A panelek jól tartják magukat az ingatlanpiacon

Nyolcszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább panelek között

A panelek jól tartják magukat az ingatlanpiacon

Nyolcszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább panelek között

Tóth Katalin
2022-07-07 Frissítve: 2022-12-11
2022-07-07 Frissítve: 2022-12-11
28186877

A panellakások tavalyi 11 százalékos árnövekedése már nem haladja meg a többi lakástípusét, de a lakótelepek továbbra is népszerűek. Attól függően azonban, hogy melyik városban van a lakótelep, az árkülönbség akár nyolcszoros is lehet, például a legdrágább budapesti és a legolcsóbb ózdi panelek között. 

 

A 2020-as év megtorpanása után tavaly ismét dinamikusan fejlődött a tágan értelmezett, nem csak panel, lakótelepi lakások piaca. Míg két évvel ezelőtt kismértékben, de csökkent az adásvételek száma, addig 2021-ben a hasonló feldolgozottsági szintű adatok alapján már 20 százalékkal emelkedett a házgyári lakások országos forgalma. A korábbi években a lakótelepi lakások ára gyorsabban emelkedett, mint a mint a többi lakástípusé, ez tavaly megváltozott, most a lakótelepi és a nem lakótelepi lakások ára azonos mértékben nő. 

 

A lakótelepek sok helyen a városkép meghatározó elemei, az ingatlanpiacon belül azonban viszonylag kis szeletet képviselnek - mondta Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank vezető elemzője. A KSH adatai alapján 2020-ban a közel 134 ezer magyarországi adásvételhez képest körülbelül 17 ezer házgyári lakás cserélt tulajdonost, azaz a teljes forgalom 13 százaléka került ki innen. Az alacsony szám a magyarországi településszerkezettel is magyarázható, hiszen míg az Európai Unióban a lakások vannak túlsúlyban, addig nálunk a családi házak alkotják a teljes lakóingatlan-állomány közel háromnegyedét. 

 

Ami a panelek értékesítésének területi eloszlást illeti, Budapesten kívül a legtöbb, közel 1200 adásvételt Miskolcon regisztrálták, Debrecen és Pécs kicsivel maradt 1000 tranzakció alatt. A teljes fővárosi forgalom megközelítette az 5000 adásvételt, a legnagyobb forgalmú budapesti kerület a III. volt 900 körüli tranzakcióval, a IV. kerületben közel 700, a XV. kerületben pedig 600 adásvételt bonyolítottak le.

 

A lakótelepi lakások esetében az alapvetésnek számító tényezők (ár, lokáció és szobaszám) mellett fontos árbefolyásoló szempont, hogy az épület részt vett-e a panelprogramban (azaz jobban szigetelt-e, kisebb-e az energiaköltsége), hol helyezkedik el a lakótelepen. Továbbá a lakás hányadik emeleten és hol van az épületben. A lakótelep kora is meghatározó lehet, hiszen a legnagyobb, 70-es években tömegével épült lakótelepek népszerűsége alacsonyabb a jellemzően jobb minőségű 80-as vagy a 60-as években épültekénél - tette hozzá Valkó Dávid.  

 

A lakótelepi lakások áremelkedése 2021-ben szorosan követte az országos átlagot, és éves szinten elérte a 11 százalékot. Így tavaly a lakótelepi lakások átlagos négyzetméterára 395 ezer forint, Budapesten pedig 570 ezer forint volt. A lakótelepi lakások a XI. és a XIII. voltak a legdrágábbak az elmúlt évben, 650 ezer Ft/nm feletti átlagárral, míg a legolcsóbbak a XX. és a XXI. kerület, ahol félmillió forint alatti az átlag négyzetméterár. 

 

Az áremelkedés mértékét tekintve ugyanakkor elmondható, hogy továbbra is az olcsóbb területek árai növekedtek nagyobb ütemben. A nagyobb forgalmú budapesti panel lakótelepek átlagárai nagyjából a 450-730 ezer Ft/nm közötti sávban mozognak. A legolcsóbb a XVIII. kerületi Havanna, míg a másik véglet a III. kerületi Kaszásdűlő. Nem paneles építésű lakótelep van ennél drágább is: a XI. kerületi Lágymányosi lakótelepen közelít a 830 ezerhez az átlagos négyzetméterár.

 

 

A budapesti átlagárakkal összehasonlítva a vidéki lakótelepek árszínvonalában már sokkal jelentősebb különbségeket lehetett megfigyelni. A legdrágább, budaörsi lakótelep árszínvonala meghaladta a fővárosi átlagárat is, ami annyiban érthető is, hogy ez jószerivel fővárosi helynek számít ingatlanpiaci szempontból. Ezzel szemben a legolcsóbb, ózdi Béke és Vasvár úti lakótelepek ára és a budapesti csúcstartó között több mint nyolcszoros volt a különbség. 2021-ben a megyeszékhelyek legnagyobb forgalmú lakótelepei közül Debrecen Újkertben 459 ezer Ft/nm, Győr Adyvárosban 401 ezer Ft/nm, Szeged Felsővárosban 386 ezer Ft/nm, a miskolci Avason 252 ezer Ft/nm, Tatabánya Újvárosban 365 ezer Ft/nm, míg Pécsett, a Megyer lakótelepen 307 ezer Ft/nm átlagos áron cseréltek a lakások tulajdonost.

 

 

Az idén gyorsabban nő az ár

Az Ingatlannet.hu adatbázisa szerint egyébként idén az árnövekedés a legolcsóbb és a legdrágább helyeken is nagyobb sebességre kapcsolt. Budaörsön a panelek átlagára tavaly decemberben 679 ezer forint volt, idén májusban pedig már 1 millió felett állt. Ennek ellenére lehet találni panelprogramos házban, 51 négyzetméteres lakást 41 millióért. 

 

Ózdon az 54-55 négyzetméteres 2-3 szobás paneleket jelenleg 11-12 millióért ajánlják, de a város központjában találtunk ugyanilyen panellakást 7,5 millió forintért is. A 2022 májusában a panel átlagára Ózdon 136 ezer forintra jött ki.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!