A forgóeszköz után a beruházási Baross Gábor Hitel is elfogyott

A beruházásit is elkapkodták az új állami szuperhitelből

A forgóeszköz után a beruházási Baross Gábor Hitel is elfogyott

A beruházásit is elkapkodták az új állami szuperhitelből

Bank360 tartalom
2023-03-07 Frissítve: 2023-03-07
2023-03-07
31826843

A nagy érdeklődés miatt az EXIM Magyarország március 6-án felfüggesztette a kérelmek befogadását a Baross Gábor Beruházási Hitelre. Néhány nappal ezelőtt a program forgóeszközhitele is kimerült, így erre sem lehet már jelentkezni.

 

Lényegében egy hónap alatt elkapkodták a vállalkozások a 700 milliárd forintos Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram (BGH) kedvezményes forrásait. A leghamarabban a forgóeszköz-finanszírozási hitelek kerete fogyott el, azt már túl is igényelték a cégek, ezért a programot kezelő és a bankoknak a kedvezményes forrást adó Exim már február utolsó napjaiban leállította a hitelkérelmek befogadását.

 

Most a másik nagy hitelrész is megtelt igénylőkkel. Alig több mint egy hónap leforgása alatt összesen mintegy 200 milliárd forint összegű hitelkérelem érkezett be az EXIM Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram beruházási konstrukciójára. Közel 160 vállalkozás jelentkezett a hitelprogramba, a beérkező igények 15 százaléka zöld beruházási hitelre. Az EXIM szerint néhány héten belül pedig a folyósítások is megkezdődhetnek a jelentkezési feltételeket sikeresen teljesítő vállalatok részére.

 

Az EXIM közölte, hogy február elseje óta több mint 1000 hazai vállalat jelentkezett a BGH forrásaiért. A folyósítás mielőbbi elkezdése érdekében a bank törekszik a hitelkérelmek gyors elbírálására. A már beérkezett 500 milliárd forint összértékű Forgóeszköz hiteligényekről a döntést hétfőig meghozta az EXIM Magyarország. A támogatási döntés kézhezvételét követően a kereskedelmi bankoknak a forgóeszközhitelek esetében 30, a beruházási hiteleknél 90 nap áll rendelkezésükre a refinanszírozási szerződés megkötésére, így várhatóan március végén, illetve április elején megkezdődhet a hitelek folyósítása is.

 

A Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram termékei a futamidő végéig fix kamattal elérhetők, forint hitel esetén jellemzően legfeljebb 6 százalékos, euró hitel esetében jellemzően legfeljebb 3,5 százalékos kamattal. A program az energiahatékonyságot javító beruházásokhoz még ennél is kedvezőbb kamatokat kínál.

 

A BGH program keretében a 700 milliárd forintnyi forrásból 450 milliárdot beruházási célra, 150 milliárdot forgóeszközökre, 100 milliárdot pedig zöld hitelcélokra szánnak. A program hivatalosan 2023. december 15-ig tart, de az előzetes várakozásoknak megfelelően hamar elkapkodják a cégek a jelenlegi piaci kamatozású vállalati hitelekhez képest nagyon kedvező feltételű kölcsönöket. 

 

Ez még úgy is igaz lett, hogy a kis- és középvállalkozásoknak nyitva áll a Széchenyi Kártya Program hitelei is, a BGH-ba viszont olyan nagyobb vállalatok is jelentkezhetnek, amelyek a Széchenyi hitelekért nem.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!