MNB értékpapír számla lekérdezés online

Értékpapír lekérdezés online az MNB weboldalán

MNB értékpapír számla lekérdezés online

Értékpapír lekérdezés online az MNB weboldalán

Vrazsovits Rita
2018-12-05 Frissítve: 2022-01-18
2018-12-05 Frissítve: 2022-01-18
2523606

Értékpapírba fekteted a pénzed, vagy ilyen terveid vannak a jövőre nézve? Bárhogy is alakulnak a pénzügyeid, érdemes bizonyos időközönként szemmel tartani a folyamatokat. Ha értékpapír tulajdonos vagy, ezt akár online, percek alatt megteheted, mióta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján elérhetővé váltak az ezzel kapcsolatos információk. Cikkünkben azt foglaltuk össze, hogyan tudod lekérdezni az MNB értékpapír egyenleged, és hogy mi a teendő, ha eltérést tapasztalsz az MNB lekérdezőjében lévő adatok és a befektetési szolgáltatód által elküldött adatok között.
 

Milyen adatokat nézhetek meg az MNB oldalán?

 

Az értékpapírszámla vezető pénzügyi szolgáltatók kötelesek havi rendszerességgel a Magyar Nemzeti Bank felé továbbítani az értékpapír és ügyfélszámla egyenlegeket, valamint a számlákon vezetett értékpapírok listáját. Ezeket az információkat az MNB egy saját online, zárt felületen tette elérhetővé és alkalmassá elektronikus lekérdezésre az értékpapírszámla tulajdonosok számára. Az értékpapírszámla, ez a speciális számlatípus nyilvántartja az általad vásárolt értékpapírokat, melyek lehetnek részvények, kötvények és befektetési jegyek is.

 

Az adatok biztonságban vannak, ugyanis minden információ elküldése anonim módon történik. A névtelenséget az biztosítja, hogy a számlákra vonatkozó adatokat ellátják egy véletlenszerűen generált kóddal, amely nem tartalmazhat olyan részletet, amely utalna az értékpapír tulajdonos nevére vagy bármely más személyes adatára.
 

Az értékpapír egyenleg online lekérdezése minden számlatulajdonos számára elérhető

 

A lekérdezés mindenki számára elérhető, akinek a tulajdonában van valamilyen típusú értékpapír; ők lehetnek természetes személyek, gazdasági társaságok és egyéb szervezetek is. 2016 májusa óta a Magyar Államkincstár ügyfelei is igénybe vehetik a szolgáltatást.
 

Így működik az egyenleg lekérdezés online az MNB weboldalon

 

Az eszlaweb.mnb.hu weboldalon tudod megadni a belépési azonosítódat és az adott hónapra vonatkozó aktuális jelszót. Ezeket az adatokat nem kell külön kérned, a pénzügyi szolgáltatód fogja neked elküldeni. A 24 jegyű azonosító állandó, ezt évente fogod megkapni a szolgáltatótól, de kérésre év közben is eljuttatják hozzád, így akkor sem maradsz információ nélkül, ha esetleg elveszik valahol a belépéshez szükséges adatsor. A jelszót szintén a szolgáltatótól fogod megkapni, ez havonta változik, így minden hónapban újat fogsz kapni - együtt fog érkezni a havi kimutatással. A belépéshez szükséges jelszó minden hónapban 12 karakterből áll. Kiválaszthatod, hogy milyen formában szeretnéd megkapni a belépési adatokat: érkezhet postán, a számlavezető bank weboldalán keresztül, vagy más elektronikus adathordozón is.

 

Abban az esetben, ha egy szolgáltatónál több számlád is van, továbbra is egy ügyfél azonosítód lesz, de számlánként más-más jelszóval, így ahhoz, hogy minden értékpapír számládat meg tudd nézni, külön be és ki kell jelentkezned; annyiszor, ahány számlával rendelkezel. Ha több szolgáltatónál is van értékpapírszámlád, akkor szolgáltatónként különböző azonosítót fogsz kapni.
 

Ezeket az adatokat fogod látni az értékpapír egyenleged lekérdezésénél

 

Az egyenleg lekérdező kimutatásban két fontos információt fogsz látni:

 

  • a rendelkezésre álló felhasználható egyenleget, vagyis a pénzeszközök jogi egyenlegét,

  • illetve a számlán vezetett értékpapírok elnevezését, mennyiségét, valamint az elszámolás devizanemét.

 

Ha a befektetési tevékenység elszámolása a bankszámládon történik, akkor a pénzeszközök egyenlege nem fog megjelenni az MNB lekérdező felületén, így előfordulhat, hogy ennél az értéknél 0 forintot látsz majd. A tényleges egyenleget a számlavezető pénzügyi szolgáltatónál tudod ellenőrizni.

 

Az MNB külön felhívja rá a figyelmet, hogy a kimutatásban nem jelennek meg az opciós és határidős eszközök, valamint nem tartalmazza az egyes értékpapírok aktuális piaci értékét. Szintén fontos, hogy korábbi adatokat nem fogsz tudni lekérni, minden esetben az előző hónap utolsó napjára vonatkozó egyenleget fogod látni. A havi adatok a következő havi adatok beérkezéséig elérhetőek, de legkésőbb az adott hónapot követő második hónap 10. munkanapjáig fogod tudni őket megnézni az MNB webes alkalmazásával. Nézzünk meg erre egy gyakorlati példát!

 

Tegyük fel, hogy a márciusi adatokra vagy kíváncsi. Ezeket a szolgáltatónak legkésőbb április 5-ig el kell küldenie az MNB-nek. Az MNB április 10-ig tölti fel a lekérdező felületre a márciusi adatokat. Ezek a következő havi adatok feltöltéséig, vagyis legkésőbb május 10-ig lesznek elérhetőek a számodra.

 

Ha szeretnéd minden hónapban lementeni a kimutatásokat, van rá lehetőséged, és érdemes is élni ezzel a lehetőséggel, mivel archívumban sem fogod tudni elérni visszamenőleg az adatokat: PDF formátumban minden hónapban letölthetőek az aktuális kimutatások.
 

Mi a teendő, ha eltérnek az adatok a szolgáltató által küldött egyenlegtől?

 

Amikor kijelentkezel a lekérdező felületről, minden esetben meg fog jelenni egy kérdés, amely az esetleges eltérésekre vonatkozik. Ha úgy gondolod, hogy eltérnek egymástól az MNB felületén látott és a pénzügyi szolgáltató által elküldött adatok, a kijelentkezés után közvetlenül van lehetőséged ezt jelezni az MNB felé. Ez a jelzés alapvetően név nélkül érkezik be az MNB-hez, de ha szeretnéd, névvel is elküldheted az észrevételed.

 

Fontos, hogy az MNB felé elküldött jelzés nem azt jelenti, hogy ki fogják javítani az eltérést. Ez kizárólag arra szolgál, hogy elősegítse a pénzügyi szolgáltatók működésének a felügyeletét. Egy esetleges eltéréssel kapcsolatban panaszt kizárólag az értékpapír számlavezető banknál tudsz tenni, és hiba esetén a javítást is ő fogja elvégezni.

 

Az esetleges változásokat már akkor is észlelheted, amikor belépsz a lekérdező felületre. Ha közvetlenül a bejelentkezés után, a kimutatásokat megjelenítő oldalon egy piros keretes figyelmeztető szöveget látsz, az azt jelenti, hogy az értékpapírszámla vezető bank a publikálás után jelentett módosítást az MNB felé. A módosítás ilyenkor már nem jelenik meg a kimutatásban, az azelőtti állapotot fogják tükrözni az adatok. Az sem biztos, hogy a módosítás minden számlát érintett, de ha eltérést látsz a kimutatásban, a biztonság kedvéért fordulj az érintett pénzügyi szolgáltatóhoz, és kérdezz rá, hogy mi lehet az oka a különbségnek.

 

Ha az MNB értékpapír egyenleg lekérdezéssel kapcsolatos technikai segítségnyújtásra van szükséged, írj az eszla@1818.hu e-mail címre, és az MNB munkatársai segítenek megoldani a problémát.

 

Szert tettél egy nagyobb összegre, de nem tudod, mibe fektesd? Bárhogyan is döntesz, az öngondoskodás egyik legjobb formája, ha a nyugdíjas éveidre teszel félre. Vedd saját kézbe a jövőd, és gondoskodj a nyugdíjadról! Az önkéntes nyugdíjpénztár kalkulátor segít megtalálni a legjobb megtakarítási formát.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!