Ennyibe kerül a külföldi tanulás Európa nagyvárosaiban

Mennyibe kerül a külföldi tanulás?

Ennyibe kerül a külföldi tanulás Európa nagyvárosaiban

Mennyibe kerül a külföldi tanulás?

Sberbank tartalom
2018-10-17 Frissítve: 2022-01-18
2018-10-17 Frissítve: 2022-01-18
2195622

Párizs, London, Zürich – népszerű városok az egyetemisták körében, de megélhetés szempontjából a legdrágábbak között vannak a kontinensen. Pedig egyre többen döntenek úgy, hogy nem csak néhány szemesztert töltenek el egy másik országban, de a teljes képzésüket külföldön végzik. Mennyibe kerül mindez a szülőknek?
 

A külföldi tanulás mindig kifizetődő dolog, hiszen stabil nyelvtudással, szélesebb látókörrel, életre szóló élményekkel gyarapodnak azok, akik belevágnak, és egyáltalán nem olyan nehéz kijutni, mint gondolnánk. Ma már számos ösztöndíjprogram közül választhatnak a felsőoktatásban tanulók, amelyeken keresztül 1-2 félévet eltölthetnek egy külföldi tanintézményben, de egyre többen vállalják be azt is, hogy a teljes képzésüket az országhatárokon kívül végzik.
 

Országonként és intézményenként változó, hogy mennyibe kerülnek a szemeszterek. Uniós polgárként több országban is ingyen tanulhatnak a diákok: térítésmentesen, vagy néhány ezer forintos szolgáltatási díj fejében járhatnak például osztrák, dán, svéd vagy finn egyetemekre. Azonban a holland, spanyol, olasz és francia intézményekben százezertől akár 700 000 forintig is terjedhet a tandíj, az Egyesült Királyságban pedig a 3 millió forintot is elérheti.
 

Aki ösztöndíjprogrammal vág bele, az havonta 150-200 000 forint körüli támogatásra számíthat, de fontos tudatosítani, hogy a tandíj csak egy dolog, a megélhetés még ennél is keményebben terheli a pénztárcákat. A glassdoor.com kutatásából kiderül, hogy a legdrágább európai városok listáján szép számmal vannak egyetemvárosok, Londonban, Koppenhágában vagy épp Genfben még a mobilitási támogatás felett is elviheti egy magyar átlagfizetés összegét a mindennapi élet havonta. 
 

Top 10 legdrágább európai város


A külföldi élet költségei részben fedezhetők diákmunkával, de az elinduláshoz mindenképpen fontos, hogy egy nagyobb összeg álljon a kiutazó diákok rendelkezésére, hogy akkor se legyen baj az első 1-2 hónapban, ha nem sikerül egyből elhelyezkedniük. Ez akár egymillió forintos kiadást is jelenthet a családoknak.


„A tanulásba fektetni a legjobb, és leginkább megtérülő vállalkozás, ehhez azonban valódi családi összefogásra, erős anyagi hátországra van szükség, hogy a kint töltött idő ne a nélkülözésről, hanem valóban az élmények gyűjtéséről és a szellemi gyarapodásról szóljon. Az ösztöndíjak kihirdetésének időszakában mindig ugrásszerűen nő a személyi kölcsönök utáni kereslet, hiszen az életkezdés már egy hazai nagyvárosban is anyagi kihívásokat támaszthat. Hatványozottan igaz ez a külföldi egyetemi évekre.” – mondta el Lengyel Zoltán, a Sberbank Magyarország Marketing, PR és Digitális területének vezetője.  A tapasztalatok alapján a legnagyobb előnye a konstrukciónak, hogy a szükséges kiadásokat nem egyszerre, hanem tervezhetően, időben eloszlatva kell kifizetnünk, a befektetés pedig jó esetben már az első munkavállalás révén, rövid időn belül megtérülhet.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!