• Rezsi kalkulátor 2024

Számold ki, mennyit kell fizetned a gázért és áramért 2024-ben. Kalkulátorunkkal azt is megtudhatod, milyen összeg szerepel a számládon, ha csökkenteni tudod a fogyasztásodat. 

Állítsd be a kalkulátort.
Bezárás
Bezárás
Bezárás
Bezárás Kérjük válassz áramszolgáltatót!
Bezárás Kérjük válassz gázszolgáltatót!

A megadott adatok alapján a rezsidíj:
(Az értékek szolgáltatónként eltérhetnek)

Összes rezsidíjinfo
Összes többletköltséginfo
Áramfogyasztás (A tarifa)
Átlag feletti fogyasztás:
Átlag feletti fogyasztás díja:
Átlag alatti fogyasztás díja:
Összes villanydíj (A):
Havi többletköltség:
Áramfogyasztás (B tarifa)
Átlag feletti fogyasztás:
Átlag feletti fogyasztás díja:
Átlag alatti fogyasztás díja:
Összes villanydíj (b):
Havi többletköltség:
Gázfogyasztás
Átlag feletti fogyasztás:
Átlag feletti fogyasztás díja:
Átlag alatti fogyasztás díja:
Összes gázdíj:
Havi többletköltség:

Kapcsolódó szolgáltatások

Rezsicsökkentés

 

A korábbi formájában megszűnt a lakossági áram- és gázfogyasztásra érvényes rezsicsökkentett árszabályozás. A kedvezményes tarifa csak egy meghatározott mennyiségig jár, afölött piaci árat kell fizetni az energiáért 2022. augusztus 1-től.

Az energiahivatal elnökének rendeletei szerint 2023. április 30-ig a 2022. december 31-ig alkalmazott kedvezményes rezsicsökkentett és piaci ár érvényes a lakossági fogyasztókra, egyetemes szolgáltatást igénybe vevőkre. Egy újabb elnöki rendelet május elsejétől már időhatár nélkül határozza meg az április 30-ig érvényes piaci tarifákat.

 

Tudj meg mindent a rezsicsökkentés változásáról, az aktuális árakról és szabályokról a Bank360.hu folyamatosan frissülő oldalán! 

 

Mekkora fogyasztásig jár a kedvezményes ár?

 

A kormány által meghatározott mennyiségéig minden lakossági felhasználónak megmarad az eddigi áram- és gáztarifa. E mennyiség felett azonban már piaci árat számláznak ki a szolgáltatók az energiafogyasztásra.

 

A kormányrendeletben megjelölt lakossági átlagfogyasztás:

 • áramból évi 2523 KWh (havi 210 kWh)
 • gázból évi  63 645 MJ (havi 5303 MJ)
 • A rezsiemelésről szóló rendeletben a kedvezményes árú gázmennyiség eredetileg 59 132 MJ (havi 4927,66 MJ) volt, de ezt a kormány augusztus 23-i rendeletében a fenti mennyiségre emelte. 

 

A rezsiemelésről szóló rendeletben a kedvezményes árú gázmennyiség eredetileg évi 1729 köbméter (havi 144) és 59 132 MJ (havi 4927,66 MJ) volt, de ezt a kormány augusztus 23-i rendeletében a fenti mennyiségre emelte. Ebben már nem határoz meg köbméteradatot, hanem egy fűtőérték-mennyiséget garantál kedvezményes áron arra hivatkozva, hogy a különböző forrásokból beszerzett gáz fűtőértéke eltérő lehet.

 

Hivatalosan úgy szól az új szabály, hogy „a  2021. január 1. és 2022. június 30. közötti időszak éves elszámolásai során alkalmazott legmagasabb éves átlagfűtőérték-adatok alapján valamennyi lakossági fogyasztó számára a  legalább 1729 gáztechnikai normál m3 /év/mérési pont (felhasználási hely) mérték biztosítása érdekében – 63 645 MJ/év/mérési pont (felhasználási hely) mértékig” jár a kedvezményes árú vezetékes gáz.

 

Milyen áron vásárolhatjuk az áramot és a gázt kedvezményes tarifával?

 • Az áram kedvezményes ára normál (A1, A2) tarifa esetén 36,9 forint/kWh, B tarifa (vezérelt, "éjszakai" áram) esetén 23,1 forint/kWh.
 • A gáz kedvezményes ára bruttó 2,865 forint/MJ.

Ez megegyezik a korábbi rezsicsökkentett tarifákkal.

 

Mekkora tarifát kell fizetni a kedvezményesen megvásárolható mennyiség felett?

A kedvezményes mennyiség feletti fogyasztás esetén az áram ára 2023. április 30-ig:

 • A1 és A2 (normál) tarifa esetén 70,104 forint/kWh,
 • B (alap, vezérelt, „éjszakai" áram) tarifa esetén 60,935 forint/kWh.

A kedvezményes mennyiség feletti fogyasztás esetén az áram ára 2023. május 1-től meghatározatlan ideig:

 • A1 és A2 (normál) tarifa esetén 70,104 forint/kWh,
 • B (alap, vezérelt, „éjszakai" áram) tarifa esetén 60,935 forint/kWh,
 • az egyetemes szolgáltató által jogszerűen alkalmazott B Komfort árszabás esetén 60,935 Ft/kWh.

A kedvezményes mennyiség feletti fogyasztás esetén a gáz ára:

 • 2022. augusztus–szeptember hónapok között 21,416 Ft/MJ,
 • 2022. október és 2023. április hónapok között 22,002 Ft/MJ.
 • 2023. május 1-től meghatározatlan ideig 22,002 Ft/MJ 

 

A régi és új havi árak a havonta használt mennyiségek alapján 

Személyhez vagy fogyasztási helyhez kötött a kedvezmény?

 

A kedvezményes árat fogyasztási helyenként (mérési pontonként) lehet igénybe venni. Ez azt jelenti, hogy ha valakinek több fogyasztási hely van a nevén, a kedvezményt minden egyes fogyasztási helyre igénybe lehet venni. 

 

Nem számítják egybe a magánszemély által összesen vásárolt energiamennyiséget. Viszont arra sincsen lehetőség, hogy átlagoljon valaki, azaz az egyik hely túlfogyasztását a másik hely átlag alatti fogyasztásával egyenlítse ki.

 

Kapnak-e plusz kedvezményt a gyerekesek?

 

A legalább három gyereket nevelő nagycsaládosok a gázfogyasztásra igénybe vehetik a már eddig is meglévő kedvezményt, amivel növelhetik a kedvezményes árú mennyiséget az alábbiak szerint. A kedvezményes árú évi gázfogyasztás felső határának a 324/2022. (VIII. 23.) számú kormányrendeletben pontosított értéke:

 • 3 gyerek esetén az alapkedvezményes mennyiség plusz évi 22 086 MJ (kb. plusz 600 köbméter)
 • minden további gyerek esetén gyerekenként plusz évi 11 043 MJ (kb. 300 köbméter) 

 

A kormány az augusztus 5-én megjelent 290/2022. (VIII. 5.) számú rendeletében kimondja, hogy a nagycsaládos plusz kedvezményes mennyiség fogyasztási helyenként és naptári évenként jár.

 

Fontos tudnivaló, hogy ez a kedvezmény háztartásonként (családonként) csak egy ingatlanra érvényesíthető, több ingatlan fogyasztását nem lehet összevonva számítani.

 

A kedvezményre jogosultság a családi pótlékra jogosultsághoz kötött, tehát olyan háztartás (család) kaphatja/igényelheti, amelyben valaki ennyi gyerek után családi pótlékot kap vagy arra jogosult.

 

A kedvezmény nem automatikus, azt igényelni kell. Az igénylést a területileg illetékes kormányhivatalhoz kell benyújtani ezen az igénylőlapon. Az igénylést éven belül bármikor be lehet nyújtani. A kedvezményre való jogosultság megállapításáról a kormányhivatal értesíti a bejelentőt és a Magyar Államkincstárat, utóbbi pedig az érintett gázszolgáltatót. A megkapott kedvezménynek nincs időkorlátja, tehát nem kell újra és újra igényelni, az engedély addig tart, amíg a jogosultság fennáll.

 

Fontos szabály, hogy az igénylést annak kell benyújtani, akinek a nevére a gázszolgáltatási szerződés szól. Nem kötelező, hogy ő kapja a családi pótlékot is, illetve ő is jogosult legyen erre. A lényeg az, hogy az ellátott háztartásban legyen nagycsaládos kedvezményre jogosult, és ezt megfelelően igazolni tudják. A kedvezmény visszamenőleg maximum két hónapra vehető igénybe, feltéve, hogy már akkor is fennállt a jogosultság.

 

Ha megváltozik a kedvezmény igénybevételének a helye, arról értesíteni kell a kormányhivatalt. Azt is be kell jelenteni a kormányhivatalnak 15 napon belül, ha a kedvezményre már nem vagyunk jogosultak, vagy nem az addigi mértékben. Ha ezt elmulasztjuk, az árkülönbözetet ki kell fizetnünk visszamenőleg, és még súlyos bírságra is számíthatunk.

 

Az áram esetén nincs ilyen plusz gyerekkedvezmény, és a kormány nem is tervez ilyet.

 

Befolyásolja-e a kedvezményes mennyiséget, hogy a fogyasztási hely hány személyt lát el?

 

A kedvezményes mennyiség attól függetlenül jár, hogy a fogyasztási hely hány embert lát el. Csak a gyerekek jelentenek plusz mennyiségi kedvezményt a fentiek szerint. Két külön szabályt hozott azonban a kormány a közös gázkazánokkal fűtött társasházak, valamint a több lakrészből álló ingatlanokra. Ezeknél a műszakilag elkülönített lakások, illetve önálló lakóegységek számával megegyező kedvezményes gázmennyiség jár.

 

A július 21-i rendelet ad egy személyhez kötődő kedvezményt. E szerint fogyatékossággal élő személy által használt tárgyi eszközök energiafogyasztása után a fogyatékossággal élő személy további kedvezményre jogosult. A kedvezmény mértékét és igénylésének eljárásrendjét másik kormányrendelet határozza meg. 

 

Mennyi kedvezményes gázmennyiség jár a közös kazánú társasházak, lakásszövetkezeteknek? 

 

A július 21-i rendelet szerint társasházaknak és lakásszövetkezeteknek jár plusz kedvezményes mennyiség abban az esetben, ha egy mérőhelyről több lakást látnak el gázzal. Ebben az esetben a kedvezményes gázmennyiséget meg kell szorozni a műszakilag elkülönített, önálló lakások számával. 

 

A kedvezményes többletmennyiség igénybevételéhez a  társasháznak, lakásszövetkezetnek mérési pontonként (felhasználási helyenként) nyilatkoznia kell a szolgáltatónak a lakóépületben műszakilag megosztott, önálló lakások és az épületben lévő, önálló, nem lakás céljára szolgáló helyiségek számáról.

 

A szolgáltató kedvezményes mennyiséget a nyilatkozat benyújtását követő hónap elsejétől alkalmazza. A 2022.  augusztus 15-ig beérkező nyilatkozatok esetében a kedvezményes mennyiséget 2022. augusztus 1-jétől kell figyelembe venni.

 

A szolgáltató bármikor jogosult a kedvezmény igénybevételét alátámasztó iratot a felhasználó társasháztól vagy lakásszövetkezettől bekérni és ellenőrizni. Ha megállapítja, hogy a  felhasználó jogosulatlanul vette igénybe a kedvezményes mennyiséget, akkor a  jogosulatlanul igénybe vett kedvezménnyel elszámolt földgázt a versenypiaci költségeket tükröző ár másfélszeresének megfelelő egységáron kell a felhasználóval elszámolni.

 

A szolgáltató ezt jogkövetkezményt alkalmazza akkor is, ha a felhasználó az iratot a szolgáltató által megjelölt legalább 15 napos határidőn belül nem bocsátja a rendelkezésére. Ha az  irat a  megjelölt határidőt követő 15 napon belül az  egyetemes szolgáltatóhoz beérkezik, úgy kell tekinteni, mintha határidőben rendelkezésre bocsátották volna.

 

Hogyan jár kedvezmény a többgenerációs lakóingatlanokra?

 

A kormány szeptember 9-i rendeletében bevezette ezt a gázfogyasztásra. Ezzel olyan, nem társasházi vagy lakásszövetkezeti lakóingatlanoknál élhetnek, ahol ugyan csak egy mérőóra van, tehát egy fogyasztási helynek számít, de az ingatlanon belül több "lakás rendeltetési egység" különíthető el. Ha ezek száma nem haladja meg a négyet, akkor a jegyző által kiadott igazolás alapján a szolgáltatótól kérhető a többletkedvezmény. Annyiszor jár a rezsicsökkentett árú gázmennyiség, ahány lakásrendeltetési egység van az ingatlanban.

 

Bár a rendelet bejelentett célja a többgenerációs lakóingatlanokban élők segítése, az új jogszabály nem köti ki, hogy a külön lakrészekben rokonoknak kell lakniuk, sőt azt sem, hogy a lakrészeket ténylegesen használják is. A részletes szabályokról itt lehet olvasni.

 

Mi alapján határozzák meg egy fogyasztó havi kedvezményes áram- és gázmennyiségét?

 

A lakossági felhasználók a kedvezményes áram- és gázmennyiséget időarányosan jogosultak igénybe venni. Ennek érdekében a szolgáltató naparányos elszámolást alkalmaz, amelynek alapján a  felhasználó számára kiállított számlában a  kedvezményes mennyiség 1/365-öd részének és a  számlázási időszak napjainak szorzatát érvényesíti. Az e feletti rész számlázása történik lakossági piaci áron.

 

Az új rezsirendelet szerint az egy napra jutó kedvezmény mennyisége áramból 6,912 kWh (az éves 2523 kWh kedvezmény osztva 365 nappal), gázból pedig 4,737 köbméter, illetve 162 MJ (az éves 1729 köbméter, illetve 59 132 MJ kedvezmény osztva 365 nappal). Ez alapján egy 31 napos hónapban gázból 146,847 köbméter és 5022 MJ a kedvezményesen igénybe vehető mennyiség, áramból pedig 214,27 kWh.

 

Földgáz felhasználói adatszolgáltatáson vagy elosztói leolvasáson, leolvasást helyettesítő becslésen alapuló számlázása, valamint az  azonos mennyiségről kiállított részszámlákon kívüli egyéb részszámlák esetén az  egyetemes szolgáltató üzletszabályzatában rögzített fogyasztási jelleggörbe alapú kedvezmény meghatározást kell alkalmazni.

 

Ez azt jelenti, hogy a havi leolvasás alapján kiállított számláknál a gázszolgáltató az éves kedvezményt a fogyasztás éven belüli jellemző alakulása alapján osztja fel havi mennyiségre, és ehhez viszonyítja az adott hónapban ténylegesen használt energiamennyiséget. Ezzel a fogyasztók télen-nyáron az akkor jellemző fogyasztási mennyiségnek megfelelő kedvezményen részesülnek. A fűtési szezonban sokkal magasabb lesz a havi kedvezményes mennyiség, mint nyáron. Ez a kiegyenlítési szabály azonban az áramra nem vonatkozik.

 

A havi leolvasásos számlák kedvezményéről és a fogyasztási jelleggörbéről itt olvashatsz bővebben.

 

Magasabb lesz-e a kedvezményes mennyisége azoknak, akik nem használnak vezetékes gázt vagy csak minimális mennyiséget (nem fűtési célra)?

 

A kedvezményes mennyiségeket nem befolyásolja az, ha valaki nem használ gázt, illetve nem vezetékes gázzal fűt. Tehát az árammal fűtők és főzők, sütők ugyanakkora kedvezményes árammennyiséget kapnak, mint azok, akik gázzal fűnek és/vagy főznek.

 

Hogyan befolyásolja az áram árát az, hogy mennyi éjszakai (vezérelt) áramot fogyasztunk, illetve használunk-e H tarifát?

 

A közműhivatal elnöke által meghatározott piaci árak között szerepel a B tarifa is, azaz a vezérelt (éjszakai) áram ára is a fentiek szerint.

A július 21-i rendelet szerint

 • a lakossági fogyasztó által igénybe vett B GEO árszabásra, továbbá B GEO árszabással elszámolt villamosenergia-mennyiséget és 
 • a lakossági fogyasztó által fűtési idényben igénybe vett H árszabásra, továbbá fűtési idényben H árszabással elszámolt villamosenergia-mennyiséget

a rendelet alkalmazása során nem kell figyelembe venni, azaz ezekre továbbra is az eddig szabályok vonatkoznak.

 

Duplán jár-e a kedvezményes mennyiség, ha B tarifás, vezérelt áramos külön villanyóránk is van?

 

A kedvezményes mennyiség a rendelet szerint mérési pontonként jár. A B tarifás (vezérelt, "éjszakai áramos) villanyóra különálló mérési pontnak számít, ezért külön jár rá a kedvezményes árú mennyiség. Ez azt jelenti, hogy az ilyen áramot is használó lakossági felhasználók a kedvezményes mennyiséget mindkét mérési pontra igénybe vehetik.

 

Fontos szabály azonban, hogy a két mennyiséget nem lehet összeadni, a kedvezmény külön-külön jár a mérési pontokra akkor is, ha ugyanazt a lakóingatlant látják el árammal. Tehát az egyik túlfogyasztását nem lehet a másik alulfogyasztásával kiegyenlíteni. Ebből fakadóan a B tarifás, éjszakai áramot is használók előnye annyi, hogy az erre az órára kötött fix, jellemzően nagyfogyasztású berendezésük (elektromos fűtőeszköz, bojler) áramfelhasználása nem számít bele az A1, A2-es tarifájú áramfogyasztásukba.

 

Így egyfelől könnyebben a kedvezményes határon belül maradhatnak, másfelől a kedvezményes mennyiségig a B tarifás áramot használó berendezésük fogyasztása után is az alacsonyabb díjat fizethetik. 

 

Hogyan érinti az általános lakossági energiaár-kedvezmény megszűnése a távfűtött lakásokban élőket?

Az ő általuk fizetett energiaszámla a kormányzati bejelentés szerint nem változik, a lakossági távfőhasználók árai egyelőre nem módosultak.

 

Változik-e a tarifája a palackos vagy tartályos gázt használóknak?

A kormányzati bejelentés szerint a palackos vagy tartályos gáz ára nem változik.

 

Milyen kedvezményes támogatási vagy hitellehetőségek vannak a lakóingatlan energiaköltségének csökkentésére?

 

Egyelőre 2022 végéig két olyan állami támogatási program él, amelyből meglévő lakóingatlanok energiafogyasztását lehet csökkenteni. Mindkettőt gyerekesek vehetik igénybe.

 

Az egyik a lakásfelújítási támogatás (hivatalos nevén otthonfelújítási támogatás), amelyben a végrehajtott beruházás 50 százalékára (maximum 3 millió forintra) ad az állam vissza nem térítendő támogatást. A felújítás előfinanszírozásához kedvezményes, fix 3 százalékos hitelt lehet felvenni a bankoktól. A lakásfelújítási támogatás és hitel részleteiről itt olvashatsz, és rögtön ki is tudod kalkulálni a neked megfelelő kölcsön részleteit.

 

A másik lehetőség a falusi csok, amelynek igénybevételét nemrégiben ugyancsak az év végéig hosszabbította meg a kormány. Ezt csak meghatározott kistelepüléseken vehetik igénybe a gyermeket vállalók. Ennek keretében használt lakás vásárlására esetén a támogatás egy része költhető felújításra, bővítésre, ezen belül energiahatékonysági beruházások megvalósítására is. Ennek részleteiről itt olvashatsz, a településlistát pedig itt nézheted meg.

 

Nemrégiben még igénybe lehetett venni a nagyon kedvezményes, 2,5 százalékos fix kamatú zöld hitelt a kis energiaigényű lakások, házak építésére és vásárlására, de a keret kimerülése miatt ez a lehetőség új igénylőknek már nem él.

 

Az idén tavasszal zárult napelempályázat is nagyon kedvező lehetőséget kínált a lakóingatlanok energiaköltségeinek csökkentésére, de már ez a pályázat sem elérhető új jelentkezőnek, mert a teljes összeget lekötötték. A napelempályázat második körét egyelőre elnapolták arr hivatkozva, hogy a hálózat fejlesztés nélkül nem képes több napenergiát befogadni.

 

Gyakori kérdések

 

Mikortól számláznak a szolgáltatók piaci árat a kedvezményes limit felett?

2022. augusztus 1. után.

 

Mennyi a havi kedvezményes lakossági gázfogyasztási limit?

5303 MJ.

 

Hány köbméter a havi kedvezményes lakossági gázfogyasztási limit?

A kormány nem ad meg köbméteradatot, hanem fűtőérték-mennyiségben (MJ) határozza meg a kedvezményes mennyiséget. Ennek az az oka, hogy a más-más lehet a fűtőértéke a különböző forrásból származó gázoknak.

 

Mennyi a kedvezményes gáz tarifa?

A kedvezményes gáz tarifa bruttó 2,865 Ft/MJ.

 

Mennyi a gáz lakossági piaci ára?

A gáz lakossági piaci ára 2022. október 1. és 2023. április 30. között bruttó 22,002 Ft/MJ.

2022. augusztus–szeptemberben bruttó 21,416 Ft/MJ volt.

 

A palackos és tartályos gáz ára változik?

Egyelőre nem.

 

Hogyan változik a lakossági távfűtés ára?

Egyelőre a lakossági távfűtés ára nem változik.

 

Mennyi a havi kedvezményes lakossági áramfogyasztási limit?

210 kWh.

 

Mik a kedvezményes áram tarifák?

 • Az áram kedvezményes ára (A1, A2) tarifa esetén bruttó 36,9 Ft/kWh
 • B tarifa (vezérelt, köznevén éjszakai áram) esetén 23,1 Ft/kWh

 

Mennyi az áram lakossági piaci ára?

 • Az A1 és A2 (normál) tarifa bruttó 70,104 Ft/ kWh
 • A B (alap, vezérelt, éjszakai áram) tarifa bruttó 60,935 Ft/kWh

 

A jelenlegi kedvezményes és piaci tarifák megváltoznak 2023-tól?

A rezsicsökkentett és piaci tarifák a gáz és az áram esetében sem változnak 2023. január 1-től. Ugyanazok az árak érvényesek április 30-ig, mint 2022.december 31-ig.

Mennyire volt hasznos a tanács? Értékeld!

4,58 / 84
bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!