E-kárbejelentő

Így működik az E-kárbejelentő

Sipos Ákos
2019.10.24.
Frissítve: 2019-10-24 Létrehozva: 2019-10-24
5366028

 

Frissült az E-kárbejelentő alkalmazás és weboldal. Az új funkcióval már a CASCO kárrendezést is el lehet indítani elektronikusan. Az új verzióval bejelenthető a vontató, illetve vontatmány károkozása. Ezenkívül már elektronikus formában is be lehet jelenteni a járműveken kívül okozott dologi kárt, valamint a külföldi vagy kötelező biztosítás nélküli gépjármű által okozott káresemények kárügyintézése is megkezdhető.

 

A weboldalon keresztül is elérhető minden funkció

 

Az E-kárbejelentő teljes funkcionalitása már nem csak mobilappon érhető el, hanem a https://ekarbejelento.hu/ weboldalon is. Az online kárbejelentő kitölthető a legtöbb desktop, laptop, mobil vagy tablet böngészővel. A weboldalon egy demo verzió is elérhető, ahol meg lehet ismerkedni a funkciókkal. Természetesen maga az applikáció továbbra is letölthető Androidra és iOS-re is. Az applikáción és a weboldalon kezdeményezett kárbejelentés a hagyományos, „kék-sárga” nyomtatvánnyal egyenértékű.

 

Népszerű az e-kárbejelentés

 

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) 2019. januárban indította az e-kárbejelentő alkalmazást, amelyet több százezren töltöttek le az éve eleje óta. Már februárban 570 KGFB e-kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz, ami 3,5%-a az időszak összes kárbejelentésének. Egy átlagos káreset bejelentése 20-25 percig tart mobilon.

 

A szabályozás szerint a káresemény után a károkozónak 5 napon belül, a károsultnak 30 napon belül kell leadnia a saját biztosítójánál a kárbejelentést. Az online kárbejelentéssel ez azonnal megtörténik, nem kell papírokat küldeni a biztosítónak. Amennyiben személyi sérülés nem történik, nem szükséges rendőrt hívni, elég megtenni a baleseti bejelentést.

 

Hogy működik?

 

A MABISZ digitális kárbejelentő alkalmazással és a weboldallal két érintett gépjármű kárbejelentését lehet elindítani. Ha kettőnél több jármű érintett, az alkalmazáson / weboldalon párosával kell elindítani a bejelentést.

 

A biztosítók már idén januártól QR kódokkal látták el a biztosítási dokumentumokat, például a kötvényt vagy díjigazolást. A QR kóddal bevihetők a kötelező biztosítás adatai az E-kárbejelentő alkalmazásba. Ez egy kényelmi funkció, kézzel is be lehet vinni az adatokat.

 

 1. A baleset megtörténte után el kell indítani az alkalmazást

 2. A kárbejelentést a „Tovább a kárbejelentés” gombbal lehet elindítani

 3. Lehet választani az Egykészülékes és Kétkészülékes kárbejelentés között

 4. Kétkészülékes kárbejelentésnél az egyik félnek a zöld gombot, a másik félnek a fehér gombot kell megnyomnia

 5. A kárrendezést indító félnél megjelenő PIN-kódot a másik félnek be kell írnia a saját alkalmazásába a mobileszközök párosításához

 6. Be kell írni a megfelelő adatokat. A kötelező mezők sárgával vannak jelölve,  az opcionális mezők szürkével. A megfelelően kitöltött adatokat zöld színnel, a hiányzó vagy hiányos adatokat piros színnel jelzi a rendszer.

 7. Meg kell jelölni a balesetben felelős járművezetőt, ha sikerült ebben megegyezni. Ha rendőri intézkedés is történt, meg kell adni a jegyzőkönyv számát és az intézkedésben érintett rendőrkapitányság nevét.

 8. A szerkesztőmodul segítségével elkészíthető a baleseti vázlatrajz. Kiválasztható a baleset típusa, a helyszín GPS segítségével határozható meg. A vázlatrajz elkészítését ikonok és ábrák segítik.

 9. El kell fogadni a szolgáltatás feltételeit.

 10. Elektronikus aláírással hitelesíteni kell a dokumentumot. 

 11. Csatolni lehet fényképeket és hagfelvétetelt.

 12. Ellenőrzés után a kárbejelentés elküldhető.

 13. Az online kárbejelentés után a rendszer egy e-mailben küldi a kárbejelentőt pdf formátumban mindkét érintett félnek, valamint a károkozó biztosítójának. Ha vitatott a felelősség, mindkét érintett biztosító megkapja a kárbejelentő dokumentumot.

 

Ha 72 órán belül nem érkezik visszajelzés a biztosítótól, haladéktalanul fel kell venni a kapcsolatot velük és el kell küldeni az alkalmazásban elmentett bejelentést hagyományos módon (postán vagy e-mailben).

 

Amennyiben a balesetben érintett másik gépjármű rendszáma ismeretlen, először a rendőrségen kell bejelenteni a káreseményt, majd csak ezt követően lehet online megkezdeni a kárbejelentési folyamatot. A hagyományos, “kék-sárga” baleseti bejelentő nyomtatvány természetesen továbbra is használható a kárbejelentéshez.

 

A digitális kárrendezés jövője

 

Az e-kárbejelentő jó példája a biztosítási piac további digitalizációjának. A kötelező biztosítás kalkulátorok megjelenése után elkezdődött a szerződések online adminisztrációja, 2019-ben már a kárbejelentés is történhet digitálisan. Egy kisebb koccanásos balesetnél akár 24 órán belül is megérkezhet a kártérítés a károsult ügyfél számlájára.

 

A következő lépés a kárrendezési folyamat további digitalizációja lesz. A folyamat így tovább gyorsul és egységesedik, ezáltal  a kötelező biztosítás összehasonlító oldalak nemcsak a szolgáltatások árait, hanem a minőséget is objektívebben tudják majd összehasonlítani.

Banki kalkulátorok

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!