forint

Benyújtják a 2024-es költségvetést: a rezsire megtartják a különadókat

forint

Benyújtják a 2024-es költségvetést: a rezsire megtartják a különadókat

Herman Bernadett
2023-05-25 Frissítve: 2023-05-25
2023-05-25
33050228

Sok minden nem változik. A családi adókedvezmény, a rezsicsökkentés, a különadók és a 13. havi nyugdíj maradnak, a pedagógusok kiemelt béremelése az uniós pénzek folyósításán múlik. 

 

A rendkívüli időpontban tartott Kormányinfón Varga Mihály pénzügyminiszter ismertette a 2024-es költségvetés tervezetének főbb paramétereit. 2024-ben 3300 milliárd forintot szán a kormány családtámogatásra, ebben benne van a családi adókedvezmény, amely megmarad, arról viszont nem beszélt a miniszter, hogy a családoknak járó összeg emelkedne. A családi adókedvezményt 2011 óta kapják a családok, azóta az összegek leginkább csak a kétgyermekes családok esetében nőttek. 

 

A Honvédelmi Alap kiadásai várhatóan 1300 milliárd forint fölött alakulnak a háború és a migráció miatt - közölte a pénzügyminiszter. A Rezsivédelmi Alap is megmarad, ebből állja a kormány az átlagfogyasztásig rezsicsökkentett áram- és gázárakat. Ennek a fedezetét az extraprofitadók adják majd, amelyek - bár voltak arra vonatkozó ígéretek, hogy kivezetik a terheket - megmaradnak. Varga annyit mondott, hogy elkezdik jövőre a pluszterhek kivezetését, de részleteket nem árult el. A költségvetési törvény benyújtásával egyidőben kerülnek a parlament elé az új adótörvényeket, a részletek abból derülnek majd ki. 

 

A nyugdíjasok jövőre is számíthatnak a 13. havi nyugdíjra és inflációt követő nyugdíjemelésre. Mivel az idén 1,5 százalékos GDP-növekedéssel számol a kormány, nyugdíjprémium ez alapján nem várható, de jövőre már 4 százalékos GDP-növekedést terveznek, amivel nyugdíjprémium is járhat. 

 

Az euró bevezetése nincs napirenden

 

A meglehetősen optimista számokkal kalkuláló költségvetés 2024-re 2,9 százalékos államháztartási hiánnyal és 66,7 százalékos GDP-arányos államadóssággal számol. Újságírói kérdésre válaszolva a miniszter közölte, hogy bár ezek a számok már közelítenek a maastrichti kritériumokhoz, az euró bevezetését egyelőre nem tervezik. 

 

A családi adókedvezmény mellett megmarad továbbra is négy gyermekes anyák és a 30 év alatt szülő édesanyák személyi jövedelemadó-mentessége, emellett a 25 év alatti munkavállalók továbbra is szja-mentesen dolgozhatnak. 

 

2024-ben a kormány 6 százalékos inflációval számol, az ársapkák kivezetését az infláció csökkenéséhez kötik. A pedagógusbérek az inflációnál nagyobb mértékben nőnek majd jövőre, de azt az ígéretet, miszerint a diplomás átlagbér 80 százalékára emelik pedagógusok bérét, továbbra is a brüsszeli források folyósításához köti a kormány.

 

385 forintos euróval tervezik a büdzsét

 

A Kormányinfón Varga Mihály újságírói kérdésre azt mondta, hogy a 2024-es büdzsé tervezésekor 385 forintos euró árfolyammal számolnak. (Jelenleg 372-375 körüli mozog az árfolyam.)


 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!