Párkapcsolati pénzügyek

Pénzügyi krízis a párkapcsolatban: beszélni kell róla!

Párkapcsolati pénzügyek

Pénzügyi krízis a párkapcsolatban: beszélni kell róla!

Vrazsovits Rita
2020-10-31 Frissítve: 2022-01-18
2020-10-31 Frissítve: 2022-01-18
10653893

Egy párkapcsolatban számos kérdés felmerülhet, amelyek a pénzzel kapcsolatosak. Ezekről minden esetben érdemes nyíltan és őszintén beszélni egymással, ellenkező esetben hamar a konfliktusok melegágya lehet. Cikkünkben olyan szituációkat gyűjtöttünk össze, amelyek problémát okozhatnak egy alakuló kapcsolatban, illetve arra utalnak, ideje leülni, és átbeszélni az anyagiakat.

 

A pénzről, vagy éppen annak a hiányáról nem mindenki szeret beszélni egy kapcsolatban. Van, aki szeretne minél hamarabb túlesni az anyagiakat érintő eszmecserén, míg mások addig halogatják, ameddig lehet. Ezzel meg is érkeztünk az első lehetséges konfliktushoz, hiszen a pénzről szóló diskurzus hiánya önmagában is okozhatja a fő problémát.

 

Bármennyire is kényelmetlen az egyik vagy mindkét fél számára, a pénzügyekről beszélni kell, hiszen az idő előrehaladtával számos közös kiadás merül fel, amelyekben döntést kell hozni. Érdemes a kisebb kiadásokkal kezdeni: egy közös bevásárlás vagy utazás költségeinek a felosztása jó kiindulópont lehet a későbbiekben, amikor a nagyobb célok megvalósítása kerül sorra - mint amilyen egy lakás megvásárlása hitelből vagy a gyermekvállalás finanszírozása.

 

Mit tegyünk, ha az egyik fél sokkal többet keres?

Egy kapcsolatban a felek között gyakran fordul elő jövedelemkülönbség, ez azonban önmagában nem jelent gondot - az sokkal lényegesebb, hogy hogyan kezeljük a kérdést. Ha mindkét fél a saját keresetéhez képest költekezik, az a közös kiadásoknál nézeteltéréshez vezethet. A jövedelem különbséghez érdemes rugalmasan hozzáállni, hiszen a jövedelme és a kiadásai mindenkinek változhatnak, és bármikor megváltozhat a korábban megszokott felállás. Bárhogy is alakul, a nagyobb változásokhoz közös döntések mentén érdemes alkalmazkodni.

 


Hiteligénylés előtt álltok? Hasonlítsatok össze minden lehetőséget, és találjátok meg együtt az ideális ajánlatot a Bank360.hu hitelkalkulátorával!


 

Miért gond, ha az egyik fél túl sokat költ?

Nincs két egyforma ember a vásárlási szokásokat tekintve, ez természetes. Egy kapcsolatban azonban nemcsak a saját költéseink, hanem a másik fél kiadásai is hatással vannak a közös pénztárcára. Ha az egyik fél ok nélkül költ túl sokat, akkor érdemes átbeszélni a kiadásokat és változtatni néhány szokáson. Ebben a közös pénzügyi tervezés is segíthet - akár minden hónapban -, de egy közös bankszámla is jó szolgálatot tehet ezen a téren. 

 

Miért baj, ha a legtöbb közös kiadás az egyik félre hárul?

Egy kapcsolat elején még gyakran előfordul, hogy az egyik fél meghívja a másikat, néhány hét elteltével azonban a közös programok költségeit érdemes arányosan elosztani. Konfliktust szülhet ugyanis, ha mindig a pár egyik tagjának nyílik a pénztárcája, és emiatt anyagilag egyoldalúvá válik a kapcsolat. Ez a helyzet a több kiadást vállaló félnek idővel kényelmetlenné válhat, ezért érdemes mielőbb tisztázni, hogy ki milyen költségekért felel. 

 

Titkok a pénzügyek terén: miért nem szabad megtartani őket?

Egy komoly kapcsolatban, később pedig egy házasságban számos egyéb mellett a pénzügyek is közösek - éppen ezért komoly problémát okozhat, ha az egyik fél nem árul el mindent a saját múltjáról a pénzügyek terén. Egy elhallgatott hitel, lejárt tartozás vagy köztartozás később gátat szabhat a közös pénzügyi céloknak, hiszen nehezebbé válik a hiteligénylés, és a tartozást is ki kell tisztázni. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!