napelem pályázat

A hátraarc után új napelemes pályázat indul

napelem pályázat

A hátraarc után új napelemes pályázat indul

Bank360 tartalom
2023-10-06 Frissítve: 2024-01-13
2023-10-06 Frissítve: 2024-01-13
35079583

Napelemes háztartási kiserőművek és energiatárolók telepítését támogató pályázat indul Napenergia Plusz Program néven, 75,8 milliárd forintos keretösszeggel. A beruházás 65 százalékára szerezhető támogatás. A kiserőművekre tavaly bevezetett áramhálózati betáplálási stopot is feloldják januártól.

 

A kormány a modern napelemes rendszerek létesítése és a családok által megtermelt zöldenergia felhasználása és tárolása érdekében a Napenergia Plusz Program megvalósításáról döntött, ezért egyetért a napelemes háztartási méretű kiserőművek és energiatárolók támogatásával a bruttó elszámolásba kerülő lakossági felhasználók részére, 75,8 milliárd forint keretösszeggel – áll a friss Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatban.

 

A kormány a program megvalósításához európai uniós támogatást használna fel, a Nemzeti helyreállítási terv keretében. Az utóbbi forrása az Európai Bizottság Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) elnevezésű válságalapja, amely a tagállamoknak biztosít forrást a koronavírus-járvány utáni újraindulásban és a klímaváltozás elleni küzdelemben, ennek része a zöld energiatermelésre átállás támogatása is.

 

65 százalékos támogatás szerezhető

 

A napelem pályázat indulását Lantos Csaba energiaügyi miniszter jelentette be tegnap egy konferencián tartott előadásában. A minisztérium célja, hogy a háztartásoknak továbbra is megérje napelemet telepíteni és saját termelésből fedezni a fogyasztásukat. A bruttó elszámolásba kerülők a beruházáshoz vissza nem térítendő támogatást kaphatnak, ami a fejlesztési költségek 65 százalékát fedezi.

 

A napelemek és az akkumulátoros energiatároló rendszerek együttes telepítésével a nappal megtermelt energiát az esti vagy a hajnali időszakban felhasználhatják a családok - mondta a miniszter az MTI tudósítása szerint.

 

Januártól megszűnik az átmeneti betáplálási korlátozás
Lantos Csaba nyár végén jelentette be, hogy szeptembertől ismét megnyitják a lehetőségét annak, hogy új napelemekkel lehessen csatlakozni az áramhálózatra. A szeptember 7-ig benyújtott igénybejelentés alapján a legkésőbb 2026. január 1-ig megépülő vagy bővülő háztartási méretű naperőművek az üzembe helyezésüktől számított tíz éven át éves szaldó elszámolásban maradnak.

 

A hálózatfejlesztési beruházások eredményeképpen jövő január 1-jétől lehetővé válik a tavaly október 31-től a háztartási kiserőműveknél bevezetett átmeneti betáplálási korlátozás feloldása az ország legnagyobb részén, a hálózat 93 százalékán, az érintett fogyasztók 84 százalékénál. “Az életbe lépő új bruttó elszámolásban a megtermelt áram átvételi árát a lakossági felhasználók kedvezményes A1 árszabásához köti a szabályozás. A szerződött hálózatelosztási szolgáltatók így kismértékben eltérő, de egyaránt nettó 5 forint körüli energiadíjat fizetnek egy kilowattórányi áramért – mondta az energiaügyi miniszter a Portfolio tudósítása szerint.

 

A napelemes családok a kereslet függvényében akár kedvezőbb feltételekkel is leszerződhetnek az áram átadására, tehát jobb megtérülésre is lehetőségük van, miközben az átlagfogyasztásig változatlanul rezsicsökkentett áron jutnak az energiahordozóhoz - tette hozzá Lantos. A hatályos rendelkezések szerint a hálózatba táplált villamos energia után nem számolnak fel rendszerhasználati díjat a napelemes termelőknek.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!