdra emelt keretösszegének 75 százalékára kötöttek szerződést a bankok az igénylő vállalkozásokkal, a már kifizetett összeg pedig 523 milliárd forintnál tart. Augusztusig 2 221 hitelkérelem érkezett be az EXIM Magyarországhoz több mint 1 278 milliárd forint értékben, ami azt jelenti, hogy a programot jelentősen túligényelték. 

 

A kormány döntése nyomán az EXIM februárban 700 milliárd forintos keretösszeggel indította el a BGH-t, hogy a vállalati hitelek jelenlegi magas piaci kamataihoz képest olcsóbb forráshoz juttassa a cégeket. A beérkező igénylések láttán a kormány 1 000 milliárd forintra emelte a program keretösszegét. 

 

A hitelprogramban beruházási-, forgóeszköz- és zöld hitelt igényelhettek a vállalkozások rendkívül kedvező, fix kamattal, ami forinthitel esetén jellemzően legfeljebb 6 százalék, euróhitel esetében pedig legfeljebb 3,5 százalék. 

 

Idén a márciustól júniusig tartó időszakban a hazai bankrendszer által nyújtott új hitelszerződések 47,6 százalékát a Baross Gábor hitelprogram konstrukciói adták, míg az új forinthiteleknél ez 56,6 százalék volt.

 

Indulását követően nem egészen 3 hónap leforgása alatt a szerződött hitelállomány meghaladta az 500 milliárd forintot, mostanra pedig a 750 milliárd forintot is. Legnagyobb érdeklődés a forgóeszközhitel iránt van, 664 milliárd forint összegben nyújtottak be erre igénylést a vállalatok. Ezt 353,8 milliárd forint értékben a beruházási célú (beleértve a lízinget és a pénzügyi vállalkozásoknak nyújtott hiteleket), majd 258,8 milliárd forint értékben az ingatlancélú hitelkérelem követte. 

 

A programon keresztül szerződött forgóeszközhitelek átlagos futamideje 30 hónap, a beruházási hiteleké – ingatlanhitelekkel együtt – 84,3 hónap. A forgóeszközhitelek esetén a leggyakoribb futamidőhossz 24 hónap, a beruházási hitelek esetén pedig 96 hónap. Az eddig leszerződött 750,4 milliárd forint a jóváhagyott hitelkérelmek 86,3 százalékát teszi ki, és a szerződött ügyletek 70 százalékát már folyósították, összesen 523 milliárd forint értékben. A beérkezett a hitelkérelmek 98 százalékát az EXIM refinanszírozó partnerein, azaz a bankokon és lízingcégeken keresztül regisztrálták (hitelösszeg alapján ez 90 százalékos arány).

 

Az ügyfelek több mint kétharmada kkv, nekik a szerződött hitelállományból 43 százalékos a részesedésük, ami azt mutatja, hogy a számukra nyitva álló kedvezményes Széchenyi Kártya Program MAX+ finanszírozási lehetőségei mellett is érdekelte őket a BGH. A Baross Gábor programban szerződött ügyfelei döntő része a gazdaság két szektorából került ki: a hitelezett vállalatok 39 százaléka a feldolgozóiparban, 30 százaléka a kereskedelemben és a gépjárműjavításban tevékenykedik, 7 százalékuk pedig az agráriumban.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!