Nyári kiadások

Így faraghatod le a nyári kiadásokat

Nyári kiadások

Így faraghatod le a nyári kiadásokat

Vrazsovits Rita
2019-06-28 Frissítve: 2022-01-18
2019-06-28 Frissítve: 2022-01-18
4052394

 

Nyaralás, napközis tábor, lakásfelújítás, tanszervásárlás és még sorolhatnánk - a nyári hónapok megterhelik a pénztárcánkat. Ideális esetben előre megspóroltunk egy kisebb összeget a szükséges kiadásokra, de ha nem ez a helyzet, akkor is van megoldás. Összegyűjtöttük, hogy milyen kiadásokra érdemes felkészülni a nyári szünetben, és hogy ezeket hogyan tudod jelentősen csökkenteni.

 

Nyaralás: a legnagyobb kiadás

 

A nyár legnagyobb kiadása, ha üdülni megyünk - egy négy fős családnál számolhatunk akár több százezer forinttal is, függően az úticéltól és attól, hogy milyen ellátást szeretnénk. Ha még nem foglaltuk le a szállást, és a főszezonban szeretnénk nyaralni, mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk. Egy hetes nyaralás, két fő részére egy négycsillagos szállodában félpanzióval akár 300 000 forintba is belekerülhet belföldön. Hasonló áron egyébként külföldön is találhatunk szállást, így nem feltétlenül kell ráfizetnünk, ha messzebbre szeretnénk menni.

 

Más a helyzet, ha már hónapokkal ezelőtt lefoglaltuk a szállást, és már az út egy része is ki van fizetve. Az előre tervezés általában kifizetődő, hiszen bőven jut idő felkészülni az utazásra, és ebben az esetben a szállást is lefoglalhatjuk olcsóbban. A másik végletet a szintén kedvezményes last minute utak jelentik, amelyekkel szintén sokat spórolhatunk, ha jól csináljuk. 

 

A nyaralást kifizetni egy dolog, de ebben a rövid időszakban a pénzköltés is könnyebben megy, mint általában. Ilyenkor könnyebben fizetünk ki olyan dolgokat is, amelyekre nincs szükségünk, hiszen kevésbé gondolkodunk az árakon, és egyébként is nyaralunk, tehát ez nem a spórolás ideje. Ha szeretnénk megelőzni ezeket a helyzeteket, érdemes előre megtervezni, hogy mennyit szeretnénk költeni pl. az étkezésekre, az ajándékokra és a belépőkre.

 

Egy strandolós hétvége sem olcsó mulatság

 

Ha csak egy egynapos kikapcsolódást tervezünk a családdal valamelyik strandon, arra is érdemes rászánni egy kisebb összeget. Egy négyfős család számára egy egész napos belépő kb. 10 ezer forintba kerül, amire még rájön az étkezés. Főszezonban a vendéglátósok sem szerénykednek az árakkal, így egy család étkezésére szintén rászámolhatunk még 10 ezer forintot.

 

Nyári táborozás

 

Elkezdődött a vakáció: ilyenkor sok családban felmerül a kérdés, hogy mi legyen azokkal a gyerekekkel, akik még nem elég nagyok ahhoz, hogy egyedül legyenek otthon. Kézenfekvő megoldás lehet a nyári napközis tábor, hiszen nagyszerű élményt nyújthat a gyerekeknek, ráadásul ma már rengeteg program közül választhatnak a szülők. A legnagyobb gondot az ár jelenti: a nem ottalvós napközis táborok egy hétre 20 ezer forintnál kezdődnek, de ha ott alszik a gyermek, az ár felmehet akár 100 ezer forintig is, attól függően, hogy milyen tevékenységekre specializálódik a tábor. 

 

Ezek az összegek egy gyermekre vonatkoznak hetente. Ha hosszabb időre szeretnénk befizetni, ráadásul több gyermekünk is van, akkor könnyen kiszámolhatjuk, hogy még a legolcsóbb táborok is megterhelik a pénztárcánkat.

 

Ennél sokkal pénztárca kímélőbb megoldás, ha a gyerekek néhány hetet a nagyszülőknél töltenek, vagy ha szülők megtehetik, hogy legalább 1-2 hétre szabadságot vegyenek ki, és otthon maradjanak a gyerekekkel.

 

A lakás körüli teendők is ránk várnak

 

A ház körüli teendők sora végtelen, mindig találunk valamit, amin lehetne javítani. Rendbe kellene tenni a kertet, be kellene szerelni végre az új klímát, redőny kellene az ablakokra és a szobákra is ráférne egy tisztasági festés. Csak rajtunk múlik, hogy melyikkel kezdjük, de az biztos, hogy egyik sem lesz olcsó mulatság.

 

Spórolhatunk a tételeken, ha ezeket a kiadásokat priorizáljuk, majd időben beosztjuk, odafigyelve arra, hogy melyik mikor fér bele a jövedelmünkbe. A fentiek közül néhány feladatot akár mi magunk is elvégezhetünk, így a szakember keresés nem fog problémát jelenteni.

 

Nem árt felkészülni az iskolakezdésre sem

 

Most még távolinak tűnik, de a nyár vége mindig gyorsabban jön el, mint szeretnénk. Ez együtt jár a tankönyvek és a többi iskolaszer beszerzésével is, amire anyagilag sem árt felkészülni. Új tankönyvek, füzetek, táska, számológép, a nagyobbaknak laptop és még sorolhatnánk, hogy mi mindenre van szükség egy új tanév kezdetén. Egy többgyermekes családnak ez biztosan belekerül több tízezer forintba. 

 

Sokat spórolhatunk, ha a kistesók még tudják használni a nagyobbak már nem használt iskolaszereit, vagy tornacipőit, hiszen így nem kell mindig mindenből újat venni.

 

Hacsak nem tettünk félre egy nagyobb összeget a nyári kiadásokra, előfordulhat, hogy túlvállaljuk magunkat. Ebben az esetben jó, ha kéznél van egy hitelkalkulátor, amely néhány kattintás után összehasonlítja a legkedvezőbb hitelajánlatokat.

 

Miben segít a hitelkalkulátor?

 

A hitelkalkulátort akkor érdemes kipróbálni, ha már tudod, hogy mekkora hitelt szeretnél felvenni, de nem vagy biztos benne, hogy a gyorskölcsön, a személyi kölcsön vagy a jelzáloghitel lenne a legjobb megoldás. 100 000 forint és 50 000 000 forint között tudod kiválasztani a hitelösszeget. Add meg a hitelösszeget, és a Megnézem gombra kattintva a hitelkalkulátor átirányít a megfelelő kalkulátorra, ahol össze tudod hasonlítani a bankok ajánlatait.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!