Élet a koronavírus után

4 tipp, hogy egyenesbe hozd a családi kasszát korona után

Élet a koronavírus után

4 tipp, hogy egyenesbe hozd a családi kasszát korona után

Provident Tartalom
2020-06-29 Frissítve: 2022-01-18
2020-06-29 Frissítve: 2022-01-18
9277526

Fokozatosan visszatérhetünk hazánkban a korábban megszokott életünkhöz, de a koronavírus miatti gazdasági leállás komoly hatással volt sok család pénztárcájára, ami épp a normális élet gátja lett. Bemutatunk néhány lehetőséget, hogyan lehet a leggyorsabban kijutni a szorult helyzetből.

 

Baráti nyaralás

Akik fel kellett éljék tartalékaikat, kevesen gondolkodhatnak nyaraláson idén, pláne nem külföldön. Azonban ez nem jelenti azt, hogy végképp le kell mondanunk a kikapcsolódásról: ismerőseinkkel gondolkodhatunk lakáscserén, amivel megspórolhatjuk a szállás díját, ami a legkomolyabb kiadásnak számít. A természetbe is bátran elmehetünk sátorozni: a természetvédelmi, például tűzgyújtási szabályokat betartva erdei pihenőknél szabad kempingezni, igaz, legfeljebb három napot lehet egy helyben táborozni.

 

Piknik a szabadban

Akkor érezhetjük, hogy igazán visszatértünk az életbe, ha időt szakítunk a szórakozásra, amire szerencsére egyre több lehetőség nyílik. Sok elhalasztott fesztivált a nyár második felében pótolnak be a szervezők. Gombamódra szaporodnak a közösségi oldalakon hirdetett ingyenes zenés szórakozási lehetőségek, ami nem terheli meg a pénztárcánkat. Ragadjunk mi is piknikkosarat!

 

Termeld magad!

Sajnos idén sem változtak a trendek, töretlenül nőnek az élelmiszerek árai a boltokban, ráadásul a Központi Statisztikai Hivatal szerint ez a növekedés nagyobb, mint ahogy a bérek emelkedtek a járvány kitöréséig. Már egy-két hónapos távlatban is több ezer forintot takaríthatunk meg, de igazán fél év alatt „hozza meg gyümölcsét”, ha magunk fogunk termesztésbe. Ha társasházban élünk, balkonládában szépen tud növekedni a paradicsom, a paprika és a salátanövények, de még a burgonya is. Ha erre nincs lehetőségünk, kertes házban lakó ismerőseinkkel összefogva még hatékonyabban tudjuk megtermelni a levesbe valót. A már említett Tárki-kutatás is arra jutott, hogy a 2008-as válságban érintett családok negyede eladásra is kínált termékeiből, bevételhez jutva.

 

Olcsóbb lett a hitel

A Magyar Nemzeti Bank a közelmúltban csökkentette az alapkamatot, aminek köszönhetően a személyi hitelek kamata és törlesztői is kedvezőbbek lettek. Ha tudunk olyan célt, befektetést kijelölni, ami segíthet minket abban, hogy fenntartható pályára állítsuk a családi költségvetést, némileg kedvezőbben érhetjük el ezt. Például egy kazán cseréjével hatékonyabb, így olcsóbb lehet az otthoni gázfogyasztásunk, a megspórolt pénzből pedig a törlesztésre is tudunk fordítani. A törlesztés végével pedig már nettó spórolást érünk el, hiszen évekre tudtuk mérsékelni a rezsinket.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!