Tavasz

Hogyan válasszunk hitelt?

Frissítve: 2018-02-09 Létrehozva: 2017-04-10
162755
Kép
Több szempont alapján lehet hitelt választani

 

Kevés olyan helyzet van az életben, amikor annyira jól átgondolt, megfontolt döntésre van szükséged, mint egy hitelfelvétel esetében, hiszen akár hosszú évekre is meghatározó lehet a pénzügyeid szempontjából a döntés. Éppen ezért segítünk összegyűjteni azokat a legfontosabb kérdéseket, amelyeket mindenképp fel kell tenned magadnak, mielőtt végleg elkötelezed magad a kölcsön felvétele mellett. 


Inkább a legjobb kölcsönök érdekelnek? Hasonlítsd össze a személyi hiteleket kalkulátorunkkal, vagy keress lakáshitelt ingatlancéljaidhoz! Ha inkább megtakarítanál, válaszd a legjobb lakástakarékot, de tízezreket spórolhatsz évente egy jó bankszámlával is!

 

Mi a célod a kölcsönnel?

 

A hitelválasztás során az első lépés annak alapos átgondolása, mire is kell a hitel. Vajon vehetsz fel kizárólag bizonyos célokra kijelölt hitelt kedvezőbb feltételekkel, mint egy szabad felhasználású kölcsön esetén? Tipikus hitelcél lehet egy lakás vagy egy új autó, de ha inkább te akarod eldönteni, hogy mire költöd a kölcsönt, érdemes a szabadon felhasználható hitelek mellett dönteni.

 

Jobban járunk, ha egy adott célra vesszük fel a hitelt, a bankok ugyanis kevesebb kockázatot látnak a célzott hitelezésben, mintha nem tudnák ellenőrizni, mire megy el a felvett pénz. Például egy jelzáloghitel esetében kedvezőbb kamatfeltételek mellett igényelhetünk lakáshitelt, mintha szabad felhasználású hitelt szeretnénk. Kisebb kockázat, alacsonyabb kamat. A fedezet nélküli autóvásárlási kölcsön esetében a helyzet ugyanaz: általában alacsonyabb THM-re számíthatunk, mint egy szabad felhasználású személyi kölcsönnél.

 

Hajlandó vagy bevonni fedezetet?

 

A fedezettel kapcsolatban könnyű dönteni: ha nincs zálogként felajánlható megfelelő értékű ingatlan (minimum 4-6 millió forint értékűnek kell lennie), vagy esetleg autó (maximum 12 éves), akkor nem tudunk jelzáloghitelt, vagy autóhitelt felvenni.

 

Ha van a hitelre fedezet, akkor érdemes ezeket a hiteleket választani, ugyanis szintén kedvezőbb feltételek mellett juthatsz a pénzhez, mintha szabad felhasználású hitelt igényelnél. Ennek oka az, hogy a bankok kevésbé kockázatosnak ítélnek egy ilyen hitelt, legrosszabb esetben ugyanis pénzzé teszik a zálogba vett ingatlant vagy ingóságot.

 

Képes vagy előre tervezni?

 

A hitelválasztás során arról is döntened kell, milyen hosszú futamidejű kölcsönt választasz. Ha óvatosabb vagy, érdemes hosszabb futamidőben gondolkodni, hogy a családi kassza biztonsággal nélkülözni tudja a törlesztőrészletet az adott hónapban. Ha úgy alakul, később lesz lehetőséged elő- vagy végtörlesztésre, mert ezek díjainak megfizetésével még mindig jobban járhatsz, mint egy magasabb kamatozású, rövidebb lejáratú hitellel. Előtörlesztésről akkor beszélhetünk, ha a hitelfelvevő minimum legalább 3 havi törlesztőrészletet előre kifizet. Ha valaki a teljes fennmaradó tartozást kifizeti, akkor végtörlesztésről van szó.

 

Változó vagy fix kamatozás?

 

Fontos döntés az is, hogy milyen kamatozású hitelt választasz. Változó kamatozásút, amely a futamidő alatt akár magasabb és alacsonyabb is lehet, vagy inkább fix kamatozást választasz és végig ugyanannyit fizetsz? Ahhoz, hogy a helyes döntést meghozd, érdemes megvizsgálnod az alapkamat várható mozgását a jövőben, mivel a bankok többsége ehhez az irányadó rátához igazítja a hitelkamatait is. Tehát egy olyan alacsony kamatkörnyezetben, mint a mostani, lehet jobban jársz a változó kamatozással, hiszen így alacsonyabb kamat után fizetsz. Azonban, ha - a jelenlegi becslések szerint 2018 végén - beindul egy kamatemelési ciklus, a törlesztőrészleteid is nőni fognak.

 

Ha nem akarsz a kamatmozgás miatt aggódni, lefixálhatod az egész futamidőre, ami megvédhet egy nagyobb ütemű kamatemeléstől hosszú távon.

 

Mennyibe kerül a hiteled?

 

A választás során az sem elhanyagolható szempont, hogy melyik hitelnél mekkorák az előzetes költségek. Hiszen szorult helyzetben különösen, de egyébként sem mindegy, mennyit fizetünk az ügyintézésért. A többi hitelhez képest kiemelkedően magasak a jelzáloghitelek előzetes költségei, hiszen itt külön kell fizetni például értékbecslési díjat, vagy a földhivatali eljárásért, és külön a közjegyző munkadíját is bele kell kalkulálni, ez már alapból minimum 70 ezer forint. A személyi hitelnél pedig vár ránk a folyósítási díj, a hitelbírálati díj, a kezelési költség, és van, ahol a bank előírja, hogy hitelfedezeti biztosítást kell kötni a hitelfelvételhez.

 

Ahhoz, hogy előkészített és megfontolt döntést hozhass, mindenképpen érdemes összehasonlítani a bankok ajánlatait. Ehhez használhatod a Bank360 gyors és ingyenes kalkulátorát, amellyel a legjobb banki ajánlatok közül választhatod ki a számodra leginkább megfelelőt.

 

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum