A klímás lakások drágábbak

Drágábbak a klímás lakások, de nem mindenhol ez a legfontosabb szempont

A klímás lakások drágábbak

Drágábbak a klímás lakások, de nem mindenhol ez a legfontosabb szempont

Vrazsovits Rita
2024-08-23 Frissítve: 2024-08-22
2024-08-23
40576900

A korábbi évekhez viszonyítva is extrém forró nyarunk van, az otthon töltött idő sok helyen szinte már csak klímával viselhető el jól. Az egyre melegebb nyarak miatt a bérlők és a vevők számára fontosabb szempont lett az ingatlan megfelelő hűtése, lehetőség szerint úgy, hogy közben a költségek se szálljanak el. 

 

Sorban dőltek meg ezen a nyáron a melegrekordok, és még nincs itt a vége. A jövőben hasonlóan forró és száraz nyári hónapokra kell felkészülni, amihez hozzátartozik az otthon megfelelő felszereltsége is. Ilyenkor valamennyit segíthetnek a sebtében beszerzett ventillátorok és mobilklímák, de aki teheti, az inkább split klímát szereltet be, lehetőség szerint olyat, ami nemcsak hűteni, hanem télen akár fűteni is tud. Bár a környezetre nézve ez sem a legideálisabb megoldás, ennek a megléte, illetve a lakás hűthetősége az ingatlanvásárlásnál is egyre fontosabb szempont.

 

 

A 2022-es népszámlálás adatai alapján Magyarországon csak minden negyedik ingatlanban volt klímaberendezés, az arány ma ennél valószínűsíthetően magasabb, figyelembe véve a tavalyi és az idei kánikulát. Arányaiban a legtöbb klimatizált lakás Szegeden (2022-ben közel 47%), illetve általánosságban a hőségben leginkább érintett alföldi nagyvárosokban található. A hűvösebb dunántúli megyékben, illetve az északkeleti régióban a kisebb településeken 10 százalék alatt van a klimatizált ingatlanok aránya. 

 

Ezek az adatok visszaköszönnek az ingatlanhirdetéseknél is, a Dél-Alföldön jóval több klímás lakást hirdetnek, mint az ország többi részén, ezért először itt néztük meg, hogy van-e különbség a klímás, illetve a nem klímás ingatlanok árai között. 

 

 

Több millió forint is lehet a különbség

 

Szegeden egy klímával felszerelt, 50-60 négyzetméter közötti lakás ára 32 millió forint körül kezdődik, nélküle azonban már 26 millió forintért is találhatunk ingatlant. Az átlagos árak azonban ennél magasabbak mindkét kategóriában, a felújított, műanyag nyílászárókkal felszerelt, panelprogramos ingatlanok ára klíma nélkül is bőven 30 millió forint felett van, a központban lévő, klímás lakások ára pedig a 40 millió forintot is meghaladja ugyanennél a keresésnél. A hirdetések alapján azonban a klíma csak egy szempont a sok közül, összességében az árat az ingatlan állapota, felszereltsége és elhelyezkedése határozza meg, de ezek befolyásolják, hogy mennyire tud felmelegedni a lakás a legnagyobb kánikulában. 

 

Budapesten, ahol arányaiban kevesebb lakás van klímával felszerelve, az 50-60 négyzetméteres ingatlanok ára nem sokkal indul magasabbról, mint Szegeden. 35 millió forintért már lehet találni klímás lakást, de ha minden ajánlatot megnézünk, inkább 40-50 millió forintos árakkal lehet találkozni. Ha kifejezetten klíma nélkül keresünk ingatlant, akkor akár 30 millió forint alatt is kezdődhet az ár, de ezek a lakások jellemzően kevésbé korszerűek, nincsenek felújítva és valamelyik külső kerületben helyezkednek el. 

 

Megnéztünk egy olyan várost is, ahol az időjárási körülmények miatt kevésbé elterjedt a klimatizálás. Szombathelyen 27 millió forintról indulnak a klímával felszerelt lakások, illetve a belvárosi, felújított lakások ára akár az 50 millió forintot is megközelítheti, ha szintén az 50-60 négyzetméteres lakások között válogatunk. Klíma nélkül az alsó határ 23-24 millió forint, de az eladó lakások árának a zöme itt is 30 millió forint körül, de inkább felette alakul. 

 

Nem a klíma az egyetlen megoldás a hűtésre

 

A nyári kánikulát beépített klímaberendezéssel lehet legegyszerűbben átvészelni, de a hátrányai ennek a megoldásnak is megvannak: jelentősen megdobja az áramfogyasztást, ami közvetlenül nagyobb kiadást jelent, közvetve pedig egy ördögi kört indít el, hiszen a több áram előállítása nagyobb szén-dioxid kibocsátással járhat (attól függően, hogy miből származik a többletenergia), ami még inkább hozzájárul a globális felmelegedéshez. Emellett a klímák olyan mennyiségű többlet hőt adnak le, különösen éjszaka, amely a nagyobb városok, lakótelepek lehűlését nehezíti meg. Röviden: minél melegebb van, annál többet használjuk a klímát, és minél többet használjuk a klímát, annál melegebb lesz kint.

 

Ha a környezetet is óvnánk, máshogy is tehetünk a meleg ellen. Csökkenthető a forróság az ingatlanban, ha besötétítünk, leengedjük a redőnyt a lakásnak azon részén, ahol éppen besüt a nap. Éjszaka vagy/és hajnalban szellőztessük át a lakást. Kora reggel ezért érdemes is felkelni esetleg hamarabb, hogy a szellőztetéssel érdemi hőmérséklet-csökkenést tudjunk elérni. Az elektromos készülékeket csak addig használjuk, ameddig szükséges, minimálisan ezzel is csökkenthetjük a hőkibocsátást. A belső hőmérséklet azzal is mérsékelhető, ha a lakáson kívül főzünk, sütünk, például a teraszon, erkélyen, nyári konyhában, és bent csak annyi hőt termelünk ezzel, amennyi elkerülhetetlen. Ha van erkélyünk, teraszunk, tartsunk olyan növényeket, amelyek kitűnően bírják a forró, száraz időt. Az is segít, ha az erkélyt és teraszt még külön árnyékoljuk.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!