Hamis pénz

A hamis pénzzel csak baj van

Hamis pénz

A hamis pénzzel csak baj van

Bank360 tartalom
2019-08-25 Frissítve: 2022-01-18
2019-08-25 Frissítve: 2022-01-18
4487949

Hamis pénzzel fizetni elképesztően kellemetlen. Csak gonddal jár, és még a hamisnak bizonyult bankót is elbukjuk, nem kapunk helyette érvényeset. De mennyi esélyünk van arra, hogy belesétáljunk egy hamis bankós történetbe?

 

Hamarabb nyerünk a lottón

 

Szerencsére csekély annak az esélye, hogy az előrántott bankjegyünk hamis legyen. A statisztikák szerint a bankjegyhamisítás nem nagy üzlet, és amióta a jegybank 2017-ben elkezdte a bankjegycserét – jóval nehezebben hamisíthatók lettek a pénzeink – azóta még kevésbé az. Miközben hozzávetőleg 5000 milliárd forint készpénz van itt-ott a háztartásokban, dunsztos üvegekben és farzsebekben, mindössze néhány száz darab hamis bankó bukkan fel a forgalomban.

 

Ez rendkívül kevés. Az adatok szerint a legtöbb hamisított bankjegy 10 és 20 ezres, ez azt jelenti, hogy nagyon kevés az esélye annak, hogy bárhol váltópénzként ilyet kapjunk vissza a boltban – 20 ezrest eleve nem kaphatunk, 10-est is csak akkor, ha a legnagyobb címlettel fizettünk kisebb összeget. Az alacsonyabb címleteket nem éri meg hamisítani, mert a büntetés független attól, milyen értékű bankjegyet hamisítunk. A fémpénzeink értéke pedig olyan kicsi, hogy gyakorlatilag nem is éri meg hamisítani.

 

Magánszemélyektől is kaphatunk hamis bankjegyet például egy adásvételnél, ezért nem árt itt sem résen lenni. Ugyanakkor ez a csalás sem jellemző, hiszen nagyon könnyen vissza lehet nyomozni, kitől származik a hamis pénz.

 

Kellemetlen a procedúra, ha hamis pénzzel fizetünk

 

Pontosan ez az oka annak, hogy nagyon szigorú menetrendje van, ha valahol hamis pénzt találnak. Azonnal jegyzőkönyvet kell felvenni, adott esetben értesíteni kell a rendőrséget is, a pénzt természetesen elveszik, aki pedig a hamis pénzzel akart fizetni, akár hosszadalmas ügyintézésre számíthat, be kell számolnia, honnan van a pénz, hol, kitől, mikor kapta. Akkor is végig kell menni a procedúrán, ha bebizonyosodik, hogy vétlen az illető az ügyben.

 

Hétköznapi vásárlóként nincs nagy feladatunk a hamis pénzeket illetően, de azért nem árt ismerni a bankjegyeket, melyiken milyen minta, állat, vízjel, fémcsík található – újdonság, hogy minden bankjegy közepén van egy csillogó minta, például az ezresen egy lila holló, az ötszázason egy lila ló, a kétezresen pedig barna liliom. A különböző biztonsági elemeket egyszerre elég nagy feladat hamisítani, vagyis ha a fémcsík, a vízjel és középen a színes minta megvan, szinte biztos, hogy igazi pénz van a kezünkben.

 

Mit tehet a pénztáros?

 

Ennél összetettebb feladatai vannak a pénztárosoknak, eladóknak, nekik feladatuk a hamis pénz felismerése, melyről külön oktatóanyagot készített az MNB. 

 

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/HY33Rmmp0FU.jpg?itok=_juFzxyx","video_url":"https://youtu.be/HY33Rmmp0FU","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}

A szemrevételezés mellett több helyen UV-lámpa is van, ez alatt ugyanis egyrészt más színű a pénz, mint a normál papír, másrészt a bankókon rejtett jelek is vannak, amelyek csak UV-fényben látszanak. A bankfiókok dolgozói rendszeres, speciális képzést is kapnak, hogy a forint mellett más pénznemeket is megismerjenek, és kiszűrhessék a hamisítványokat.

 

Mindenképpen jelenteni kell az eladónak

 

Ha egy eladó hamis vagy hamisgyanús pénzt kap, nem tehet úgy, mintha nem történt volna semmi. Míg egy szakadt, összefirkált bankjegyet visszautasíthat, visszaadhat, a hamisgyanús darabot magánál kell tartania – lehetőség szerint. A vásárlónak is ott kell maradnia, amíg az eladó el nem készíti a jegyzőkönyvet, de ha el is megy, az adatait rögzíteni kell. Ha erre nem hajlandó, akkor az eladónak kell annyira kreatívnak lennie, hogy akár a rendőrség számára később beazonosíthatóvá tegye az illetőt.

 

Kárpótlás nem jár

 

A jegyzőkönyvet annak elkészülte után a pénzzel együtt az MNB-nek meg kell küldeni, ahol szakértő is megvizsgálja, hogy valóban hamis-e vagy sem. A hamis pénz beváltása nem lehetséges, a bankjegyet nem lehet megtartani. Nem jár semmiféle kártalanítás, ha valakit átvertek és hamis bankjegyet kapott, akár váltópénzként vagy akár egy másik személytől. Éppen ezért fontos, hogy ha olyan bankjegyet kapunk, amely hamisgyanús, inkább ne fogadjuk el, kérjünk helyette másikat.

 

Fontos tisztában lenni azzal, hogy maga a hamis pénz birtoklása nem számít bűncselekménynek, feltéve, ha nem vesszük észre, hogy hamisított bankjegyet kaptunk vissza egy vásárlás során. Azonban az már igen, ha annak dacára akarunk fizetni vele, hogy tudjuk, az csak hamisítvány. Az MNB oldalán megtalálható a részletes protokoll a hamis pénzek kezeléséről.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!