A Brand Finance friss globális 500-as listája

Itt a friss márkaérték-toplista: Amazon, Ferrari, Sberbank

A Brand Finance friss globális 500-as listája

Itt a friss márkaérték-toplista: Amazon, Ferrari, Sberbank

Sberbank tartalom
2019-02-15 Frissítve: 2022-01-18
2019-02-15 Frissítve: 2022-01-18
3083700

Idén is befutott a Brand Finance friss globális 500-as listája, ami az egyes vállalatokat a márkaérték szempontjából rangsorolja. Tavalyhoz hasonlóan idén is az Amazon nyert, mintegy 188 milliárd dolláros értékével még el is lépett kicsit az üldözőktől. A fontosabb megállapítások, hogy egyrészt a listát az IT-szektor és bankok uralják, másrészt bár kevés az európai szereplő. De jó hír, hogy ha a márkaerősséget nézzük, az első két helyet mégis az olasz Ferrari és a magyar leányvállalattal is rendelkező orosz Sberbank foglalja el. 

 

A Brand Finance több mint húsz éve vezeti az egyes márkák értékét összevető listáját, a rangsort évek óta a techcégek uralják. A győztes Amazont az Apple, a Google és a Microsoft követi, de a Facebook is a top10 táborát gyarapítja. Az első tízből hét vállalat az Egyesült Államokból indult útjára, de az erősödő keleti befolyásról árulkodik a Samsungon kívüli két kínai pénzpiaci szereplő jelenléte. A legnagyobb emelkedést szintén egy távol-keleti vállalat, a Netflix kínai vetélytársának szánt iQiyi könyvelhette el, ami egy év alatt több mint megháromszorozta értékét. A két ország dominanciája a teljes ötszázas listán meghatározó, cégeik teszik ki a szereplők kétharmadát. Ami az iparági bontást illeti, az IT-szektort a bankok, a telco és az autóipar követi az 500-as listán.

 

A Brand Finance összeállított egy másik listát is. Az egyes márkák erősségét az alapján állapította meg, hogy alaposan összevetette a cégeket a marketing-tevékenység, az ügyfélkötődés, az üzleti teljesítmény és még számos más mutató alapján. Ebből a szempontból világszerte a Ferrari áll az élen, második lett a Sberbank, aminek magyar leányvállalata is van, és a dobogóra felfért még a Deloitte. Az orosz gyökerű bank nemcsak a kiemelkedő üzleti számainak, hanem a jó ügyfélvéleménynek és a jelentős mértékű technológiai fejlesztéseinek köszönheti előkelő helyét. 

 

A Brand Finance elkészítette a legsikeresebb vezetők listáját is. Itt – a hírekbe legutóbb egészen más teljesítménye miatt bekerült – Jeff Bezos a győztes, az Amazon vezére nem mellékesen a világ leggazdagabb embere is. Őt követi a listán Akoi Toyoda (Toyota), dobogós még Bernard Amault (LVMH – Louis Vuitton), míg az Apple-vezér Tim Cook a negyedik helyet csípte meg, Mark Zuckerberg pedig a 15. lett.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!