A fizetéseden is múlik, mekkora hitelt vehetsz fel

Ekkora fizetésre lesz szükséged, ha személyi kölcsönt akarsz felvenni

A fizetéseden is múlik, mekkora hitelt vehetsz fel

Ekkora fizetésre lesz szükséged, ha személyi kölcsönt akarsz felvenni

Veres Patrik
2017-07-18 Frissítve: 2022-01-18
2017-07-18 Frissítve: 2022-01-18
252632


Ha 200 ezer forint feletti hitelben gondolkodsz, egyáltalán nem mindegy, mekkora a jövedelmed. Létezik egy általános szabályozás, ami meghatározza, a jövedelmed hány százaléka mehet törlesztőre. De a bankok ajánlataikban ennél szigorúbb feltételeket is szabhatnak.
 

A te érdekedben korlátoznak
 

Hitelfelvétel esetén nem mindegy, mekkora jövedelemmel rendelkezel. Az elmúlt évek negatív tapasztalatai, a lakosság nagyarányú eladósodása miatt 2015 januárjától a Magyar Nemzeti Bank bevezette a jövedelemarányos törlesztőrészlet korlátozást. A Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató (JTM) a hitelfelvevő rendszeres és legális jövedelméhez mérten határozza meg a törlesztőrészletként kifizethető legmagasabb havi összeget. A JTM-et minden új, 200 ezer forintnál nagyobb hitel esetében vizsgálja a pénzintézet. A maximális jövedelemarányos törlesztőrészlet és hitelfedezeti arányok:
 

Jövedelemarányost törlesztőrészlet mutató

 


Az, hogy mekkora jövedelemmel kell rendelkezned, attól is függ, mekkora összeget veszel fel, milyen futamidőt és milyen kamatot választasz. Az összes igazolt jövedelmedbe (az igazolt jövedelem az, amit hivatalos dokumentumokkal tudsz igazolni, például bankszámlakivonattal, vagy munkáltatói igazolással) beleszámít például a családi pótlék, az egyéb anyasági juttatások, illetve a vállalkozásból származó bevétel is. Arra figyelned kell, hogy hitelfelvétel esetén az esetlegesen más hitel törlesztésére fordított összegeket is figyelembe veszi a bank.
 

 

Az alábbi táblázatban azt láthatod, az egyes bankok mekkora minimum jövedelmet várnak el hitelfelvétel esetén. Amelyik banknál a ’Nincs megkötés’ kitétel szerepel, ott sem mindegy, mennyit keresel. Ugyanis ott életbe lépnek a már említett Magyar Nemzeti Bank által meghatározott követelmények, a Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutatóval ellenőrzik, a fizetésed mekkora százaléka mehet törlesztőrészletre.

 

Banki feltételek
Bank360 gyűjtés

 

A minimum jövedelmeken túl akad olyan hitelajánlat is, ahol a bank magasabb jövedelmet vár el, cserébe különböző kedvezményekben részesíti a hiteligénylőt. Például, ha magasabb a jövedelmed, és vállalod, hogy a fizetésed az adott banknál vezetett számlára érkezteted, akkor kedvezőbb feltételek mellett juthatsz hitelhez. Általában ezeknél az ajánlatoknál minél magasabb a jövedelem, annál kisebb a kamat. Az ehhez hasonló ajánlatokat is megtalálod a Bank360 hitelkalkulátoraiban, ahol a minimum jövedelmek is szerepelnek, és összehasonlíthatod az egyes hitelkonstrukciókat THM, törlesztőrészlet vagy a teljes visszafizetendő összeg nagysága szerint is.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!