Több szempont alapján lehet hitelt választani

Hogyan válasszunk hitelt?

admin tartalom
2017.04.10
Frissítve: 2019-08-15 Létrehozva: 2017-04-10
162755

Kevés olyan helyzet van az életben, amikor annyira jól átgondolt, megfontolt döntésre van szükséged, mint egy hitelfelvétel esetében, hiszen akár hosszú évekre is meghatározó lehet a pénzügyeid szempontjából a döntés. Éppen ezért segítünk összegyűjteni azokat a legfontosabb kérdéseket, amelyeket mindenképp fel kell tenned magadnak, mielőtt végleg elkötelezed magad a kölcsön felvétele mellett. 

 

Mi a célod a kölcsönnel?

 

A hitelválasztás során az első lépés annak alapos átgondolása, mire is kell a hitel. Kizárólag bizonyos célokra kijelölt hitelt általában kedvezőbb feltételekkel vehetsz fel, mint egy szabad felhasználású kölcsönt. Tipikus hitelcél lehet egy lakás vagy egy új autó, de ha inkább te akarod eldönteni, hogy mire költöd a kölcsönt, érdemes a szabadon felhasználható hitelek mellett dönteni.

 

Jobban járunk, ha egy adott célra vesszük fel a hitelt, a bankok ugyanis kevesebb kockázatot látnak a célzott hitelezésben, mintha nem tudnák ellenőrizni, mire megy el a felvett pénz. Például egy jelzáloghitel esetében kedvezőbb kamatfeltételek mellett igényelhetünk lakáshitelt, mintha szabad felhasználású hitelt szeretnénk. Kisebb kockázat, alacsonyabb kamat. A fedezet nélküli autóvásárlási kölcsön esetében a helyzet ugyanaz: általában alacsonyabb THM-re számíthatunk, mint egy szabad felhasználású személyi kölcsönnél.

 

Hajlandó vagy bevonni fedezetet?

 

Ha van a hitelre fedezet, akkor érdemes ezeket a hiteleket választani, ugyanis fedezettel kedvezőbb feltételek mellett juthatsz a pénzhez, mintha személyi kölcsönnel. Ennek oka az, hogy a bankok kevésbé kockázatosnak ítélnek egy ilyen hitelt, legrosszabb esetben ugyanis pénzzé teszik a zálogba vett ingatlant vagy ingóságot.

 

Már egy minimum 4-6 millió forint értékű tudsz jelzáloghitelt felvenni. Autóhitel fedezetként egyes bankok már egy maximum 12 éves gépjáművet is elfogadnak.

 

 

 

Mennyibe kerül a hiteled?

 

Hiszen szorult helyzetben különösen, de egyébként sem mindegy, mennyit fizetünk az ügyintézésért. Ezért egyáltalán nem elhanyagolható szempont, hogy melyik hitelnél mekkorák az előzetes költségek. A többi hitelhez képest kiemelkedően magasak a jelzáloghitelek előzetes költségei, hiszen itt külön kell fizetni például értékbecslési vagy hitelközvetítési díjat.

A teljes hiteldíjmutató tartalmaz több ilyen költséget, ezért a hitelkalkulátorban érdemes a THM szerint sorba rakni a bankok ajánlatait.  A THM ugyanakkor nem tartalmazza többek között a közjegyző munkadíját, mely már alapból minimum 70 ezer forint. A személyi hitelnél pedig vár ránk a folyósítási díj, a hitelbírálati díj, a kezelési költség, és van, ahol a bank előírja, hogy hitelfedezeti biztosítást kell kötni a hitelfelvételhez.

 

Mennyire vagy képes előre tervezni?

 

A hitelválasztás során arról is döntened kell, milyen hosszú futamidejű kölcsönt választasz. Ha óvatosabb vagy, érdemes hosszabb futamidőben gondolkodni, hogy a családi kassza biztonsággal nélkülözni tudja a törlesztőrészletet az adott hónapban. Ha úgy alakul, később lesz lehetőséged előtörlesztésre vagy végtörlesztésre, mert ezek díjainak megfizetésével még mindig jobban járhatsz, mint egy magasabb kamatozású, rövidebb lejáratú hitellel. Előtörlesztésről akkor beszélhetünk, ha a hitelfelvevő minimum legalább 3 havi törlesztőrészletet előre kifizet. Ha valaki a teljes fennmaradó tartozást kifizeti, akkor végtörlesztésről van szó.

 

Változó vagy fix kamatozás?

 

Fontos döntés az is, hogy milyen kamatozású hitelt választasz. Változó kamatozásút, amely a futamidő alatt akár magasabb és alacsonyabb is lehet, vagy inkább fix kamatozást választasz és végig ugyanannyit fizetsz? Ahhoz, hogy a helyes döntést meghozd, érdemes megvizsgálnod az alapkamat várható mozgását a jövőben, mivel a bankok többsége ehhez az irányadó rátához igazítja a hitelkamatait is.

Tehát egy olyan alacsony kamatkörnyezetben, mint a mostani, lehet jobban jársz a változó kamatozással, hiszen így alacsonyabb kamat után fizetsz. Azonban ha beindul egy kamatemelési ciklus, a törlesztőrészleteid is nőni fognak.

Ha nem akarsz a kamatmozgás miatt aggódni, lefixálhatod az egész futamidőre, ami megvédhet egy nagyobb ütemű kamatemeléstől hosszú távon.

 

 

 

 

 

Banki kalkulátorok

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük,
a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
lead sikeresen elküldve