Óra számlap

Friss felmérés: nemcsak azok maradnának a hitelmoratóriumban, akik ezt januártól megtehetik

Óra számlap

Friss felmérés: nemcsak azok maradnának a hitelmoratóriumban, akik ezt januártól megtehetik

Veres Patrik
2020-11-05 Frissítve: 2022-01-18
2020-11-05 Frissítve: 2022-01-18
10835039

Bár a meghosszabbított moratóriumot csak bizonyos társadalmi csoportok vehetik igénybe, a Bank360.hu felmérése szerint más adósoknak is szükségük lenne további segítségre.

 

A koronavírus-járvány miatt bevezetett általános hitelmoratórium idén év végéig érvényes, 2021 januárjától csak egyes kiemelt társadalmi csoportok és vállalkozások szüneteltethetik tovább hiteleik törlesztését újabb hat hónapon keresztül. Ahogy korábbi cikkünkben foglalkoztunk vele, e védett társadalmi csoportok  közé tartoznak az álláskeresők, a gyermeket nevelők, a nyugdíjasok, a közfoglalkoztatottak, továbbá az olyan vállalkozások is, amelyek igazoltan megsínylették a koronavírus-járványt.

 

A Bank360.hu 30 és 60 év közötti magyar Facebook-felhasználók körében végzett nem reprezentatív felmérése szerint azonban nemcsak azok szorulnak segítségre, akik maradhatnak a moratóriumban.

 

“A hitelmoratórium meghosszabbításával védett társadalmi csoportok körében is többségben vannak azok, akik maradnának a moratórium hatálya alatt, de érdekesség, hogy azok közül még többen maradnának a moratóriumban, akiknek erre az év végét követően már nem lesz lehetőségük” – közölte Veres Patrik, a Bank360.hu szakértője.

 

A kérdőívet kitöltő 151 hitellel rendelkező válaszadó 62 százaléka maradna januártól a moratórium hatálya alatt, azonban ha csak azokat vizsgáljuk, akiknek erre lehetősége is lesz (ők a kitöltők között 56-an voltak), akkor ez az arány 55 százalékra csökken, míg azok közül, akiknek január 1-jétől fizetniük kell a törlesztőket (78 fő), 67 százalék nyilatkozott úgy, hogy maradnának a moratóriumban.

 

“Bár a kutatás nem reprezentatív, a válaszok között megjelent az az igény, hogy a moratóriumot ne csak a védett társadalmi csoportokba tartozók vehessék igénybe januártól” – tette hozzá Veres.

 

Mi a helyzet most?

 

Ha azt vizsgáljuk, hogy jelenleg fizetik-e a hiteleiket a válaszadók, akkor kijelenthetjük, hogy túlnyomó többségük nem. A kérdőívet kitöltők 71 százalék nyilatkozott úgy, hogy hitelét jelenleg nem törleszti és csupán 23 százalék mondta azt, hogy a moratóriumból kilépett és jelenleg is rendesen törleszti a hitelét. 

 

A válaszadók 57 százaléka rendelkezett személyi kölcsönnel, lakáshitele a válaszadók 46 százalékának volt, hitelkártya közel ötödük zsebében lapult (19%), más típusú hitellel pedig kevesebb mint 18 százalék rendelkezett.

 

Mit kell tenni, ha nem fog menni a törlesztés?

 

A kutatásban arról is kérdezték a válaszadókat, hogy megítélésük szerint hogyan tudják majd folytatni januártól a törlesztést. Azok közül, akikre 2021 januárjától már nem vonatkozik majd a moratórium, 54 százalék nyilatkozott úgy, hogy ahhoz, hogy fizetni tudja a törlesztőket, egyéb kiadásokat kell majd csökkentenie. 17 százalék mondta, hogy kiadáscsökkentés nélkül is folytatni tudja majd a törlesztést, 13 százalék viszont úgy látja: nem fogja tudni fizetni a banki törlesztőket.

 

Amennyiben előreláthatólag problémát jelent majd valakinek januártól a törlesztők fizetése, érdemes lehet a hitelt folyósító bankkal felvenni a kapcsolatot.

 

“A bankok proaktívan is lépni fognak, de ha már tudjuk, hogy probléma lesz, érdemes előre jelezni, hogy minél több idő maradjon a mindkét fél számára megfelelő megoldás felkutatására. Megoldás lehet az adósságrendezés személyi kölcsönnel, a törlesztés szüneteltetése vagy a futamidő kitolása is” – közölte Veres Patrik.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!