Autó a tájban

5 autós kiadás, amit fedezhetsz hitelből is

Autó a tájban

5 autós kiadás, amit fedezhetsz hitelből is

Veres Patrik
2020-12-07 Frissítve: 2022-01-18
2020-12-07 Frissítve: 2022-01-18
11435477

A ma felvehető autóhitelek nagy része nem csak magára az autó vásárlására, de a további autós költségek fedezésére is alkalmas. Mit érdemes fizetni a hitelből? 

 

A ma igényelt autóhitelek gyakorlatilag szabad felhasználású kölcsönökként használhatók. Egyrész 100 százalékban fordíthatjuk a kölcsönt a vételárra, és ha még ez után marad a hitelből, azt fordíthatjuk az autó forgalomba állításával kapcsolatos kiadásokra is. Ezekből a felmerülő költségekből szemezgettünk: 

 

Téliesítés - a biztonságon ne spóroljunk

 

Mindegy, hogy új vagy használt autóról van szó, az évszaknak megfelelő gumiabroncs nem olcsó, 4-5 évente pedig nem árt cserélni a meglévőt. Mérettől, anyagtól, minőségtől függően akár bőven százezer forintba is kerülhet egy szett. Ilyenkor a biztonsági funkciókra, manőverezésre és fűtésre vonatkozó alapos átvizsgálás sem árthat, ami szintén több tízezres tétel.

 

Kötelező biztosítás - elkerülhetetlen

 

Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb) kötnünk kell az autónkra, máskülönben igen magas fedezetlenségi díjjal kell számolnunk. A biztosítás éves díja rengeteg tényezőtől függ, de bizonyos, hogy évente több tízezres kiadást jelent még problémamentes vezetéssel is. A kötelező díja is rendezhető az igényelt hitelösszegből, persze nem mindegy, melyik biztosítót választjuk és mennyit fizetünk. Érdemes évről évre kalkulálni egy kötelező biztosítás kalkulátorral és megvizsgálni a biztosítók ajánlatait. 

 

Forgalomba helyezés - még el sem indultunk, de már fizetünk

 

A forgalomba helyezés ára és költsége attól függően változik, hogy 

  • honnan vásároljuk, 
  • mekkora teljesítménye,
  • és milyen idős autóról van szó.

 

Az alábbiakra is biztos szükség lesz: illeték, törzskönyv, rendszámtábla, forgalmi engedély, érvényesítő címke, ráadásul külföldről behozott autónál - ami nem ritka itthon - honosítással is számoljunk és az autó adatainak ellenőrzésére vonatkozó hatósági eljárás díját is ki kell fizetnünk, továbbá eredetiségvizsgálatra is szükség lehet. A költségek megközelíthetik a százezer forintos összeget az autó teljesítményétől és korától függően. 

 

Casco biztosítás

 

Ha fontos, hogy lopás, törés, elem kár esetén a mi autónk is védve legyen és a biztosító fedezze a keletkezett kárunkat, érdemes cascot is kötni az autóra. Attól függően, hogy milyen kockázatokra keresünk fedezetet és milyen autót szeretnénk biztosítani, a Bank360.hu kalkulációi szerint éves szinten 40 ezer forinttól akár százezer forint feletti is lehet a biztosítás díja. Az ajánlatok összehasonlításában segítség a casco biztosítás kalkulátor. 

 

Súlyadó
 

Hivatalos nevén gépjárműadót idén és jövőre is fizetnie kell minden tulajdonosnak és üzembentartónak a lakhely szerinti önkormányzat részére. A súlyadó 140 Ft/kilowatt és 345 Ft/kilowatt között alakul az autótól függően.

 

Nem kevés kiadással jár egy autó

 

A felsorolásból is látszik: bőven lesz még fizetnivalónk, ha megvásároltunk egy autót. A fent felsoroltak közel 500 000 forintot is kitehetnek, ami önmagában is egy igen magas összeg. Ha az önerőnk már nem terjed ki ezekre a költségekre, érdemes kicsit magasabb összegű autóhitelt felvenni, hogy a vásárláson felül a forgalomba helyezés költségeit is fizetni tudjuk. Az aktuális banki ajánlatok összehasonlításához használjunk hitelkalkulátort, hiszen a pénzintézetek kölcsönei között is több tíz- gyakran százezer forintos különbségek vannak ugyanakkora hitelösszeg mellett.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!