Autó

Fedezetlenségi díj: sokba kerül, ha nincs biztosítás az autónkon

Autó

Fedezetlenségi díj: sokba kerül, ha nincs biztosítás az autónkon

Sipos Ákos
2020-12-10 Frissítve: 2022-11-23
2020-12-10 Frissítve: 2022-11-23
11445824

Az új biztosítás díját, fedezetlenségi díjat és még a türelmi időre járó díjat is meg kell fizetnie annak, aki a biztosítatlan autójára új kötelezőt kötne. 
 

Mi a fedezetlenségi díj?

 

A kötelező biztosítás megkötése után 60 napunk van arra, hogy befizessük az első részletet, illetve ha egész évre kötöttünk szerződést, akkor az éves díjat. Ez az úgynevezett türelmi időszak. A halasztott díjfizetés értelmében a biztosító erre az időszakra biztosítja a gépjárművet. 

 

Viszont ha nem fizetünk 60 napon belül, a jogszabály alapján a biztosító megszünteti a kötelező biztosítást. Ez két következménnyel jár:
 

  1. Díjelmaradás miatt a gépjármű kötelező biztosítás nélkül marad
  2. fedezetlenségi díjat kell fizetni az üzembentartónak

 

A fedezetlenségi díj 2021-ben

 

A fedezetlenségi díj minden biztosítónál egységes, a MABISZ állapítja meg. A biztosító akkor kalkulálja, amikor újra biztosítanánk az autót, tehát visszakötnénk. A díj mértéke a gépkocsi teljesítményétől függ, személygépkocsik esetében 2021-re, minimum 560 és maximum 1210 forint naponta.  Az utóbbi napi összeg 441 650 forint éves kötelezőnek felelne meg! Szerencsére ez az összeg már tartalmazza a baleseti adót.

 

Fontos tudni, hogy akkor is kell fizetni a fedezetlenségi díjat, ha nincs használatban a gépkocsi. Ez akkor is igaz, ha a gépjármű üzemképtelen, vagy nincs a birtokunkban. 

 

A fedezetlenségi díjat annak a biztosítónak kell fizetni, ahol az eredeti kötelezőt közöttük. A biztosítónak nem áll módjában a fedezetlenségi díjat elengedni. Részletfizetésre csak akkor nyílik lehetőségünk, ha 120 napnál hosszabb ideig volt fedezetlen a gépjármű.

 

Új kötelező biztosítás

 

Ha használni szeretnénk a gépjárművet, új kötelező biztosítást kell kötnünk az alábbi szigorú szabályok alapján:
 

  1. Először is be kell fizetni a fedezetlenségi díjat
  2. Csak annál a biztosítónál lehet új kötelezőt kötni, ahol az eredetit kötöttük
  3. Egy évre kell biztosítást kötni
  4. Az egész éves díjat egyszerre, egy összegben kell kifizetni
  5. A vonatkozó baleseti adót is be kell fizetni egész évre, egy összegben
  6. A biztosítás megkötése után 30 napunk minden költség kifizetésére
  7. Ha nem fizetünk 30 napon belül, újra fedezetlenségi díjat kell fizetni
  8. Nem lehet biztosítót váltani a biztosítási év alatt 

 

Mi történik, ha kötelező nélkül közlekedünk?

 

Jogilag szabálysértésnek minősül, ha kötelező biztosítás nélkül közlekedünk. Ennek a következményeképpen helyszíni bírságot fizetünk, vagy szabálysértési eljárás indul ellenünk. A helyszíni bírság akár 50 000 forint is lehet, szabálysértési eljárás esetén akár 300 000 forintot is fizethetünk. A rendőrségnek ezenfelül jogában áll a gépjárművet a helyszínen belül kivonni a forgalomból.

 

A casco-ra nem vonatkozik

 

A casco biztosításokra nem terjed ki a fedezetlenségi díjat előíró rendelet. Tehát ha bem fizetjük be az esedékes részlete, díjnemfizetés miatt ugyan megszűnik a casco, de nem kell külön büntetést fizetnünk. Figyelem, a biztosító jogi úton ebben az esetben is behajthatja az elmaradt részleteket! A casco díj első részletének befizetésére egyébként csak 30 nap türelmi időszak vonatkozik.

 

Mit lehet tenni, ha nem akarjuk fizetni a kötelezőt?
 

Lehetőségünk van ideiglenesen kivonni a forgalomból a gépjárművet. Ezt a közlekedési hatóságnál kell kezdeményezni. A forgalomból történő kivonás napjáig azonban fizetni kell a kötelezőt.

 

Figyeljünk a fizetési határidőre!

 

2021-től nagyon durván szankcionálják ha nem fizetjük be időben a kötelező biztosítást, illetve annak első résztetét. Mindenképpen tartsuk észben a határidőt, ha lehet, ne halasszuk az utolsó napra a fizetést!

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!