Tavasz

Miből fizessük a gyerekek egyetemi tanulmányait?

Bank360 Bank360 Kommunikáció
Pénzügyi szakértő
Frissítve: 2019-04-26 Létrehozva: 2018-09-19
1972889
Kép
Akár egymillió forint is lehet az egyetemi tanévkezdés

Albérlet, bútorok, tandíj, jegyzetek. Komoly kompromisszumokra kényszerülnek azok a diákok, akik idén kezdik meg tanulmányaikat a fővárosban. Az emelkedő albérletárak, egy új életre való berendezkedés egy új városban jelentős megterhelésnek teszi ki a családi kasszát a szeptemberi időszakban, az összköltség ugyanis az egymillió forintot is elérheti. Ilyenkor nő meg a kereslet igazán a személyi kölcsönök iránt is.


Egymillióba is kerülhet a fővárosi egyetemisták életkezdése
 

Rengeteg kiadással jár egy új élet kezdete a fővárosban. A megnövekvő keresletnek köszönhetően már a nyár közepétől láthatóan emelkednek az albérletárak, ezért azoknak, akik a ponthatárok megállapítása után kezdik meg az albérletkeresést, mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, ha nem sikerül kollégiumi férőhelyet szerezniük. A legtöbben az oktatási intézményekhez közeli, vállalható rezsijű, belvárosi, vagy közlekedési csomópont mentén fekvő, külön bejáratú másfél-két szobás albérleteket keresik. Az átlagos albérletárak 150 ezer forint körül alakulnak rezsi nélkül, amelyre rá jön a két, esetenként három havi kaució, így már budapesti életünk nulladik napján alsó hangon 400-450 ezer forintos kiadással kell számolnunk. A berendezkedés, a bérlet, az iskolakezdéshez szükséges dolgok tovább növelik a számlát, amire a fizetős képzések több százezres díja is további költségként jelenik meg.
 

Kevés az a magyar háztartás, amely több éves spórolás nélkül képes ilyen mértékű költségeket fedezni, ezért szeptember táján egyre többen veszik igénybe a személyi kölcsönöket. „Közismert tény, hogy a gyermek oktatásába fektetett pénz a legjobban megtérülő befektetés, a versenyképes diploma és képzettség megszerzéséhez azonban sokszor komoly anyagi ráfordítás kell. A költségeket legtöbb esetben a család, a szülők viselik, a koraőszi időszakban érezhetően meg is nő az emiatt hozzánk fordulók száma” – számol be a tapasztalatairól Lengyel Zoltán, a Sberbank Magyarország Marketing, PR és Digitális területének vezetője. Lengyel Zoltán szerint azzal, hogy az egyszeri költség terhét évekre, előre tervezhetően osztja el, a személyi kölcsön sokat segíthet az átmeneti pénzügyi akadályok leküzdésében a nyaralás és táborozás költségei után gyakran kimerült háztartásokon.

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum