Mopsz

Biztosítás kiskedvencnek? Lehetséges!

Mopsz

Biztosítás kiskedvencnek? Lehetséges!

Bank360 tartalom
2020-09-03 Frissítve: 2022-01-18
2020-09-03 Frissítve: 2022-01-18
10095377

Mennyibe kerül és mi ellen nyújt védelmet egy kisállatbiztosítás? Érdemes a házi kedvencünkre biztosítást kötni? Ennek járt utána a Bank360.hu. 

 

Több millió kisállat él a magyar háztartásokban, többségük kutya és macska. A hobbiállatok amellett, hogy több évre, évtizedre beütemezik a család napirendjét, költséget is jelentenek. Ez az első években nem jelentős, hiszen az étel néhány ezer forintból megvan - ha házikosztot is eszik, akkor szinte fel sem tűnik -, emellett pedig az éves oltások és kullancsriasztók jelentenek csak kiadást. 

 

Aztán ahogyan az állat öregszik, úgy jelennek meg a betegségek. Emellett bármikor érheti a jószágot valamilyen baleset, megtámadhatja egy másik állat, vagy csak elkaphat valami fertőzést a futtatóban vagy a parkban. Ilyenkor aztán néha nem győz a gazda fizetni a kezelésért - hiszen a kutyáknak, macskáknak nincs társadalombiztosításuk.

 

Ezt a kockázatot hivatott csökkenteni a kisállatbiztosítás. Mindössze néhány biztosító kínál ilyet, az Aegon, a Generali és a K&H Biztosító - az Uniqa kínált ilyet, de online a Cherrisknél nem köthető. Az Aegon külön kínálja a biztosítást, a többi társaság pedig a lakásbiztosításhoz kapcsolja kiegészítő biztosítás formájában. Baleset vagy betegség esetén az állatorvos vagy az állatorvosi klinika által kiállított számla alapján térítenek néhány tízezertől akár 75 ezer forintig. A költségben benne vannak a vizsgálatok és kezelések, ideértve a műtéti beavatkozásokat is.

 

Ezek a biztosítások csodát nem tesznek. Csak az állat valamekkora koráig, általában 6-8 éves koráig köthető. Azaz az időskori betegségeket, problémákat nem fedezhetjük a biztosítással. Emellett egyes fajták esetében bizonyos betegségekre nem térít a biztosító. Ezek jellemzően olyan fajtabetegségek, amik kikezelése rendkívül drága. Tipikusan ilyen a diszplázia, ami egy komoly csípőműtéttel kezelhető, de ilyenek a belső szervek betegségei, a fekélyes vastagbélgyulladás, szívbetegségek.

 

Nézzük meg, mit kínálnak konkrétan a biztosítók:

 

Aegon Biztosító

 

Az Aegon kisállatbiztosítása olyan, mintha egy gyerekre kötnénk biztosítást. Meg kell adni az állat nevét, és a későbbiekben a rendszer már nevén nevezi Buksit és a paramétereiről érdeklődik. Három fajta biztosítást lehet kötni, Minit, Optit és Maxit. A legolcsóbb verzió 6480 forint egy évre, a középső 12960, a legdrágább pedig 20820. 

 

Ezért cserébe káresetenként - humánusabban betegség, baleset esetén - 20 ezer, 35 ezer, illetve 50 ezer forintot térít a biztosító. A számlából 10 ezer forint önrészt állni kell. Az állatnak több kezelése is lehet egy biztosítási időszakban, de ezeknek különállóaknak kell lenniük, azaz csak gyógyult, egészséges állat kezelése jöhet szóba. A kisállat legfeljebb 7 éves lehet a szerződés időpontjában.

 

Generali Biztosító

 

A Generali lakásbiztosításához kapcsolódó kiegészítő biztosítása a Futrinka. A Bank360.hu vizsgálata alapján a Mini csomag évi nagyjából 4 ezer forint, a Midi 15, a Maxi pedig 24 ezer forint egy évre. Ezért cserébe sorrendben 25 ezer, 50 ezer, illetve 75 ezer forintot térít a biztosító 10 ezer forint önrész felett. Egy évben több ellátást is kaphat a jószág, de mindösszesen nem lehet több a kifizetés, mint 100 ezer, 200 ezer, illetve 300 ezer forint.

 

Az állat 8 éves koráig köthető, és itt is részletes lista tartalmazza, milyen fajták esetében milyen betegségre nem terjed ki a biztosítás. Érdekesség, hogy a kizárás érvényes a rossz tartás miatt kialakuló betegségekre is. Így ha a kutya túlsúlyos, az ebből adódó problémák nem biztosítottak. Hasonló a helyzet a kínzás, vagy a rossz nevelés okozta pszichés bántalmak esetében is.

 

K&H Biztosító

 

A K&H kiegészítő biztosításához személyre szabott ajánlatot kell kérnünk. Egyszeri beavatkozásonként legfeljebb 20, egy biztosítási évben pedig mindösszesen 100 ezer forint költséget térít a biztosító.

 

Megéri?

 

Mivel a kisállatbiztosítások viszonylag fiatal korban köthetők, a valódi és biztos költségtől nem védenek: amikor az állat idősebb lesz és sorra szenvedi el az időskori betegségeket, azt már bizonyosan a saját pénztárcánkból kell finanszírozni. Egy egészséges állat esetében az első 6-8 év alatt nem sok esély van arra, hogy rendszeres ellátásra szoruljon, lényegében az ivartalanítást leszámítva.

 

Ugyanakkor sosem lehet tudni, mikor milyen betegség támadja meg az állatot. Elképzelhetők kisebb műtétek - szűk hallójárat tágítása, zsírdaganatok eltávolítása -, amelyeket fiatalabb korban kell megcsinálni. Ez főleg akkor lehet fontos, ha az állat gyakran jár “társaságba”, vagyis ki van téve annak, hogy a társai esetleg megtámadják.

 

Amire még érdemes gondolni, hogy ezek a biztosítások felelősségbiztosítást is tartalmaznak. Azaz ha például egy kutya miatt valaki balesetet szenved - mert kiugrik az autó elé az útra - vagy megharap, megkarmol valakit, esetleg egy másik kutyát - akkor a felelősségbiztosítás segít kifizetni a károkat. Ezt különösen nagyobb testű, mozgékony kutyák esetében érdemes észben tartani. A felelősségbiztosítás felső határa több százezer forint.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!