Autóvásárlás vagyonszerzési illeték

Még ezzel is számolni kell az autóvásárlásnál: a vagyonszerzési illeték

Autóvásárlás vagyonszerzési illeték

Még ezzel is számolni kell az autóvásárlásnál: a vagyonszerzési illeték

Vrazsovits Rita
2019-06-12 Frissítve: 2022-01-18
2019-06-12 Frissítve: 2022-01-18
3948849

Autóvásárlásnál nemcsak az autó árát kell kifizetni, hanem ezen felül még egy sor költség is van, attól függetlenül, hogy új vagy használt autót vásárolunk. Az egyik ilyen kötelező kiadás a vagyonszerzési illeték, ennek a részleteit gyűjtöttük össze ebben a cikkben.

 

Mikor kell fizetni vagyonszerzési illetéket?

 

A törvény szerint vagyonszerzési illetéket kell fizetni, ha:

 

  • ingatlanban szerzünk tulajdonjogot vagy haszonélvezeti jogot,

  • eladunk egy ingatlant, és ebből kifolyólag vagyonra teszünk szert,

  • hatósági árverésen ingósághoz jutunk hozzá,

  • gépjármű tulajdonjogának a megszerzése - vonatkozik a pótkocsira is,

  • értékpapírt örököltünk,

  • közterületen álló, ingatlannak nem minősülő felépítmény tulajdonjogát szerezzük meg,

  • belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságban fennálló vagyoni betétre teszünk szert.

 

Az illetékfizetési kötelezettség ez alapján új és használt autó vásárlásánál is fennáll, és az sem számít, hogy itthon vásároltuk az autót, vagy külföldről hozták be.

 

Egyetlen kivétel van, amikor nem kell kifizetni a vagyonszerzési illetéket: ha egyenes ágú rokonok között történik a gépjármű átírása.

 

Mitől függ, hogy mennyi illetéket kell fizetni?

 

Az, hogy mennyi illetéket kell fizetnünk, függ a megvásárolt autó korától és teljesítményétől. Megnéztünk néhány példát:

 

  1. Új, 7 személyes autó

 

Ha az álomautónk egy 7 személyes Skoda Kodiaq, 179 lóerővel és 1 984 köbcentiméteres lökettérfogattal, akkor a vagyonszerzési illeték 112 200 forint.

 

  1. Használt autó, 5 évnél fiatalabb

 

Ha egy kétéves (2017-es) Nissan Quashqai a választott autó, ami 116 lóerős, a lökettérfogata pedig 1 197 köbcenti, akkor a fizetendő vagyonszerzési illeték 63 750 forint. Ezt az összeget még az átírás előtt kell kifizetni, a területileg illetékes kormányablaknál.

 

  1. Használt autó, 5-10 éves

 

Tegyük fel, hogy vásárolni szeretnénk egy 2012-es éves Opel Astrát, amely 116 lóerős, a lökettérfogata pedig 1 598 köbcentiméter. Ez után az autó után 55 250 forint vagyonszerzési illetéket kell fizetnünk.

 

  1. Használt autó, 10 évnél idősebb

 

Ha a kiválasztott autó egy 2005-ös Renault Thalia (75 lóerős és 1390 köbcentis), akkor 24 750 forintra jön ki az illeték, amit be kell fizetnünk.

 

Láthatjuk, hogy minél fiatalabb az autó, annál mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni autóvásárláskor. Ne felejtsük el, hogy ezen felül további költségekkel is jár, ha (újabb) négy kerekűre váltunk: ki kell fizetni az átírást és a forgalmi engedélyt is.

 

Ezenfelül az autót fenn is kell tartani, így számolni kell az üzemanyag és a biztosítás díjával, a kötelező adóterhekkel, valamint az esetlegesen felmerülő szervízdíjjal és a műszaki vizsga díjával is.

 

Ezek a legjobb autóhitel ajánlatok a piacon

 

Ha az autóvásárláshoz külső pénzügyi segítségre lenne szükségünk, jó választás lehet egy szabad felhasználású személyi kölcsön, mivel így önerő és az autó fedezetként történő bevonása nélkül juthatunk hitelhez. Megnéztük a Bank360 autóhitel kalkulátorával, hogy melyik bank kínálja a legkedvezőbb feltételeket, ha 3 millió forintot szeretnénk felvenni, 60 hónapos futamidővel.

 

A kalkulátor szerint a Sberbank és a Bank360 közös ajánlata a befutó: a THM 7,65 százalék, a második hónaptól a törlesztőrészlet 59 493 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 3 619 851 forint.

 

Szintén kedvező szabad felhasználású kölcsönt kínál a Budapest Bank. A Prémium400 kölcsönnél a THM 7,90 százalék, a havi törlesztőrészlet 60 340 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 3 620 400 forint. Ahhoz, hogy ezt az ajánlatot igénybe tudjuk venni, legalább havi 400 ezer forintos jövedelemre van szükség.

 

A K&H Bank kiemelt személyi kölcsönénél a THM 8,12 százalék, a havi törlesztőrészlet 60 100 forint, a teljes visszafizetendő összeg 3 635 580 forint.

 

A szabad felhasználású személyi kölcsön előnyei

 

A szabad felhasználású személyi kölcsönök egyik legnagyobb előnye, hogy könnyedén hozzájuthatsz. Maga az igénylés nem vesz igénybe sok időd, több banknál akár online is végigviheted a folyamatot, anélkül, hogy ki kellene mozdulnod otthonról. Szerencsés esetben akár egy napon belül a bankszámládon lehet az igényelt hitelösszeg.

 

Nézzük meg a további előnyöket:

 

  • nincs szükség önerőre,

  • nincs szükség ingatlanfedezetre,

  • arra használható fel a hitel, amire szeretnénk - így autóvásárlásnál például kifizethetjük belőle az illetéket is,

  • az igényléshez elég, ha 3-6 hónap munkaviszonnyal rendelkezünk,

  • néhány banknál akár 10 millió forintot is igényelhetünk.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!