Dombornyomott kártya

Dombornyomott kártya – számít még?

Dombornyomott kártya

Dombornyomott kártya – számít még?

Veres Patrik
2018-03-21 Frissítve: 2022-01-18
2018-03-21 Frissítve: 2022-01-18
902288


Hosszú évekig jelentett hatalmas presztízst, ha valakinek dombornyomott bankkártyája volt: egyes helyeken csak az ilyen plasztikot fogadták el, különböző kedvezmények jártak mellé, de egy időben például interneten is csak ilyen kártyával lehetett fizetni. Persze az exkluzivitásért magasabb kártyadíjat is kellett fizetni. A dombornyomott plasztik maradt a bankok kínálatában, másfajta kártyák pedig bekerültek. Éppen ezért járunk utána most annak, hogy megéri-e manapság a többletköltséget ez a kártyatípus, vagy csak felesleges pénzkidobás?
 

A külső megfog – mi a különbség a kártyák kinézete között?
 

De hogyan is néz ki a dombornyomott kártya és miben különbözik más betéti vagy hitelkártyáktól?
 

A plasztik anyaga és mérete megegyezik, akár dombornyomott kártyát, akár vésett (vagy ahogy jobban elterjedt, elektronikus) kártyát veszünk a kezünkbe. A grafikán túli látványos különbség abban van, hogy a dombornyomott kártyáknál annak száma, a rajta szereplő név és a lejárati dátum is kiemelkedik a kártya síkjából, tehát kidomborodik, míg az elektronikus kártyáknál ezek az adatok vésettek.
 

Hasonlítsd össze a bankszámlák költségeit! Vajon tudnál spórolni a mostani számládhoz képest?
 

Eltérések a vésett és dombornyomott kártya között
 

Érdemes megjegyezni, hogy az elektronikus kártya arról kapta nevét, hogy online webshopokban is lehetett vele fizetni. Ez mára gyakorlatilag minden plasztikra igaz, akár dombornyomott kártyával, akár elektronikus kártyával fizetünk.
 

Az igazán nagy különbségeket az elfogadóhelyeken lehetett tapasztalni évekkel ezelőtt, ekkor volt a dombornyomott kártyák fénykora. Egyáltalán nem volt mindegy ugyanis, hogy
 

  • melyik kártyatársaságtól származik a bankkártya

  • milyen kártyát fogadtak el az üzletekben
     

Magyarországon jellemzően két kártyatársaság plasztikjait látni a kezekben: Visa vagy Mastercard. Hazánkban a Mastercard az elterjedtebb, de a tengerentúlon Visa-ból találunk többet. Korábban itthon megtalálható volt az American Express vagy a DinersClub kártyája is, kevesebb elfogadóval. Már ez is meghatározta, hogy egy adott üzletben tudtunk-e vásárolni, hiszen volt, ahol csak az egyik kártyát, máshol a másikat fogadták el. Ha ez nem lett volna elég, az üzletek többségében, vagy külföldön csak dombornyomott kártyával tudtunk fizetni, mivel használata éppen a dombornyomás miatt biztonságosabb volt a használata, hiszen nehezebb másolni és leolvasni, mint az elektronikus kártyát.
 

Mára ez az előnye teljesen elolvadt a dombornyomott kártyának. Az elektronikus kártyához sem kell különleges eljárás, ugyanúgy tudunk bárhol fizetni, mint egy dombornyomott változattal. A fizetési metódusok megváltoztak: már mágnescsíkos fizetést is kevés helyen látni, az Európai Unió kötelezővé tette a kártyákba épített chipet mint fizetési eszközt. Az érintéses fizetés nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően már a PIN-kód sem szükséges a kisebb összegű tételek rendezéséhez, ráadásul elég csak közel tartani a terminálhoz a kártyát, hogy fizethessünk.
 

Nagyon kevés olyan üzlet maradt, ahol elvárják a dombornyomott kártyát, de azért van még olyan terület, ahol hasznát vehetjük. Ilyen például a külföldi autóbérlés, hiszen a szolgáltatók legtöbbször dombornyomott hitelkártyát szabják meg a fizetés feltételének. Ugyanígy külföldi szállodák is előírhatják a dombornyomott kártyás fizetést, más szektorban viszont csak elvétve találkozhatunk ilyen kitétellel.
 

Internetes vásárlás: tehet különbséget a kereskedő?
 

Ahogy a fizikai üzletek esetében is, úgy az internetes vásárlás lebonyolítása is csak dombornyomott kártyával történhetett korábban. Mára viszont szinte minden népszerűbb kártyakibocsátó bankkártyájával fizethetünk a webshopokban, megkötés nélkül, a szolgáltatók tehát nem tesznek különbséget a kártyák között.
 

A dombornyomott kártyák korábbi népszerűségét tehát leginkább az okozta az elektronikus kártyákhoz képest, hogy használatuk biztonságosabb volt, mivel szinte lehetetlen volt lemásolni a kártyaadatokat, így visszaélni is nehezebb volt vele. Mostanra ez az előny is megszűnt, egyaránt fizethetünk elektronikus kártyával és dombornyomottal is az interneten.
 

A különbség inkább a betéti kártya (debit card) és a hitelkártya (credit card) között húzódik, akár internetes, akár fizikai üzletben történő vásárlásról beszélünk. A betéti kártya a köznapi értelembe vett bankkártya. Ezen keresztül a folyószámlánkon lévő pénzt használjuk, míg a hitelkártya esetében a bank által megállapított hitelkeretből gazdálkodunk, amit hónapról hónapra kell teljesen visszatörlesztenünk, hogy elkerüljük a kamatokat. A korábban említett szállodák és autóbérléssel foglalkozó cégek inkább a hitelkártyát preferálják, mivel a banktól (hiszen a hitelkártyával a bank pénzét használjuk) sokkal könnyebben hajtják be a fennálló tartozást, mint egy magánembertől. Aztán a pénzintézet majd visszaszerzi a pénzét az ügyféltől, ahogy tudja.
 

Utasbiztosítás, kiegészítő szolgáltatások – ezért megéri?
 

A dombornyomott kártyák egy másik nagy előnye volt korábban, hogy a magas kártyadíj mellé ingyenes utasbiztosítás és egyéb más kedvezmények is jártak. Annak, aki sokat jár külföldre, nagyon hasznos szolgáltatás volt a csatolt biztosítás vagy a privát reptéri váró, de az úgynevezett co-branded kártyákkal mások is jól járhattak.
 

A co-branded alatt azokat a kártyatípusokat értjük, amelyek egy pénzintézet és egy másik szolgáltató együttműködéséből jönnek létre. Az ilyen kártyákkal nem csak fizethetünk, de pontokat gyűjthetünk vagy kedvezményeket kaphatunk, ha a partner szolgáltatását, termékét vettük igénybe.
 

Azonban ezen a téren is az a helyzet, mint az internetes vásárlásnál: ezek az extra szolgáltatások elérhetők az elektronikus kártyáknál is, így a dombornyomott kártya ezt az előnyét is elvesztette.
 

A dombornyomott kártya éves díja – magas költség, de megéri?
 

A dombornyomott kártya presztízsértéke, ha szolgáltatásaiban ma már nem is, de árában manapság is megmutatkozik. Míg a sima elektronikus kártyáknál néhány ezer forintból megúszhatjuk az éves díjat, bizonyos bankszámlákhoz pedig ingyenesen jár, addig a dombornyomott kártyák akár tíz- vagy húszezer forintos éves díjjal is járhatnak. Ráadásul, akinek a kártya azonnal kell, az expressz díjat is fizethet, az olyan költségekről már nem is beszélve, mint a kártyaletiltás díja, vagy az elveszett PIN-kód pótlásának költsége.
 

Persze éppen azért, mert a két kártyatípus közti különbség megszűnt, ma már akár olcsóbban is szerezhetünk dombornyomott kártyát. Egyes bankok például a hitelkártyák esetében elengedhetik az éves kártyadíjat bizonyos költés felett, vagy amennyiben használjuk a partner szolgáltatásait co-branded kártyáknál.
 

A legfontosabb, amikor kártyát választunk, hogy vizsgáljuk meg, vajon mire fogjuk használni. Ha szóba jöhetnek azok a területek, ahol még mindig gyakran kérnek dombornyomott kártyát, érdemes lehet egy ilyet beszerezni annak ellenére is, hogy a díja igen magas. Máskülönben viszont szinte biztos, hogy jól megleszünk egy hagyományos elektronikus kártyával is, hiszen a dombornyomott kártyák nem tudnak más előnyt felmutatni ezekhez a plasztikokhoz képest.
 

Azt se felejtsük el, hogy hatalmas átalakulás megy végbe a pénzügyi termékek piacán a technológia fejlődésének köszönhetően. Egyre több banknál érhető el például az úgynevezett mobilfizetés, amikor a készülékünket használhatjuk fizetésre. Egy ilyen eszköz egy nyári-őszi fesztiválon is életmentő lehet az újításokat könnyebben használó fiataloknak. Egyre többen használják akár a telefont, akár az olyan különlegességeket, mint a fizetőgyűrű vagy az okosóra azok is, akik esetleg ódzkodtak eddig ezektől az innovatív fizetési módoktól. A bankkártyák tehát kiválthatók egy okostelefonnal.
 

Ahogy egy jó bankszámlánál is, úgy a bankkártyánknál is érdemes egy funkciókban gazdag, de árban elfogadható megoldást keresni. Használjunk bankszámla-kalkulátort és nézzük meg, milyen kártyát használhatunk, majd döntsünk a számunkra legjobb megoldás mellett!
 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!