Online vásárlás

Minden, amit a PSD2-ről tudnod érdemes

Online vásárlás

Minden, amit a PSD2-ről tudnod érdemes

Sberbank tartalom
2019-10-02 Frissítve: 2022-01-18
2019-10-02 Frissítve: 2022-01-18
5109630


A PSD2 kifejezéssel minden bizonnyal találkoztál már te is, és azt is tudod, hogy a pénzügyeidet érinti. Azt viszont, hogy pontosan hogyan, és mi változott meg a 2019. szeptember 14-i életbe lépésével, valószínűleg kevesen tudnák összefoglalni. Ha te is közéjük tartozol, akkor érdemes velünk maradnod.


Bár az MNB döntése alapján az új szabályozás néhány elemének bevezetését egy évvel elhalasztották, így azokra a bankoknak több ideje van felkészülni, a szabályok többsége életbe lépett, így itt az idő, hogy összefoglaljuk, amit a PSD2-ről tudni érdemes.


Mi az a PSD2?


A PSD2 egy közös, uniós szabályozás, leánykori nevén: az Európai Parlament és Tanács belső piaci pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló irányelve. Fő célja, hogy az uniós állampolgárok még inkább biztonságban tudhassák pénzüket, pénzügyeiket. Ráadásul az Európai Unió azt is szerette volna, hogy a lakossági pénzforgalom egységes szabályozás alá kerüljön, tehát bármely uniós tagországban szeretnénk is fizetni, azonos szabályok vonatkozzanak ránk.
 


A PSD2 hatásköre azonban nem merül ki ennyiben. Az egyik legfontosabb és legérdekesebb következménye, hogy teret enged a fintech világ forradalmának, hiszen hozzáférést biztosít a fintech cégeknek bizonyos banki ügyféladatokhoz, így a banki rendszerektől független felületeken kezdeményezhetünk tranzakciókat a jövőben. Tehát az innovatív megoldásokat kínáló IT-cégeknek köszönhetően jobb, olcsóbb, többféle pénzügyi szolgáltatás közül választhatunk majd.  



Miért jó ez nekünk?


A PSD2 az ügyfelek érdekeit szolgálja. Előírja egy minden résztvevő által értelmezhető „közös szótár” (API) használatát, aminek segítségével a bankok könnyedén tudnak kommunikálni egymással és a harmadik szereplőkkel. Ennek következtében bővül a szolgáltatók és szolgáltatások választéka, olcsóbban tudjuk majd elintézni pénzügyeinket. De az is lehetővé válik, hogy a család összes bankszámláját egyetlen appon keresztül kezeljük függetlenül attól, hogy mely pénzintézeteknél vezetjük azokat. Mindez persze csak a jéghegy csúcsa, az új lehetőségek egész biztosan teljesen új digitális platformokat, fintech megoldásokat fognak szülni a PSD2-nek köszönhetően.



Hogyan változik meg a bankolás a gyakorlatban?
 


„Összességében még biztonságosabbá válik a fizetés. Noha időben és pénzintézetenként nem egyszerre, de fokozatosan bevezetésre kerülnek az újítások. Az ügyfelek folyamatosan találkoznak majd ezekkel. Ilyen az úgynevezett erős ügyfél-hitelesítés is, például a Sberbank Online Banking felületén minden bejelentkezéskor kötelező megadni egy SMS-ben kapott kódot is a jelszó mellett. Újabb biztonsági elemekkel bővül a bankkártyás online vásárlás folyamata is. Amennyiben az elfogadó hely képes az erős ügyfél-hitelesítés kezelésére, az új folyamatban meg kell adnunk majd a 6 számjegyű online fizetési jelszavunkat és az SMS-ben kapott kódot is.” – mondta el a Sberbank IT Területének vezetője. Biszak Gábor hozzátette, néhány pénzintézet esetében a kártyás fizetéseknél eztán minden ötödik 5000 forint alatti vásárlásnál is használni kell majd a PIN-kódot, vagy amikor az egymást követő érintéses fizetések összértéke meghaladja a 150 eurót. A változások kapcsán a banki szakértő mindenekelőtt mindenkit arra buzdít, ellenőrizze, hogy a bankjának jól adta-e meg a telefonszámát!

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!