Nyugdíjpénztár hozam

Hamar kinőtték a válságot a magyarországi nyugdíjpénztárak

Nyugdíjpénztár hozam

Hamar kinőtték a válságot a magyarországi nyugdíjpénztárak

Herman Bernadett
2023-08-04 Frissítve: 2023-10-06
2023-08-04 Frissítve: 2023-10-06
34110764

Nagyon hamar magukhoz tértek a tavalyi sokkból a nyugdíjpénztárak, amelyek a nyár közepére ismét csúcson járnak, a vagyonportfóliók értékei visszakapaszkodtak a 2021 novemberében elért rekordokig. A kockázatosabb alapok némelyike még le van maradva egy kicsit, de a legtöbb pénztártag már visszanyerhette a válságban elszenvedett bukását.  

 

Néhány kockázatos portfólió kivételével a nyugdíjpénztárak kinőtték az orosz-ukrán háborús válságot. A naponta közzétett árfolyamadatok alapján ugyanis a legtöbb vagyonportfólió ismét történelmi csúcson van, visszatért, sőt el is hagyta a 2021 novemberében felállított korábbi rekordot.


Ez azért is komoly teljesítmény, mert az önkéntes nyugdíjpénztárak 2022-ben átlagosan -6,80 százalékos – záró vagyonnal súlyozott – nettó hozamot értek el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tájékoztatója alapján. Igaz, a tavalyi utolsó negyedév már jobban sikerült, ennek köszönhető, hogy végül a 73 pénztári portfólióból 12 pozitív hozammal zártra az esztendőt. Összességében széles skálán, 8,5 és -14,5 százalék között szóródtak az éves nettó hozamok, és elsősorban az alacsonyabb kockázatvállalású portfóliók teljesítettek jobban.

 

Ez a trend azóta is folytatódott, az idén a pénztári portfóliók már kivétel nélkül pluszban járnak, sőt több közülük az inflációval is felveszi a versenyt. Az állampapírpiaci hozamok csökkenése és ezzel az árfolyamok emelkedése, valamint a tőzsdéken bekövetkezett kedvező változások minden portfóliónak jót tettek, de különösen sokat nyertek az alacsonyabb kockázatú alapok. 

 

Történelmi csúcson az árfolyamok

 

A tőzsdeindexek még mindig nem érték el a történelmi csúcspontjukat, a New York-i S&P 500 például 5,5 százalékkal van még a 2021 novemberi csaknem 4800 pontos maximumától. A Budapesti Értéktőzsde BUX indexe is 2021 novemberében állította be az 56 200 pont fölötti csúcsot, és bár az elmúlt hónapokban rendületlenül emelkedett, még mindig 4,4 százalékkal ez alatt van. A legalacsonyabb kockázatú nyugdíjalapok azonban nem tartanak részvényeket, és már most bőven két számjegyű pluszban járnak a 2021 novemberi korábbi történelmi csúcsokhoz képest. Ezek jellemzően a legbiztonságosabb eszközökben, kizárólag rövid futamidejű állampapírokban, bankbetétekben tartják a pénz. A valamivel nagyobb kockázatot vállaló, hosszabb állampapírokat is tartó klasszikus alapok is jellemzően legalább 5 százalékot rávertek már a korábbi csúcsra. 

 

A legtöbb pénztártag megtakarítása a közepes kockázatú kiegyensúlyozott portfóliókban van. Megnyugtató hír lehet a számukra is, hogy ezek az alapok is történelmi csúcsra jutottak az elmúlt hetekben. Az Aranykor, a Pannónia, az MBH (korábban MKB) Nyugdíjpénztár, az OTP és a Honvéd Nyugdíjpénztár portfóliói is megdöntötték a korábbi rekordjukat. Ez azoknak jó hír, akik túl vannak már a 10 éves pénztári tagságon, ezért felvehetik adó- és járulékmentesen a hozamokat. Ők sokkal több pénzt kaphatnak most, mint egy évvel ezelőtt. 

 

Jönnek fel a kockázatos alapok is

 

A válságban a kockázatos, sok részvény tartó alapok árfolyama esett a legnagyobbat. Ezek között is van olyan, amelyik kinőtte már a háború vagy az idén tavaszi amerikai-svájci bankválság során keletkezett bukást. Az Aranykor, az Erste, a Budapest, az MBH, a Honvéd vagy az Allianz alapjai például ezek közé tartoznak. Az OTP, az Alfa (korábban Aegon) és a Pannónia sok részvényt tartó portfóliói is jócskán ledolgoztak az elmúlt évek veszteségéből, de a történelmi csúcstól kissé még elmarad az árfolyamuk. 

 

A tagokat az vigasztalhatja, hogy a magas részvényarányt tartó portfóliók általában hosszabb távon jobban teljesítenek, mert amilyen gyorsan csökken, olyan gyorsan emelkedik az árfolyamuk. A tavalyi gyászos év után az idén mindenesetre kifejezetten jól alakulnak a hozamok a szektorban, az első félévben több portfólió teljesítménye felülmúlta az inflációt.  

 

Reálhozam még nincs, de csúcson az árfolyam

 

A magánnyugdíjpénztáraknál még jobb a helyzet. Egy-két portfólió van csak minimális lemaradásban a korábbi történelmi rekordot jelentő 2021 november eleji árfolyamtól, a többi pénztári alap túljutott ezen a szinten. A klasszikus alapok teljesítettek a legjobban, ezek árfolyama 15-20 százalékkal is emelkedett azóta. A nyugdíj előtt állóknak ez jó hír, hiszen az idősebb pénztártagok megtakarítását ezekben a portfóliókban tartják. 

 

2021 novemberéhez képest persze újabb reálhozam nem képződött egyetlen nyugdíjalapban sem, hiszen azóta csaknem 32 százalékos inflációt mért a KSH. Az idei év elején tapasztalt helyzet viszont, miszerint a 2021 végéig képződött milliós nagyságrendű reálhozamokat teljesen elvitte az árfolyamok esése és az infláció, kezd megfordulni. Bár az árak még mindig gyors ütemben nőnek, a portfóliók árfolyama is emelkedik, így a tagság ismét reménykedhet abban, hogy ha egyszer visszalépne az állami nyugdíjrendszerbe, komolyabb összegű kifizetés ütheti a markát.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!