euro

Jön a szocho, erős a forint: mutatjuk a legjobb devizás ajánlatokat

euro

Jön a szocho, erős a forint: mutatjuk a legjobb devizás ajánlatokat

Herman Bernadett
2023-06-28 Frissítve: 2023-11-27
2023-06-28 Frissítve: 2023-11-27
33559817

Aki eurót vagy dollárt szeretne befektetni, annak a héten érdemes döntenie a megtakarításáról. A péntekig nem teljesült megbízások kamatjövedelmére ugyanis már kivetik a szochót. Bankbetét, kötvény és befektetési alap is vásárolható addig.

 

Erős a forint, és a héten még a szocho is elkerülhető: ez lehet a legjobb időzítés arra, hogy aki devizában szeretné fialtatni a megtakarítását, még megfelelő befektetést válasszon magának. 

 

A bankok betéti ajánlatai, akárcsak a forint lekötéseknél, az euró- és dollárbetéteknél is visszafogottak, az ügyfelek devizájáért sem folyik nagy verseny. A Gránit Bank most rukkolt elő egy akcióval, amelynek keretében dollárbetétre akár évi 4 százalékos, euróra pedig 3 százalékos kamatot fizet az ügyfeleknek. Rövidebb időszakra is le lehet kötni a devizát a banknak, akkor valamivel alacsonyabbak a kamatok. A Bank of China és az Oberbank kínál még olyan eurós betéteket, amelyeknél 2 százalék fölötti kamat kapható, de a Bank of Chinánál a 2,5 százalékos csúcskamathoz legalább félmillió eurót (körülbelül 185 millió forint) kell ehhez lekötni. Dollárban a K&H-nak, a Bank of Chinának és a KDB Banknak vannak viszonylag vonzó, 3 százalék fölötti betéti ajánlatai. 

 

Ha valaki valamelyik környező, már eurót használó országba akarja lekötni a pénzét, akkor hasonló kamatokkal találkozik. A K&H-t is tulajdonló KBC szlovák leánya például 3 százalékos kamatot fizet most az euróbetétre egy évre, de több, magyar érdekeltséget is működtető csoport itteni leánybankja jóval szűkmarkúbb. Jellemző, hogy a befektetésekkel kombinált lekötött betétekre valamivel magasabb betétet adnak a szlovák bankok. Egy betétösszehasonlító oldal szerint Ausztriában is 3 százalék körül tetőznek az eurós betéti kamatok. 

 

Azt viszont érdemes figyelembe venni, hogy külföldön gyakran csak személyesen lehet bankszámlát nyitni, az is megtörténhet, hogy csak egyes fiókokban fogadnak külföldi állampolgárokat, a kiutazásnak pedig költsége lehet. Magyarországon viszont több bank lehetővé teszi akár az online bankszámlanyitást magyar állampolgárok számára. 

 

Devizás kötvényt is lehet jegyezni

 

Az értékpapírokban gondolkodó ügyfelek választhatnak banki kötvényeket is euró vagy dollár alapon. Az Erste Bank ilyen termékekkel akciózik most a kamatokra kirótt szocho bevezetése előtti napokban. A hitelintézet eurós kötvénye évi fix 2,9 százalékos kamatot fizet, a dollárkötvény 4,5 százalékosat, mindkét hitelpapír futamideje két év. 

 

Az állam által kibocsátott eurós lakossági állampapírt is érdemes megfontolni. Ennek a futamideje 3 év, a kamatozása változó, a három hónapos euriborhoz (európai bankközi kamatláb) igazodik. Jelenleg 3,572 százalékos kamatot fizet az Euró Magyar Állampapír (EMÁP). A kamatok minden évben március, június, szeptember és december hónapban változnak, a hónapok 23. napján. Az állampapír egyelőre jó befektetésnek tűnik, mivel az euribor emelkedik, emellett a betétekkel és a kötvényekkel ellentétben 13 százalékos szochót sem vetnek ki júliustól a kamatára. 

 

A befektetési alap is megfontolandó

 

A Befektetési Alapkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adatai szerint mintegy 160 eurós és csaknem 100 dollárban denominált befektetési alap van Magyarországon, ezek egy része persze intézményi vagy zártkörű alap, de sokat elérnek a lakossági ügyfelek is. Az alapokkal kapcsolatban fontos tudnivaló, hogy az új befektetéseknél az ingatlanalapok hozamára nem vetik ki júliustól a szochót, és ezekből is vannak eurós sorozatok. A nagy ingatlanalap-kezelők mindegyikének van eurós ingatlanalapja, köztük az Erstének, az OTP-nek, a Diófának és a Raiffeisennek is. Dolláros ingatlanalapok is elérhetők több alapkezelőnél.

 

Nagyon népszerűek a kisbefektetők körében a devizás kötvény és pénzpiaci alapok, ezek jellemzően fejlett piaci kötvényekbe fektetnek be. A magasabb kockázatot és ezért cserébe esetleg magasabb hozamot váró ügyfelek számára pedig számos vegyes, abszolút hozamú vagy részvényalap is elérhető eurós és dolláros változatokban. Ezek az alapok viszont már nem csupán a kötvény- és részvénypiac, esetleg az árupiac és más eszközök kockázatait futják, de devizakockázatos is, hiszen a dolláros, eurós befektetéseiket általában nem fedezik le. Vagyis bármilyen hozamot érnek el az egyes devizanemekben, ha erősödik a forint, akkor az árfolyamváltozáson bukhat is a befektető. Ha viszont gyengül, akkor már önmagában ezen is nyerhet.

 

Így kerülhető még el a szocho

 

Aki július 1. után fektetné be a pénzét, és nem állampapírban vagy ingatlanalapban gondolkozik, is elkerülheti a szochót. Mivel a szochót most a kamatjövedelemként adózó befektetési hozamokra terjesztették ki, a kamatadómentes megtakarítások alapvetően kiesnek a szocho hatálya alól. A tartós befektetési számlán (tbsz), nyugdíj-előtakarékossági számlán (nyesz) tartott értékpapírok, befektetések hozama továbbra is szocho-mentes maradhat, ha a befektető kivárja a szükséges időt. 

 

Ugyanígy szocho-mentesek maradhatnak az életbiztosítások is: a rendszeres díjasok tíz, az egyszeri díjasok öt év után. A nyugdíj-, illetve egészségpénztári befizetések hozamára sem vetik ki a kiterjesztett közterhet.


 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!