online vásárlás

Így vásárolj biztonságosan az interneten!

online vásárlás

Így vásárolj biztonságosan az interneten!

Provident Tartalom
2020-03-16 Frissítve: 2022-01-18
2020-03-16 Frissítve: 2022-01-18
7363468

 

Manapság már egyre kevesebb készpénzt használunk, hiszen a bankkártyás fizetés gyors és kényelmes, és ugyanez jellemző az internetes vásárlásokra is. Ennek azonban nemcsak az előnyeit, de a hátrányait is megélheted néha, ha eltűnik a bankkártyád vagy egy óvatlan pillanatban ellopják az adataidat. 
 

Mit tegyél, ha eltűnt a bankkártyád?
 

Ilyenkor a kétségbeesés helyett a gyors intézkedés a legcélravezetőbb, vagyis, ha mihamarabb tárcsázod a bankkártya hátoldalán található ügyfélszolgálati telefonszámot, amit lopás esetére a mobilodban is érdemes eltárolni. A cél, hogy egy gyors befagyasztással megakadályozd, hogy illetéktelenek pénzt emeljenek le a számládról, esetleg hitelkérelmet vagy kölcsönt igényeljenek a nevedben.
 

Szerencsére az ilyen eseteket a bankok is kiemelten kezelik, mert fontos számukra a jó hírnév és a bizalom megőrzése és, ha az ügy kivizsgálása során bebizonyosodik a jóhiszeműség, akkor teljes körű kártalanításra számíthatsz.
 

Trükkök, amikre figyelj!
 

Te is megtehetsz néhány óvintézkedést, hogy az adataid biztonságban legyenek. Ha boltban vásárolsz, soha ne tedd ki a bankkártyát a pultra miközben pakolsz, hiszen csak egy kattintás a mobiltelefon kamerájával és máris megkaparintják az adataidat. A chippel rendelkező kártyák ugyan biztonságosabbak, mint mágnescsíkos elődeik, de jópár módja van így is, hogy a csalók rászedjék a gyanútlan áldozatokat.
 

Ha ATM-ből veszel fel pénzt, részesítsd előnyben a bankok zárt terében elhelyezett automatáit az utcaiak helyett, és mindig ellenőrizd a kártyanyílást, nem mozog vagy nem tér-e el a szokásostól. Amikor a PIN-kódot adod meg, ügyelj rá, hogy senki ne láthassa, de a másik kezeddel akkor is takard, ha nincs ember a közelben, mert a tolvajok gyakran minikamerát használnak a számsor megszerzéséhez.
 

Érdemes a bankoktól sms-értesítést kérni a tranzakciókról, mert az is előfordul, hogy teljesen észrevétlenül jutnak az adataidhoz és ilyenkor csak annyit észlelsz az egészből, hogy egy távoli országból fogyasztják a bankszámládat.  
 

Ha fizetésnél leejtik, vagy el akarják vinni a kártyádat a terminálhoz, akkor gyanakodj, hogy már meg is történt az adatleolvasás. Lehet figyelemelterelés vagy összehangolt csapatmunka, ha felmerül a kétség, ne habozz cselekedni. A legfontosabb örökérvényű szabály: a bankok soha nem kérnek kártyához tartozó PIN-kódot, így ezt semmilyen körülmények között ne add meg senkinek se telefonon, se e-mailben.
 

Hogyan vásárolj online biztonságosan?
 

Ha Mastercard vagy Maestro bankkártyával fizetsz online, majd automatikusan átkerülsz a bank biztonságos fizetési oldalára és megadod a kártyaadatokat, győződj meg róla, hogy valóban a bank oldalán jársz, és ellenőrizd a végösszeg helyességét is. Ezt követően visszaigazolásnak kell érkeznie az e-mail fiókodba, majd a tranzakció keretében megtörténik az összeg zárolása.
 

Néha az is előfordulhat, hogy sikertelen tranzakcióval szembesülsz, ebben az esetben ellenőrizd, nem került-e mégis levonásra az összeg és a webáruházat is értesítsd a problémáról. Amennyiben visszaélés gyanúja merül fel, a zárolt összeget a bank segítségével visszahívhatod a számládra.
 

Ha szereted biztonságban tudni pénzügyeidet, akkor fontold meg egy társkártya vagy egy virtuális kártya igénylését, amik azért praktikusak, mert csak annyi pénzt teszel rájuk, amennyit elköltesz, így garantálható a biztonságos fizetés.
 

Ha külföldi oldalról vásárolsz, és más valutával kell fizetned, akkor az átváltásnál kell ébernek lenned. Ezeket az utalásokat PayPal-on vagy Masterpasson keresztül intézheted, melyek szintén megbízható felületek.
 

Élj a jogaiddal!
 

A bankok szigorú intézkedéseket tesznek meg azért, hogy a pénzed biztonságban legyen a bankkártya használata közben is, de megesik, hogy a megvásárolt termék nem felel meg az elvárásaidnak. Ebben az esetben élhetsz a 14 napos elállás lehetőségével és visszaküldheted a kézhez kapott terméket a vételár megtérítésének fejében. Fontos, hogy panaszodnak írásos nyoma is legyen, hiszen csak így bizonyítható, hogy határidőn belül történt az elállás.

Készen állsz rá, hogy online is biztonságosan vásárolj?

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!