vállalkozó számítógép előtt

Mi történik, ha idén állítunk ki egy katás számlát, de csak jövőre fizetik ki?

vállalkozó számítógép előtt

Mi történik, ha idén állítunk ki egy katás számlát, de csak jövőre fizetik ki?

Sipos Ákos
2020-12-30 Frissítve: 2022-01-18
2020-12-30 Frissítve: 2022-01-18
11563496

Az év vége közeledtével a katás vállakozásoknak fokozottan ügyelniük kell arra, hogy ne lépjék túl a rendelkezésükre álló kata és alanyi adómentes (aam) keretet. Cikkünkben elmondjuk mire kell figyelni, és mi történik akkor, ha mégis túlléptük a keretet. 

 

Milyen éves keretek vonatkoznak a katára?

 

Egy alanyi adómentes (aam), azaz áfa körön kívüli, kisadózó (katás) vállalkozás esetén kétféle éves keretet kell szem előtt tartanunk:
 

  1. 12 millió forint éves kata keret - az ilyen bevételre lehet igénybe venni a kisadózó vállalkozások tételes adóját, azat a katát.
  1. 12 millió forint éves alanyi adómentes keret - az ilyen bevétel után nem kell áfát fizetni.

 

A két keretre különböző szabályok vonatkoznak, és más-más dolgokat kell beleszámítani.

 

Éves kata keret

 

Az éves kata keretbe minden olyan árbevételt bele kell számolni, amit:

  1. év végéig kiszámláztál és 
  2. év végéig ki is fizették (12. 31. éjfélig megérkezett az utalás)

 

A katás keret kiszámolásánál a számla kifizetésének a dátuma a mérvadó. Tehát az idei évben kiszámlázott, de ki nem fizetett számlák az idei évre vonatkozóan nem számítanak bele a kata keretbe, a jövő év tekintetében viszont igen.

 

Éves alanyi adómentes (aam) keret

 

Az éves alanyi adómentes keretet több bevétel is csökkenti, például:
 

  1. a lakáskiadásból származó jövedelem
  2. Az idei évben kiszámlázott, de ki nem fizetett árbevétel

 

Az alanyi adómentes keret kiszámolásánál a számla teljesítésének dátuma a mérvadó. Tehát az idei évben kiszámlázott, de ki nem fizetett számlák beleszámítanak az alanyi adómentes keretbe.

 

Figyelembe kell venni a megszakításokat

 

Ha a vállalkozást év közben indítottad, vagy év közben szüneteltetted, akkor az éves kata és alanyi adómentes keretet arányosítva használhatod fel. Nem lehetséges tehát például egy hónapra igénybe venni a katát és az egész éves keretet felhasználni. Azok a vállalkozások, akik a koronavírus-járvány miatt mentesülnek a kata fizetése alól, de nem szünetelnek, továbbra is a teljes rendelkezésükre álló keretet kiszámlázhatják.

 

Különbségek az éves keret elszámolásában

 

Más-más szabályok alapján számolják el a kata és az aam keretet. 

 

  • A kata esetében havi arányosítást kell alkalmazni, függetlenül attól, hogy a hónap melyik napján indult a vállalkozás. Ugyanez igaz a szüneteltetésre, mindegy, hogy 1.-jén vagy 31-én kérted a vállalkozás felfüggesztését, az adott hónapra fizetni kell a katát és jár az arányos havi keret.
  • Az alanyi adómentes keret esetében a vállalkozás első évében napi arányosítást kell alkalmazni. A második évtől a keret egységesen 12 millió forint a szüneteltetéstől függetlenül

 

Mi történik ha túllépem a keretet?

 

  • Ha a kata keretet lépted túl, a kereten felül kiszámlázott összeg 40%-át adó formájában kell befizetned a következő év február 25.-éig. A vállalkozás a következő évben is maradhat katás. Az éves keret 12 millió forint, de a keretet csak azokra a hónapokra lehet igénybe venni, amikor működött a vállalkozás.

 

  • Nagyobb gonddal jár, ha az alanyi adómentes 12 milliós összeghatárt lépted túl. Egyrészt értesítened kell az adóhatóságot és visszamenőlegesen áfa bevallást kell készítened a kerethatár átlépésétől számított 15 napon belül. A vállalkozás áfa körös lesz, új adószámot fog kapni és havi áfa bevallást kell készítenie. Az áfá körös cégek számára a törvény előírja  vállalkozói bankszámla (pénzforgalmi számla) használatát, tehát nem használhatod a lakossági bankszámlád a jövőben üzleti célokra. A vállalkozás legkorábban két év múlva lehet ismét alanyi adómentes, a katás adózási viszonyt viszont megtarthatja.
     

2021-től új szabályok vonatkoznak a katára, erről részletesen írunk majd.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!