Személyi kölcsön kamatváltozások

Személyi kölcsön 2019-ben: a kamatkörnyezet még mindig kedvező

Vrazsovits Rita Vrazsovits Rita
2019.09.20.
Frissítve: 2019-11-26 Létrehozva: 2019-09-20
4962846

Sokszor elhangzik, hogy kedvező a kamatkörnyezet és most igazán érdemes hitelt felvenni. A hitelszakértők nem a hasukra csapva állítják ezt, hiszen az MNB számai is ezt mutatják. Az elmúlt évekhez képest a személyi kölcsön hitelszerződések átlagkamata a padlón van, tehát ha hiteligénylésen gondolkodsz, biztosan találsz kedvező ajánlatokat a piacon. A 2019-es személyi kölcsön körkép következik.

 

Így alakult az elmúlt 10 évben a személyi kölcsönök átlagos kamata

 

Az MNB rendszeresen közzéteszi a hitelszerződések átlagkamatát, így akár havi bontásban is megnézhetjük, hogy mikor mekkora kamattal tudtuk felvenni a különböző hiteltípusokat. Megnéztük az eredményeket az elmúlt 10 évre visszamenőleg; ebből egyértelműen látszik a csökkenő tendencia, és hogy ennyire kedvező még nem volt a kamatkörnyezet. 

 

A háztartásoknak nyújtott forint fogyasztási hitelek átlagos évesített kamatlába (a szerződéses összeggel súlyozva):

 

Láthatjuk, hogy 2012 óta folyamatosan csökken a személyi kölcsönök átlagkamata, a mélypont 2019. májusában volt - 12,84%. 2019 első hét hónapja alapján pedig erre az évre is további csökkenésre számíthatunk. Ha közelebbről megnézzük az idei adatokat, akkor stagnálást vehetünk észre, ami azt jelenti, hogy 12,8-13,3% között mozog az átlagos kamat - a mélypont májusban volt, azóta enyhe emelkedés tapasztalható, de még így is kedvező feltételekkel vehetünk fel személyi kölcsönt.

 

Adatok forrása: MNB

 

A hitelkamat nem minden, amit ki kell fizetnünk a tőketartozáson felül; a pontos értéket a teljes hiteldíjmutató (THM) mutatja meg.

 

Mi okozza a csökkenő tendenciát?

 

A hitelkamatok csökkenése nagyrészt a referenciakamatok csökkentésének köszönhető, mivel a hitelkamat valamilyen referenciakamatból és a kamatfelárból tevődik össze. A kamatfelárat a bankok egyénileg számítják ki, a referenciakamatot pedig a Magyar Nemzeti Bank határozza meg. A jegybanki alapkamat, amely hatással van a többi referenciakamat alakulására is, 2011. december 21. óta folyamatosan csökken. Ezen a napon 7% volt, a mélypontot pedig 2016. május 25-én érte el, 0,90%-on. Azóta nem változott ez az érték, és a jegybank nyilatkozatai alapján egyelőre arra számíthatunk, hogy marad a jelenlegi kamatkörnyezet.

 

A jegybank elnöke, Matolcsy György szerint “az alacsony kamatok még hosszú ideig velünk maradnak”, de a végtelenségig biztosan nem lehet elkerülni a jegybanki alapkamat és a többi referenciakamat emelését, amely közvetve a bankban igényelhető hitelek kamatára is hatással lesz. 

 

Ahogy csökken a kamat, úgy nő a hitelkihelyezés

 

Az alacsony kamatok a keresletre is hatással voltak, ez szintén kiolvasható az MNB által közzétett eredményekből. A személyi kölcsön kihelyezés 2012 óta folyamatosan növekszik, 2018-ban már elérte a 450 milliárdot. 2019. január és július között 330 milliárd forintnyi személyi kölcsönt vettünk fel, ami már most több, mint a 2017-es egész éves személyi kölcsön kihelyezés. A babaváró hitel is új lendületet adott a hitelpiacnak, a 10 millió forintos kamatmentes kölcsön az MNB statisztikájában az áruhitelek mellé került, egyéb kategóriaként - így fordulhat elő, hogy az első hét hónapban máris elérte a tavalyi év dupláját a hitelkihelyezés ennél a típusnál.

 

Adatok forrása: MNB

 

Az olcsó hitelek az átlagkamatnál is kedvezőbbek

 

Az átlagkamatnál természetesen igényelhetünk kedvezőbb feltételekkel is személyi kölcsönt, a kérdés, hogy mennyivel? A választ a személyi kölcsön kalkulátor adja meg, amely automatikusan a bankok legkedvezőbb ajánlatait állítja sorba a THM, a havi törlesztőrészlet vagy a teljes visszafizetendő összeg szerint. A kalkulátor segítségével azt számoltuk ki, hogy milyen feltételekkel vehetünk fel 3 millió forint személyi kölcsönt 60 hónapos futamidőre, havi nettó 250 000 forintos jövedelem felett.

 

A legkedvezőbb ajánlat a Sberbank és a Bank360 közös ajánlata, mindössze 7,72 százalékos THM-mel. Az éves kamat 6,95 százalék. A havi törlesztőrészlet a második hónaptól 59 486 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 3 611 323 forint, melyből a feltételek teljesítése esetén még 59 486 forintot vissza is kapunk a Sberbanktól. 

 

A Takarék Csoport Fix Személyi Kölcsön Extra már 200 000 forintos nettó jövedelemtől elérhető. Az éves kamat 6,99 százalék, a THM 8,06 százalék. A havi törlesztőrészlet 59 527 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 3 624 360 forint. 

 

A CIB Előrelépő Személyi Kölcsöne 8,17 százalékos THM-mel (7,77% az éves kamat) igényelhető, ha legalább havi 250 000 forintot viszünk haza, és vállaljuk, hogy számlát nyitunk a CIB Banknál. A havi törlesztőrészlet ennél az ajánlatnál 60 654 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 3 639 240 forint. A hitel kamata mindhárom ajánlatnál rögzített a futamidő végéig, így nem kell attól tartani, hogy egy esetleges kamatemelés miatt megemelkedik a havi törlesztőrészletünk. 

 

Ha ennél nagyobb összegre van szükségünk, akkor sem elvetendő a személyi kölcsön ötlete - de érdemes újrakalkulálni, mert nem biztos, hogy ugyanazok a bankok kínálják a legkedvezőbb ajánlatot minden viszonylatra. Ha 10 millió forintot szeretnénk igényelni 96 hónapos futamidőre, akkor az Erste Most Extra Személyi Kölcsöne viszi a prímet 7,51 százalékos THM-mel. A havi törlesztőrészlet így 136 287 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 13 183 552 forint. 

Banki kalkulátorok

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!