Sérült pénz

Sérült és hiányos bankjegyek beváltása

Sérült pénz

Sérült és hiányos bankjegyek beváltása

Bank360 tartalom
2019-08-27 Frissítve: 2022-01-18
2019-08-27 Frissítve: 2022-01-18
4488111

 

Mit lehet tenni, ha olyan ezrest kaptunk vissza, amelyiken Mátyás királynak kalóz kendőt rajzoltak a fél szemére és karikát az orrába? Vagy ha a pirosas ötszázasunk fáradtrózsaszín lesz egy főzőmosást követően? Vagy ha a bankót celluxszal ragasztották össze? Vagy leszakadt a fele?

 

Sérült bankjegyek cseréje a bankfiókban vagy Postán 

 

A bankjegyek nagyon sokat bírnak – egy szimpla mosást például simán átvészelnek – de bizonyos behatásoknak már nem tudnak ellenállni. Ha olyan bankjegy kerül a birtokunkba, amelyik sérült, csonka, szakadt, megrongált, nincs különösebb gond. Ezeket a bankókat bármelyik Posta vagy bankfiókban névértéken beváltják, illetve lehet velük fizetni is.

 

A Magyar Nemzeti Bank tájékoztatása szerint egy bankjegy akkor sérült, ha szakadt, kopott, vegyszerezett, összefirkált, és akkor hiányos, ha legalább 3X3 mm-es lyuk van rajta. Alapvetően ezeken nincs mit vizsgálni, ha egyértelműen megállapítható, milyen címletű bankjegyről van szó, azt átváltják a bankok és a Posták is. Abban az esetben, ha a címlet már nem állapítható meg egyértelműen, a bankjegyet a jegybank tudja bevizsgálni, a vizsgálat követően pedig jár a cserebankó.

 

Több mint a fele kell

 

A szakadt bankjegye cseréjénél fontos, hogy azt csak akkor váltják és adnak újat, ha több mint a fele megvan. Kár tehát azzal szórakozni, hogy megfelezünk egy köteg ezrest, majd mindkét feléért kérünk egy-egy ép bankót, mert nem fogunk kapni semmit. Ha valamiért mégis sikerült félbetépni a bankjegyet, attól az még nem lesz halott pénz, a két félért ugyanis jár egy ép egész.

 

Nem árt tudni, hogy a biztonsági festékpatronos pénzzel nem lehet ugyanezt megjátszani. Ilyen nyom akkor kerül a pénzre, ha azt ellopták, és például a bankjegykiadó automata szétfröcskölte a festéket a bankjegyekre. Még ha nem is feltételezik, hogy mi törtük fel a mackót, biztosan be kell számolnunk arról, hogy honnan van a pénz, kitől kaptuk. Ez minimum időveszteség, ráadásul az így szennyezett pénzt nem is váltják át. Ezért fontos, hogy soha ne fogadjunk el olyan bankjegyet, amelyiken egyértelműen látszik, hogy nagy terjedelemben, a szélétől befelé haladva össze van festékezve.

 

Legfeljebb 50 darab

 

Évente a jegybank, az egyes bankfiókok és a Posta több millió bankjegyet és érmét cserél. Ez azonban nem jelenti azt, hogy sportot lehet űzni a csereberéből.

 

Főszabályként a rongált, sérült bankjegyek helyett ugyanolyan címletűt adnak, ám természetesen más címletet is kérhetünk – például tíz kimosott ezres helyett kérhetünk egy tízezrest is. Fontos azonban, hogy bankokban és Postákon legfeljebb 50 bankjegyet lehet egyszerre címletváltással becserélni. E fölött a kiadott bankjegyek névértékének 3 százalékát kell díj gyanánt kifizetni. Azonos címletű bankjegycserénél nincs ilyen kikötés, korlátozás és díj.

 

Lyukas érme lyukas garast sem ér

 

Az érmék esetében hasonló a helyzet, mint a bankjegyeknél, néhány különbség azonban van. Az érméket általában azok elszíneződése, korrodálódása miatt cserélik, de előfordul, hogy a pénz olyan fizikai behatásnak volt kitéve, hogy az megsérült. Alapesetben ezeket is visszaváltják a bankfiókok és posták, de nem minden érme cserélhető. A hőhatásnak kitett, illetve felületén sérült, kopott érméket cserélik, de azokat nem, ahol egyértelmű és szándékos a rongálás. Praktikusan a kilyukasztott, kettéfűrészelt, kilapított érméket nem váltják vissza, azokat el lehet tenni emlékbe.

 

Szakadt eurót ne fogadjunk el

 

A szakadt, rongált vagy sérült euro bankjegy cseréjével jóval több a macera. Elvileg ezeket is vissza lehet váltani, de ez egyáltalán nem könnyű menet. Az eljárás ugyanaz, mint a forint esetében, vagyis térítésmentesen váltják az elhasználódott bankókat újakra, ám erre az Európai Központi Bank (ECB) tájékoztatása szerint csak a nemzeti központi bankokban van lehetőség. Mivel Magyarország nem tagja az eurózónának, az MNB nem vált be eurót. Ez azt jelenti, hogy az adott ország központi bankjába kell elmenni bankót cserélni, ami például egy krétai nyaralás vagy egy szicíliai kiruccanás alkalmával legalábbis nehézkes.

 

Ezért akkor járunk a leghelyesebben, ha eleve nem fogadunk el szakadt, sérült, összefirkált eurót. A festékfoltos bankjegyek esetében különösen fontos, hogy azt hagyjuk csak a kereskedőnél, szállásadónál, mert később csak gondunk származik belőle. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!