NHP Hajrá

Körkép: nem apad az NHP Hajrá lendülete 2021 elején sem

NHP Hajrá

Körkép: nem apad az NHP Hajrá lendülete 2021 elején sem

Veres Patrik
2021-03-04 Frissítve: 2022-01-18
2021-03-04 Frissítve: 2022-01-18
12822602

A Magyar Nemzeti Bank legutóbbi közlése szerint 1 900 milliárd forinton állt az NHP Hajrá kihasználtsága január végén. A Bank360 arról kérdezte a hazai pénzintézeteket, mely iparágakból érkezik komoly érdeklődés és milyen célra használják fel az igénylők a kölcsönt.

 

2020 áprilisában indult az NHP Hajrá, azóta 1 900 milliárd forintot helyeztek ki a kereskedelmi bankok a hazai vállalatok forráshoz jutását segítő konstrukcióból - a hivatalos weboldal visszaszámlálója szerint még 600 milliárd forint használható fel a 2500 milliárd forintos keretből. 

 

Mi az az NHP Hajrá?

 

Az NHP Hajrá a Magyar Nemzeti Bank 2 500 milliárd forintos keretösszegű, vállalatoknak szóló hitelprogramja, melyet a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére indítottak el. 

 

Az igényelhető maximális hitelösszeg  20 milliárd forint, a futamidő pedig legfeljebb 20 év. Az ügyfelektől elkérhető kamat éves szinten legfeljebb 2,5 százalék lehet. A hitel célja lehet hitelkiváltás, beruházás vagy forgóeszköz-finanszírozás. A Bank360 NHP Hajrá kalkulátorával nemcsak a teljes visszafizetendő összeget ismerhetjük meg, hanem az igénylés és a felhasználás részleteit is.

 

Megmondták a bankok, kik a legnagyobb érdeklődők

 

A bankok válasza alapján kiderül: a legtöbb igénylés a kereskedelemben, az agráriumban és a feldolgozóiparban működő vállalkozásoktól érkezik, amelyek leginkább beruházásra és forgóeszköz-finanszírozására veszik fel a kölcsönt.

 

NHP Hajrából a Budapest Banknál összesen eddig 51 milliárd forintot folyósítottak 243 vállalatnak, 42-nél pedig tart az igénylés elbírálása, ezek az igénylések 9,5 milliárd forintot tesznek ki. A legtöbb cég a kereskedelemben (19%), mezőgazdaságban (19%) és feldolgozóiparban (18%) működik. A kölcsönök 58 százalékát beruházásra, 42 százalékát pedig forgóeszköz finanszírozásra vették fel. Az átlagos folyósított hitelösszeg egy-egy ügylet esetében 138 millió forint, az átlagos futamidő pedig 5,7 év. 

 

A CIB Csoportnál a szerződések összértéke eddig 90 milliárd forint, ebből már közel 80 milliárd forintot folyósított is. Eddig összesen több mint 1000 ügyfél vett fel hitelt, közel 1250 ügylet keretein belül, és további 350 igénylés áll elbírálás alatt. A termék jóváhagyási aránya a CIB-nél 95 százalék. A legtöbb igénylő náluk is a mezőgazdaságból, kereskedelemből és feldolgozóiparból érkezik. 

 

A CIB Csoportnál elsősorban a mikro-, kis- és középvállalatok keresik a terméket, a legnépszerűbb lízingcélok között a kishaszongépjárművek, a mezőgazdasági gépek, valamint az ipari és termelőberendezések állnak. Hitelcél szerinti megoszlásban ugyan a forgóeszköz-finanszírozás a legnagyobb arányú, de a CIB-néla lízing beruházási és a banki beruházási célok sokkal nagyobb arányt képviselnek, mint a piacon. 

 

Az átlagosan folyósított összeg 63 millió forint, az átlagos futamidő pedig 4 év. 

 

Az Erste Banknál 2020 végéig a folyósított NHP Hajrá hitelek összege elérte a 81 milliárd forintot. Nagyjából ezer hitel- vagy lízingszerződést kötött a bank és további 20-30 milliárd forintnyi hiteligény vár elbírálásra. A kihelyezett hitelek 24 százalékát a feldolgozóiparban működő cégeknek folyósították, 22 százaléka ment a mezőgazdaságba, 19 százaléka pedig a kereskedelembe. A hitelek 55 százalékára forgóeszköz-finanszírozás miatt volt szükség, az ügyletek 24 százaléka hitelkiváltás, 21 százalékuk pedig új beruházás miatt köttetett. Az átlagos hitelösszeg 97 millió forint.

 

A Gránit Bank eddig közel 55 milliárd forint összegben folyósított hitelt az NHP Hajrá programban, száznál több ügyfél részére, az átlagos folyósított hitelösszeg 360 millió forint.  A legtöbb igény energetikai, agrár, élelmiszeripari, és építőipari ágazatokból, valamint a gépgyártás és a kereskedelem területéről érkezik.   

 

A K&H Bank december végéig több mint 173 milliárd forint értékben kötött szerződést, ebből 125 milliárd forintot folyósítottak. 1 466 szerződést kötött eddig a bank, ahol leginkább mezőgazdasággal és élelmiszeripari feldolgozással foglalkozó vállalkozások igényelték az NHP Hajrát. 

 

A hitelek 65,7 százaléka forgóeszköz-hitelként hasznosul, 17,2 százalékukból beruházást valósítottak meg, 11,5 százalékukat pedig hitelkiváltás miatt vettek fel. Az átlagosan szerződött hitelösszeg 118 millió forint, az átlagos futamidő hitelcéltól függően 1-3 és 5-10 év között változik. 

 

Az MKB Bank eddig 115 milliárd forint hitelt folyósított az NHP Hajrá keretein belül. Több mint 1 500 igénylésből már több, mint 1 200 ügylet esetében történt már szerződéskötés, tényleges folyósítás pedig ennek a felében következett be és nagyjából 150 ügylet vár elbírálásra. Az elutasított ügyletek aránya 5 százalék alatt van. Az igénylések leginkább a kereskedelem, feldolgozóipar és ingatlanügyletek területéről érkeznek. Több mint 55 százalékban beruházásra, nagyjából 30 százalékban forgóeszköz-finanszírozásra, 5 százalék felett pedig hitelkiváltásra veszik fel a kölcsönt, amelynek átlagos hitelösszege meghaladja a 170 millió forintot, átlagos futamideje pedig a 4 év. 

 

Az OTP Bank 1 400 ügyféllel kötött szerződést, a folyósított és az előkészítés alatt álló hitelek összege pedig megközelíti a 200 milliárd forintot 2020. szeptember végéig. A banktól felerészben beruházásra, felerészben pedig forgóeszköz finanszírozásra vettek igénybe hitelt az NHP Hajrá keretein belül. A vállalkozások tekintetében vezető helyen állnak a kereskedelemben és gépjárműjavításban működő cégek, őket követik az ingatlanügyletekhez kapcsolódó, valamint a feldolgozóiparban tevékenykedő vállalkozások. 

 

A Sberbank mostanáig mintegy 46 milliárd forintot folyósított az NHP Hajrából közel 200 cégnek, és további 17 milliárd forintnyi szerződés van elbírálás alatt. Az igénylések több, mint 85 százaléka sikeres. A Sberbanknál nincsenek kiemelkedő ágazatok: a bank tájékoztatása szerint agrárvállalkozás, ipari tevékenységet űző vállalatok, kereskedelmi és szolgáltató tevékenységet folytató cégek, valamint építőipari vállalkozások és ingatlanfejlesztő vállalkozások egyaránt találhatóak az igénylők között. Leginkább forgóeszköz finanszírozásra és hitelkiváltásra igénylik az NHP Hajrát, ezt követi a beruházási hitel és az uniós hitelek előfinanszírozása. Az átlagosan folyósított hitelösszeg 200 millió forint, az átlagos futamidő forgóeszköz finanszírozásnál 3 év, beruházási hiteleknél pedig 6-10 év.

 

Az UniCredit Bank mintegy 111 milliárd forint hitelösszegre kötött NHP Hajrá-szerződést több, mint 1 400 ügyféllel, amelyek leginkább a mezőgazdaságból kerültek ki. Érdekesség, hogy a hitelek 50 százalékát hitelkiváltásra vették fel, beruházásra a szerződött összeg 17, lízingre és forgóeszköz-finanszírozásra pedig 13-13 százalékát fordították. Az átlagosan folyósított hitelösszeg nagysága 70 millió forint, a futamidő pedig 5,5 év.

 

A Magyar Nemzeti Bank március elejei becslése szerint még 600 milliárd forint használható fel a 2 500 milliárdos NHP Hajrá-keretből. Az első 1 500 milliárd forintot a bankok 10 hónap alatt helyezték ki, azaz nagyjából 150 milliárd forintnyi szerződést kötöttek a vállalkozásokkal havonta. 

 

A fenti 8 banknál közel 100 milliárd forintnyi hiteligény van még elbírálás alatt, amelyből – 90 százalékos jóváhagyási aránnyal számolva – nagyjából 90 milliárd hitelfolyósítás várható. Havi 150 milliárd forintnyi új szerződéssel számolva a 2 500 milliárd forintos keret nyár közepére merülhet ki.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!