Szerződéskötés

Hitelmoratórium: kell egyeztetni a bankkal, de alig maradt néhány napja annak, aki a januári törlesztőjét sem szeretné fizetni

Szerződéskötés

Hitelmoratórium: kell egyeztetni a bankkal, de alig maradt néhány napja annak, aki a januári törlesztőjét sem szeretné fizetni

Veres Patrik
2020-12-17 Frissítve: 2022-01-18
2020-12-17 Frissítve: 2022-01-18
11537267

A bankok közlése alapján kiderült: az egyébként jogosultaknak sem folytatódik automatikusan a hitelmoratórium 2021-ben. Mindenképpen fel kell venni a kapcsolatot a bankkal, ha azt akarjuk, hogy már a januári törlesztőrészlet is a moratórium hatálya alatt maradjon. 

 

Decemberben mindenképpen le kell adnia az igazolásait annak, aki jogosultként szeretné, ha már a januári törlesztőrészlete is a Moratórium 2 hatálya alá tartozna. Az általános hitelmoratórium december végével megszűnik, a Moratórium 2-ben pedig csak kiemelt társadalmi csoportok hitelei kerülhetnek. Ezen csoportok  közé tartoznak

 

  • a legalább egy gyermeket nevelők,
  • a nyugdíjasok,
  • a munkanélküliek és
  • a közfoglalkoztatottak.

 

Bár a rendelet azt írja, hogy számukra a moratórium folytatása automatikus lesz, mára kiderült: a jogosult ügyfeleknek mihamarabb el kell juttatni a szükséges igazolásokat és nyilatkozatokat a bankokhoz.

 

A Bank360.hu megkérdezte a nagyobb bankokat, és válaszaik alapján érdemes sietni: december végéig el kell juttatni a bankokhoz a szükséges dokumentumokat, ha biztosra akarunk menni és már a januári törlesztőrészletet sem szeretnénk fizetni.

 

A pénzintézetnek egy nyilatkozatra van szüksége, melyben az adós egyértelműen jelzi, hogy szeretne élni a hitelmoratóriummal, illetve egy jogosultságot igazoló dokumentumra, amivel igazolja, hogy a jogszabály szerint meghatározott védett társadalmi csoporthoz tartozik. 

 

A különböző társadalmi csoportokhoz tartozók a következő igazolásokat nyújthatják be (elég az egyiket): 

 

 

 

A szükséges nyilatkozatot – arról, hogy a Moratórium 2 alatt szüneteltetni szeretnénk hiteleink törlesztését – az ügyfelek több csatornán is eljuttathatják a bankokhoz, és jellemzően ezeken keresztül a védett társadalmi csoporthoz tartozásról szóló igazolás is benyújtható. 

 

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy telebankon keresztül legfeljebb szándéknyilatkozatot tehetünk, az igazolásokat más csatornán kell eljuttatni a pénzintézetekhez. A bankok legtöbbje már közölte a pontos információkat a weboldalaikon, és van olyan pénzintézet is, mely már az érintett ügyfelek értesítését is megkezdte levélben és egyéb digitális csatornán.

 

A Bank360.hu azt is összegyűjtötte, hogy a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint az egyes bankok milyen csatornákon fogadják a szükséges dokumentumokat: 
 

 


A szakportál azt tanácsolja, hogy lehetőleg minden jogosult elektronikus csatornát vegyen igénybe a járványhelyzetre való tekintettel, hiszen nem csak higiénikusabb, hanem könnyebb és gyorsabb is így az eljárás.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!