A jó hírek a nap végére feljavították a forintot

Nagy hullámvasút után kifújta magát a forint

A jó hírek a nap végére feljavították a forintot

Nagy hullámvasút után kifújta magát a forint

Bank360 tartalom
2022-07-07 Frissítve: 2022-10-25
2022-07-07 Frissítve: 2022-10-25
28206611

Záporoztak ma azok a bejelentések, amelyek hatására hullámvasútra ült a forint, és végül erősödéssel zárta a napot.

 

A szerdán napközben már a 416 forintos szintet is átlépő euróárfolyamot a jegybanknak sikerült lejjebb nyomnia. Az MNB már akkor délután bejelentette, hogy csütörtökön jelentősen megemeli az egyhetes betéti kamatát, aminek hatására a forint visszatért az 408-as árfolyamszintre.

 

A csütörtök délelőtt végrehajtott konkrét és nagymértékű emelés után már nem történt érdemi javulás, sőt: az árfolyam visszatérni látszott a 416-os szint közelébe. Délután azonban újabb doppingot kapott a forint két helyről is, ami javított a helyzetén.

 

Egyfelől Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón bejelentette, hogy a kabinet több kérdésben is enged az Európai Bizottságnak. Márpedig a piac árgus szemekkel figyeli, hogy a magyar kormánynak sikerül-e kiegyeznie Brüsszellel, aminek hatására újra megnyílhatnának a pénzcsapok. A mostani bejelentés ugyan még ennek legfeljebb az előszele vagy reménye, de a piac már ezt is pozitívan értékelhette.

 

Ennél konkrétabb árfolyambefolyásoló hír volt az, hogy az MNB a délelőtti 2 százalékos kamatemelés után közölte: a Monetáris Tanács szükségesnek tartja, hogy az egyhetes betéti kamat emelkedése minél előbb beépüljön az alapkamat-emelési ciklusba is. Az alapkamat és az egyhetes betéti kamat gyors összezárása már a Monetáris Tanács következő, július 12-i napirendre kerül. Ez lényegében azt jelenti, hogy a 9,75 százalékra emelt egyhetes jegybanki betéti kamat szintjére növeli az alapkamatot is a jövő héten.

 

Az MNB azt is közölte, hogy a már emelt kamattal meghirdetett egyhetes betéti tenderen több mint 9500 milliárd forintnyi ajánlatot fogadott el. Ez pedig azt jelenti, hogy az előző heti 7263 milliárd forintnál sokkal nagyobb összeget szívott fel a piacról.

 

Mindezek hatására a forint visszafordult a 415-ös árfolyamszintről, és a nap végére egészen 403-ig erősödött. Az az elkövetkező napokban derülhet ki, hogy a nagy hullámvasutazás után ez a szint tartható-e a forintnak, netán újra láthatunk 400 forintnál olcsóbb eurót, vagy inkább már a 410 körüli árfolyam bizonyul tartósabbnak. 

 

A nagy kamatemelések banki ajánlatokra gyakorolt hatása is ezután derülhet ki, ugyanis a hitelfeltételek hó eleji módosításaiban még nem látszott meg szélesebb körben a múlt heti 1,85 százalékos alapkamat és 0,5 százalékos egyhetes betéti kamat emelés. A mostani, újabb 2 százalékkal együtt azonban már akkora a változás, amire már reagálniuk kell a bankoknak az új kölcsönöknél.  

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!