Akár egymillió forint is lehet az egyetemi tanévkezdés

Miből fizessük a gyerekek egyetemi tanulmányait?

Sberbank tartalom Sberbank tartalom
2018.09.19.
Frissítve: 2019-09-11 Létrehozva: 2018-09-19
1972889

Albérlet, bútorok, tandíj, jegyzetek. Komoly kompromisszumokra kényszerülnek azok a diákok, akik idén kezdik meg tanulmányaikat a fővárosban. Az emelkedő albérletárak, egy új életre való berendezkedés egy új városban jelentős megterhelésnek teszi ki a családi kasszát a szeptemberi időszakban, az összköltség ugyanis az egymillió forintot is elérheti. Ilyenkor nő meg a kereslet igazán a személyi kölcsönök iránt is.


Egymillióba is kerülhet a fővárosi egyetemisták életkezdése
 

Rengeteg kiadással jár egy új élet kezdete a fővárosban. A megnövekvő keresletnek köszönhetően már a nyár közepétől láthatóan emelkednek az albérletárak, ezért azoknak, akik a ponthatárok megállapítása után kezdik meg az albérletkeresést, mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, ha nem sikerül kollégiumi férőhelyet szerezniük. A legtöbben az oktatási intézményekhez közeli, vállalható rezsijű, belvárosi, vagy közlekedési csomópont mentén fekvő, külön bejáratú másfél-két szobás albérleteket keresik. Az átlagos albérletárak 150 ezer forint körül alakulnak rezsi nélkül, amelyre rá jön a két, esetenként három havi kaució, így már budapesti életünk nulladik napján alsó hangon 400-450 ezer forintos kiadással kell számolnunk. A berendezkedés, a bérlet, az iskolakezdéshez szükséges dolgok tovább növelik a számlát, amire a fizetős képzések több százezres díja is további költségként jelenik meg.
 

Kevés az a magyar háztartás, amely több éves spórolás nélkül képes ilyen mértékű költségeket fedezni, ezért szeptember táján egyre többen veszik igénybe a személyi kölcsönöket. „Közismert tény, hogy a gyermek oktatásába fektetett pénz a legjobban megtérülő befektetés, a versenyképes diploma és képzettség megszerzéséhez azonban sokszor komoly anyagi ráfordítás kell. A költségeket legtöbb esetben a család, a szülők viselik, a koraőszi időszakban érezhetően meg is nő az emiatt hozzánk fordulók száma” – számol be a tapasztalatairól Lengyel Zoltán, a Sberbank Magyarország Marketing, PR és Digitális területének vezetője. Lengyel Zoltán szerint azzal, hogy az egyszeri költség terhét évekre, előre tervezhetően osztja el, a személyi kölcsön sokat segíthet az átmeneti pénzügyi akadályok leküzdésében a nyaralás és táborozás költségei után gyakran kimerült háztartásokon.

Banki kalkulátorok

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!