Tovább fognak drágulni az élelmiszerek

Akár 16 százalékig is elmehet az infláció az idén

Tovább fognak drágulni az élelmiszerek

Akár 16 százalékig is elmehet az infláció az idén

Tóth Katalin
2022-06-28 Frissítve: 2023-01-30
2022-06-28 Frissítve: 2023-01-30
28041578

A májusi brutális áremelkedések után jócskán megemelte az inflációs várakozásait az MNB. Idén már 11 és 12,6 százalék közötti inflációt vár, és a két hónappal ezelőtti prognózissal ellentétben még jövőre sem térhetünk vissza a normális mértékű áremelkedések világába - közölte a keddi  kamatdöntés után Virág Barnabás, a jegybank alelnöke. 

 

Ellentétben az áprilisi várakozásokkal, nem a jegybank által célnak tekintett 3 százalékos infláció közelében, hanem 6,8 és 9,2 százalék között lehet a 2023-as infláció is. A friss jegybanki prognózis szerint 2024-re kerül az áremelkedés újra a tolerálható szintre. 

 

A kormányzati árbefagyasztó intézkedések érdemben csökkentik a drágulást, az inflációs várakozások azonban nagyon magasak a gazdaságban. Ezek megfékezése kulcsfontosságú, és ez határozott kamatlépésekkel érhető el - jelentette ki az alelnök. Az MNB minden erőfeszítést megtesz az infláció kordában tartása érdekében, és legalább addig folytatja a monetáris szigorító politikát (azaz a kamatemeléseit), ameddig nem lesz inflációs fordulat, vagyis nem kezd mérséklődni az áremelkedés üteme.

 

Az áremelkedések az MNB szerint ősszel fognak tetőzni, és csak utána várható fokozatos csökkenés. A jegybank grafikonja szerint a következő hónapokban az infláció augusztus és november között, akár 16 százalék közelében is lehet.  

 

 

Az inflációs előrejelzések átértékelésében nagy szerepe lehetett annak, hogy májusban újabb csúcsokat döntött az áremelkedés mértéke. Ebben legnagyobb szerepe az élelmiszerek drágulásának volt, és ez alighanem így marad az elkövetkező hónapokban is. Nyáron általában kevésbé emelkednek az élelmiszerárak, kérdés azonban, hogy ez idén is így lesz-e, hiszen jelenleg nem elsősorban a hagyományos szezonális hatások mozgatják a drágulást.

 

Még nem látszik a vége

A Hvg.hu friss bolti árkörképe szerint több mint hét százalékot drágult egyetlen hónap alatt a vasárnapi ebédünkhöz felhasznált, a boltokban piaci áron forgalmazott élelmiszerek ára, és majdnem ötszázalékos a drágulás akkor is, ha a kosárból kivesszük a szezonális friss zöldségeket és gyümölcsöket is. Az árstopos termékekkel a teljes bevásárlás ára 3,3 százalékkal nőtt.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!