Kamatcsökkenés indult a lakáshiteleknél és személyi kölcsönöknél is

Itt vannak a hiteleknél a várva várt kamatcsökkentések

Kamatcsökkenés indult a lakáshiteleknél és személyi kölcsönöknél is

Itt vannak a hiteleknél a várva várt kamatcsökkentések

Vrazsovits Rita
2023-03-02 Frissítve: 2023-03-26
2023-03-02 Frissítve: 2023-03-26
31745102

Márciustól négy nagybank is csökkentette a hitelkamatait. Vannak olyanok, amelyek két százaléknál nagyobb vágást hajtottak végre a személyi kölcsöneiknél és jelzáloghiteleiknél. A trend egyértelmű, de a kamatok még nagyon messze vannak az egy évvel ezelőttiektől.

 

Az előző hónapokban még csak szórványosan, kisebb mértékben végrehajtott lépések után március elején több nagybank tett közzé jelentős kamatcsökkentést. Ezzel a korábbi referenciakamat-változások egyértelműen megjelentek a lakossági hiteleknél is. 

 

Bár a referenciakamatok alacsonyabbak, mint a tavaly őszi tetőzéskor, mivel az irányadó 18 százalékos kamatot továbbra is fenntartja az MNB, a bankközi kamatok még mindig magasak. A BUBOR értéke 15-16 százalék körül stagnál, a hosszabb kamatperiódusú hitelek zömére ható BIRS pedig 8-10 százalék között liftezik, ami egyelőre nem ad lehetőséget a hitelek kamatainak látványosabb csökkentésére. Ezzel együtt azonban mindenképpen régen látott jó hír, hogy március elején négy nagybank is olcsóbbá tette a személyi kölcsöneit vagy lakáshiteleit.

 

Hogyan változtak a kamatok március elején?

 

A Bank360.hu összegzése szerint a bankok az alábbi kamatváltoztatásokat hajtották végre március elején: 

 

Az MKB Bank és a Takarékbank, melyek egyesüléséből nem egészen két hónap múlva meg fog születni az MBH Bank, már régóta dolgoznak a termékeik feltételeinek összehangolásán. Ez a kölcsönök árazásánál is tetten érhető. Most a fogyasztóbarát személyi kölcsön standard kamata mindkét banknál jelentősen, 2,50 százalékponttal csökkent. A legalább 600 ezer forintos nettó jövedelemhez kötött hagyományos személyi kölcsönök kamatát viszont emelték, 1,50 és 2 százalékponttal, függően a banknál történő jóváírás vállalásától. Ez azonban valójában azt jelentette, hogy a magasabb jövedelmű ügyfeleknek eddig igen kedvező feltételekkel kínált kölcsönöket jobban hozzáigazították a többihez. Az ügyleti kamat így mindkét banknál 11,99 és 13,49 százalék a módosított hiteleknél. 

 

Az Erste Bank még korábban, február közepén módosított a személyi kölcsönök kamatain 0,50-1,30 százalékpont mértékben, így az ügyleti kamata 13,69 és 16,25 százalék között alakul. 

 

Jelentős kamatcsökkentést hajtott végre márciustól a CIB Bank a jelzáloghiteleknél. A futamidő végéig fix kamatozású kölcsönök kamata a vállalt jövedelem összegétől függően 1,84-2,14 százalékpont közötti mértékben csökkent. A rövidebb, ötéves kamatperiódusnál óvatosabb, 0,54-0,91 százalékpont közötti volt a változás mértéke, a 10 éves kamatperiódusú hiteleknél pedig 0,70-1,87 százalékponttal csökkent a kamat. Így a CIB-nél a jelzáloghitelek ügyleti kamata 8,89 és 11,33 százalék között van, a vállalt jövedelemtől és a hitelcéltól függően. 


Az OTP Bank is csökkentett a jelzáloghitelek kamatain, általánosan fél százalékponttal. A legnagyobb hazai banknál továbbra is csak a futamidő végéig fix kamatozású hitelek érhetőek el, az ügyleti kamat egyelőre minden esetben 10 százalék fölött van. A március eleji módosítás után 10,84 és 12,64 százalék közé esik az ügyleti kamat az OTP-s jelzáloghiteleknél.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!