Gazdasági kisokos

Gazdasági kisokos 2019-re

Gazdasági kisokos

Gazdasági kisokos 2019-re

Sberbank tartalom
2019-01-22 Frissítve: 2022-09-22
2019-01-22 Frissítve: 2022-09-22
2909250

Kezdjük egy kis visszatekintéssel: a tavalyi év a forint esetében a gyengülésé, a dollár esetében az erősödésé, a feltörekvő országok esetében pedig a felfordulásé volt. Ennek fényében mit hozhat 2019? Röviden: idehaza 325 forint körüli euro árfolyamot, az év második felétől emelkedő rövid távú hazai kamatokat. A külföldi piacokon pedig viharos évet: az európai színtéren több tényező fokozza a kiszámíthatatlanságot, a dollár elgyengülhet, a szinte már megszokott kínai bedőlés-veszély mellett pedig egy újabb keleti óriásgazdaság krízise jelent egyre nagyobb fenyegetést a világgazdaságra. Lássuk ezeket részletesen!

 

  1. Hazai piac

 

Aki euróba fektetne, annak hasznos információ, hogy a valuta az év nagy részét várhatóan a 320-330 forint közötti sávban tölti, de van rá esély, hogy az árfolyam újabb mélypontokat is letesztel majd az év során. A biztonságosabb hazai hozamok hívői számára lehet érdekes, hogy a jegybank minden bizonnyal a végletekig próbálja majd tartani a lehető leglazább hazai monetáris környezetet. Ennek ellenére az év második felében már a rövid távú, három hónapos és egyéves futamidejű eszközök kamatai is elindulhatnak felfelé – ha talán nem is akkora mértékben, mint amilyet a hosszú távúak esetében tapasztalhattunk tavaly.

 

  1. Európa

 

Nézzük, mi újság a vén kontinensen! Az uniós gazdaságokra minden bizonnyal jelentős hatást gyakorol majd az Európai Központi Bank monetáris politikája, amely azonban 2019-ben maga is számtalan kiszámíthatatlan tényező függvénye lehet. Az EKB már előre bejelentette a piaci lazítás kivezetését, és noha az elmúlt években a piacra öntött pénz mennyiségét nem csökkenti, vélhetően az év vége felé mégis belekezd valamiféle szigorításba. A döntéseit óriási kockázatok övezik, több okból is. Első: tavasszal az Európa Parlamenti választás átrendezheti a tagállami befolyást. Második: a brit kilépés a maga kuszaságával egyedülálló mértékű kiszámíthatatlansággal bír. Harmadik: hamarosan lejár az EKB elnökének mandátuma, ami újabb pozícióharchoz és akár ideig-óráig döntésképtelenséghez vezethet a szervezetben.

 

  1. USA és a Távol-Kelet, ahonnan a következő válság jöhet

 

Ami az újvilági piacokat illeti, idén az amerikai gazdaság lassulása várható és a FED– a piac által vártnál – kisebb mértékű kamatemelése. Mondhatjuk úgy: ezek nem hatnak támogatólag a zöldhasú 2019-re várt teljesítményére. Így aztán aki dollárba fektetne, számítson rá, hogy a valuta várhatóan gyengülni fog az év során, mivel már nem csak a dollár lesz az a deviza, ahol a mennyiségi lazítás véget ért.

 

Ami a távolabbi piaci jóslatokat illeti, akár idén is beérhet az évek óta fenyegető kínai veszély. A feneketlen hitelezéshez használt árnyékbankrendszer fejre állásáról azért is nehéz bármi pontosat előre jelezni, mert Kínából óriási mérete és befolyása ellenére csak lassan és szűrten szivárognak az információk. Hasonlóan nagyméretű piac, ám a transzparencia miatt jobban láthatók azonban a problémák a szomszédos Indiában, ahol viszont a makrogazdasági oldal feszültségei miatt alakulhat ki egy a tavaly Törökországban, vagy Venezuelában tapasztalthoz hasonló krízishelyzet.

 

Végül a kötelező disclaimer: a fentiekben leírtak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak! Mindazonáltal kívánunk sok sikert és sok hasznot idén is a befektetések piacán!

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!