Személyi kölcsön kamatváltozások

Személyi kölcsön 2019-ben: a kamatkörnyezet még mindig kedvező

Személyi kölcsön kamatváltozások

Személyi kölcsön 2019-ben: a kamatkörnyezet még mindig kedvező

Vrazsovits Rita
2019-09-20 Frissítve: 2022-01-18
2019-09-20 Frissítve: 2022-01-18
4962846

Sokszor elhangzik, hogy kedvező a kamatkörnyezet és most igazán érdemes hitelt felvenni. A hitelszakértők nem a hasukra csapva állítják ezt, hiszen az MNB számai is ezt mutatják. Az elmúlt évekhez képest a személyi kölcsön hitelszerződések átlagkamata a padlón van, tehát ha hiteligénylésen gondolkodsz, biztosan találsz kedvező ajánlatokat a piacon. A 2019-es személyi kölcsön körkép következik.

 

Így alakult az elmúlt 10 évben a személyi kölcsönök átlagos kamata

 

Az MNB rendszeresen közzéteszi a hitelszerződések átlagkamatát, így akár havi bontásban is megnézhetjük, hogy mikor mekkora kamattal tudtuk felvenni a különböző hiteltípusokat. Megnéztük az eredményeket az elmúlt 10 évre visszamenőleg; ebből egyértelműen látszik a csökkenő tendencia, és hogy ennyire kedvező még nem volt a kamatkörnyezet. 

 

A háztartásoknak nyújtott forint fogyasztási hitelek átlagos évesített kamatlába (a szerződéses összeggel súlyozva):

 

Láthatjuk, hogy 2012 óta folyamatosan csökken a személyi kölcsönök átlagkamata, a mélypont 2019. májusában volt - 12,84%. 2019 első hét hónapja alapján pedig erre az évre is további csökkenésre számíthatunk. Ha közelebbről megnézzük az idei adatokat, akkor stagnálást vehetünk észre, ami azt jelenti, hogy 12,8-13,3% között mozog az átlagos kamat - a mélypont májusban volt, azóta enyhe emelkedés tapasztalható, de még így is kedvező feltételekkel vehetünk fel személyi kölcsönt.

 

Adatok forrása: MNB

 

A hitelkamat nem minden, amit ki kell fizetnünk a tőketartozáson felül; a pontos értéket a teljes hiteldíjmutató (THM) mutatja meg.

 

Mi okozza a csökkenő tendenciát?

 

A hitelkamatok csökkenése nagyrészt a referenciakamatok csökkentésének köszönhető, mivel a hitelkamat valamilyen referenciakamatból és a kamatfelárból tevődik össze. A kamatfelárat a bankok egyénileg számítják ki, a referenciakamatot pedig a Magyar Nemzeti Bank határozza meg. A jegybanki alapkamat, amely hatással van a többi referenciakamat alakulására is, 2011. december 21. óta folyamatosan csökken. Ezen a napon 7% volt, a mélypontot pedig 2016. május 25-én érte el, 0,90%-on. Azóta nem változott ez az érték, és a jegybank nyilatkozatai alapján egyelőre arra számíthatunk, hogy marad a jelenlegi kamatkörnyezet.

 

A jegybank elnöke, Matolcsy György szerint “az alacsony kamatok még hosszú ideig velünk maradnak”, de a végtelenségig biztosan nem lehet elkerülni a jegybanki alapkamat és a többi referenciakamat emelését, amely közvetve a bankban igényelhető hitelek kamatára is hatással lesz. 

 

Ahogy csökken a kamat, úgy nő a hitelkihelyezés

 

Az alacsony kamatok a keresletre is hatással voltak, ez szintén kiolvasható az MNB által közzétett eredményekből. A személyi kölcsön kihelyezés 2012 óta folyamatosan növekszik, 2018-ban már elérte a 450 milliárdot. 2019. január és július között 330 milliárd forintnyi személyi kölcsönt vettünk fel, ami már most több, mint a 2017-es egész éves személyi kölcsön kihelyezés. A babaváró hitel is új lendületet adott a hitelpiacnak, a 10 millió forintos kamatmentes kölcsön az MNB statisztikájában az áruhitelek mellé került, egyéb kategóriaként - így fordulhat elő, hogy az első hét hónapban máris elérte a tavalyi év dupláját a hitelkihelyezés ennél a típusnál.

 

Adatok forrása: MNB

 

Az olcsó hitelek az átlagkamatnál is kedvezőbbek

 

Az átlagkamatnál természetesen igényelhetünk kedvezőbb feltételekkel is személyi kölcsönt, a kérdés, hogy mennyivel? A választ a személyi kölcsön kalkulátor adja meg, amely automatikusan a bankok legkedvezőbb ajánlatait állítja sorba a THM, a havi törlesztőrészlet vagy a teljes visszafizetendő összeg szerint. A kalkulátor segítségével azt számoltuk ki, hogy milyen feltételekkel vehetünk fel 3 millió forint személyi kölcsönt 60 hónapos futamidőre, havi nettó 250 000 forintos jövedelem felett.

 

A legkedvezőbb ajánlat a Sberbank és a Bank360 közös ajánlata, mindössze 7,72 százalékos THM-mel. Az éves kamat 6,95 százalék. A havi törlesztőrészlet a második hónaptól 59 486 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 3 611 323 forint, melyből a feltételek teljesítése esetén még 59 486 forintot vissza is kapunk a Sberbanktól. 

 

A Takarék Csoport Fix Személyi Kölcsön Extra már 200 000 forintos nettó jövedelemtől elérhető. Az éves kamat 6,99 százalék, a THM 8,06 százalék. A havi törlesztőrészlet 59 527 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 3 624 360 forint. 

 

A CIB Előrelépő Személyi Kölcsöne 8,17 százalékos THM-mel (7,77% az éves kamat) igényelhető, ha legalább havi 250 000 forintot viszünk haza, és vállaljuk, hogy számlát nyitunk a CIB Banknál. A havi törlesztőrészlet ennél az ajánlatnál 60 654 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 3 639 240 forint. A hitel kamata mindhárom ajánlatnál rögzített a futamidő végéig, így nem kell attól tartani, hogy egy esetleges kamatemelés miatt megemelkedik a havi törlesztőrészletünk. 

 

Ha ennél nagyobb összegre van szükségünk, akkor sem elvetendő a személyi kölcsön ötlete - de érdemes újrakalkulálni, mert nem biztos, hogy ugyanazok a bankok kínálják a legkedvezőbb ajánlatot minden viszonylatra. Ha 10 millió forintot szeretnénk igényelni 96 hónapos futamidőre, akkor az Erste Most Extra Személyi Kölcsöne viszi a prímet 7,51 százalékos THM-mel. A havi törlesztőrészlet így 136 287 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 13 183 552 forint. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!