E-kárbejelentő

Így működik az E-kárbejelentő

E-kárbejelentő

Így működik az E-kárbejelentő

Sipos Ákos
2019-10-24 Frissítve: 2022-01-18
2019-10-24 Frissítve: 2022-01-18
5366028

 

Frissült az E-kárbejelentő alkalmazás és weboldal. Az új funkcióval már a CASCO kárrendezést is el lehet indítani elektronikusan. Az új verzióval bejelenthető a vontató, illetve vontatmány károkozása. Ezenkívül már elektronikus formában is be lehet jelenteni a járműveken kívül okozott dologi kárt, valamint a külföldi vagy kötelező biztosítás nélküli gépjármű által okozott káresemények kárügyintézése is megkezdhető.

 

A weboldalon keresztül is elérhető minden funkció

 

Az E-kárbejelentő teljes funkcionalitása már nem csak mobilappon érhető el, hanem a https://ekarbejelento.hu/ weboldalon is. Az online kárbejelentő kitölthető a legtöbb desktop, laptop, mobil vagy tablet böngészővel. A weboldalon egy demo verzió is elérhető, ahol meg lehet ismerkedni a funkciókkal. Természetesen maga az applikáció továbbra is letölthető Androidra és iOS-re is. Az applikáción és a weboldalon kezdeményezett kárbejelentés a hagyományos, „kék-sárga” nyomtatvánnyal egyenértékű.

 

Népszerű az e-kárbejelentés

 

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) 2019. januárban indította az e-kárbejelentő alkalmazást, amelyet több százezren töltöttek le az éve eleje óta. Már februárban 570 KGFB e-kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz, ami 3,5%-a az időszak összes kárbejelentésének. Egy átlagos káreset bejelentése 20-25 percig tart mobilon.

 

A szabályozás szerint a káresemény után a károkozónak 5 napon belül, a károsultnak 30 napon belül kell leadnia a saját biztosítójánál a kárbejelentést. Az online kárbejelentéssel ez azonnal megtörténik, nem kell papírokat küldeni a biztosítónak. Amennyiben személyi sérülés nem történik, nem szükséges rendőrt hívni, elég megtenni a baleseti bejelentést.

 

Hogy működik?

 

A MABISZ digitális kárbejelentő alkalmazással és a weboldallal két érintett gépjármű kárbejelentését lehet elindítani. Ha kettőnél több jármű érintett, az alkalmazáson / weboldalon párosával kell elindítani a bejelentést.

 

A biztosítók már idén januártól QR kódokkal látták el a biztosítási dokumentumokat, például a kötvényt vagy díjigazolást. A QR kóddal bevihetők a kötelező biztosítás adatai az E-kárbejelentő alkalmazásba. Ez egy kényelmi funkció, kézzel is be lehet vinni az adatokat.

 

  1. A baleset megtörténte után el kell indítani az alkalmazást

  2. A kárbejelentést a „Tovább a kárbejelentés” gombbal lehet elindítani

  3. Lehet választani az Egykészülékes és Kétkészülékes kárbejelentés között

  4. Kétkészülékes kárbejelentésnél az egyik félnek a zöld gombot, a másik félnek a fehér gombot kell megnyomnia

  5. A kárrendezést indító félnél megjelenő PIN-kódot a másik félnek be kell írnia a saját alkalmazásába a mobileszközök párosításához

  6. Be kell írni a megfelelő adatokat. A kötelező mezők sárgával vannak jelölve,  az opcionális mezők szürkével. A megfelelően kitöltött adatokat zöld színnel, a hiányzó vagy hiányos adatokat piros színnel jelzi a rendszer.

  7. Meg kell jelölni a balesetben felelős járművezetőt, ha sikerült ebben megegyezni. Ha rendőri intézkedés is történt, meg kell adni a jegyzőkönyv számát és az intézkedésben érintett rendőrkapitányság nevét.

  8. A szerkesztőmodul segítségével elkészíthető a baleseti vázlatrajz. Kiválasztható a baleset típusa, a helyszín GPS segítségével határozható meg. A vázlatrajz elkészítését ikonok és ábrák segítik.

  9. El kell fogadni a szolgáltatás feltételeit.

  10. Elektronikus aláírással hitelesíteni kell a dokumentumot. 

  11. Csatolni lehet fényképeket és hagfelvétetelt.

  12. Ellenőrzés után a kárbejelentés elküldhető.

  13. Az online kárbejelentés után a rendszer egy e-mailben küldi a kárbejelentőt pdf formátumban mindkét érintett félnek, valamint a károkozó biztosítójának. Ha vitatott a felelősség, mindkét érintett biztosító megkapja a kárbejelentő dokumentumot.

 

Ha 72 órán belül nem érkezik visszajelzés a biztosítótól, haladéktalanul fel kell venni a kapcsolatot velük és el kell küldeni az alkalmazásban elmentett bejelentést hagyományos módon (postán vagy e-mailben).

 

Amennyiben a balesetben érintett másik gépjármű rendszáma ismeretlen, először a rendőrségen kell bejelenteni a káreseményt, majd csak ezt követően lehet online megkezdeni a kárbejelentési folyamatot. A hagyományos, “kék-sárga” baleseti bejelentő nyomtatvány természetesen továbbra is használható a kárbejelentéshez.

 

A digitális kárrendezés jövője

 

Az e-kárbejelentő jó példája a biztosítási piac további digitalizációjának. A kötelező biztosítás kalkulátorok megjelenése után elkezdődött a szerződések online adminisztrációja, 2019-ben már a kárbejelentés is történhet digitálisan. Egy kisebb koccanásos balesetnél akár 24 órán belül is megérkezhet a kártérítés a károsult ügyfél számlájára.

 

A következő lépés a kárrendezési folyamat további digitalizációja lesz. A folyamat így tovább gyorsul és egységesedik, ezáltal  a kötelező biztosítás összehasonlító oldalak nemcsak a szolgáltatások árait, hanem a minőséget is objektívebben tudják majd összehasonlítani.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!