Kiderült, mennyivel kell többet költeniük idén iskolakezdésre a magyar szülőknek - neked még belefér?

Veres Patrik Bank360 pénzügyi szakértő Veres Patrik
2017.08.29.
Frissítve: 2020-08-03 Létrehozva: 2017-08-29
343364


Nincs könnyű dolga annak a családnak, ahol szeptemberben visszatér az iskolapadba a gyerek: az iskolakezdésre szánt összeg tavalyhoz képest enyhén emelkedett a Budapest Bank felmérése szerint. Idén a gyermek korától függően átlagosan 44 és 142 ezer forintos költséggel számolnak a magyar családok gyermekenként. A tanévkezdési kiadások a felsőoktatásban és középiskolában tanulóknál nőttek, az általános iskolásoknál csökkentek.
 

Így lesz meg a pénz az iskolakezdésre
 

A tanévkezdés költségeinek finanszírozása érdekében a családok jellemzően öt hónapon át húzzák összébb a nadrágszíjat, valamint az aktuális havi jövedelmükből is fordítanak erre a célra. A bank által megkérdezettek kétharmada számára továbbra is komoly anyagi terhet jelentenek az iskolához köthető kiadások. Az általános iskolás gyereket nevelő háztartások a tavalyi 64 ezer forinthoz képest idén 54 ezer forintos kiadásra számítanak, a középiskolás gyerekek esetében 61 ezer forint helyett 67 ezer forint lesz a várható kiadás. A felsőoktatásban tanulóknál is nőtt a várható összeg: egyetemi és főiskolás gyermekeik esetében a tavalyi 116 ezer helyett 135 ezer forinttal kalkulálnak a szülők.


Jó hír a családok számára, hogy idén ősztől a 9. évfolyamig ingyenessé váltak a tankönyvek, így erre a tavalyi 12 ezer forint után idén átlagosan 9 ezer forintot kell költeniük a szülőknek. A legjelentősebb változás az általános iskolás gyermekeket nevelő családoknál figyelhető meg, ahol a tavalyi 10 ezer helyett idén mindössze 4 ezer forinttal kalkulálnak a szülők – vélhetően az alapvető tankönyveken túli kiadványok miatt.


Az egész havi fizetés rámehet a tanévkezdésre
 

A válaszadók több mint fele (55%) vallja, hogy részben vagy egészében az aktuális havi bevételeiből fedezi az iskolakezdés kapcsán felmerült kiadásokat, míg több mint egyharmaduk (38%) külön erre a célra, átlagosan öt hónapon keresztül takarékoskodik. Az elmúlt évhez képest 11%-kal nőtt azoknak az aránya (32%), akik a családi tartalékokból is költenek erre a célra, és 11%-kal csökkent az iskolakezdési támogatást igénybe vevők száma (22%). Idén a szülők 17%-a mondta, hogy többletmunkát vállal a felmerülő kiadások fedezése érdekében.


 

44 ezer és 142 ezer forint közötti összeget szánnak a családok az iskolakezdésre
Forrás: Budapest BankBár a megkérdezettek szerint komoly anyagi terhet jelent a családok számára az iskolakezdés, ennek ellenére arra törekszenek, hogy jó minőségű felszerelést vegyenek gyermeküknek az idei tanévre: 82% nem a legolcsóbb termékeket veszi meg gyermekének, sőt, 45% a tavalyinál jobb minőségű felszerelést vásárol. Emelkednek a tanév közbeni kiadások Jellemzően növekedéssel számolnak a családok a tanév közben várható költségek terén. Azok a háztartások, ahol csak általános iskolás gyermek van, 37 ezer helyett 44 ezer forinttal számolnak. A középiskolás gyermekek esetében 57 ezer helyett 53 ezer forintra, míg a felsőoktatásban tanulóknál jelentősen többre, 105 ezer helyett 142 ezer forintra becsülik a családi költségvetés várható havi költségeit. Jellemzően többet költenek majd a szülők gyermekeik különóráira, az utazás és lakhatás költségeire, valamint a tandíjra költött összeg is nő. Kiugróan nagy értékű tételnek számítanak a felsőoktatásban tanulók informatikai eszközei: ezek költségét a tavalyi 11 ezer helyett idén már 24 ezer forintra becsülték havonta.


 

Tanév közben az elektronikus eszközök és a lakhatás kerül a legtöbb pénzbe
Forrás: Budapest Bank


 

Ha baj van, kölcsönhöz nyúlnak segítségért
 

Éppen az egyre növekvő kiadások miatt nő a hitelfelvételre nyitottak aránya is. A magyar szülők 12 százaléka vett már fel korábban hitelt gyermeke érdekében – nem csak a tanévkezdéshez köthetően –, és 39 százalékuk elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben sor kerül erre. Hitelre leginkább az informatikai eszközök, bútorok és lakberendezési tárgyak vásárlása miatt van szükség, és a hazai felsőoktatási tandíjak finanszírozása is sokszor kölcsönökön keresztül történik.

Egyáltalán nem mindegy persze, hogy milyen kölcsönből fedezzük a gyerek iskoláztatását. Jó megoldás lehet az átmeneti pénzhiány enyhítésére egy szabad felhasználású gyorskölcsön, amelyet könnyen és gyorsan igényelhetünk, ráadásul az alacsony kamatkörnyezet a hiteleket is olcsóbbá tették. Szabad felhasználású kölcsön segítségével a bank beleszólása nélkül készíthetjük fel a gyerekeket a tanévkezdésre.
 

Nem érdemes azonban a legelső ajánlatot elfogadni, ami az orrunk elé kerül. Egy kis odafigyeléssel és tudatosabb tervezéssel megtalálhatjuk a legolcsóbb és legkedvezőbb ajánlatot. Ezért mielőtt igényelnénk, mindenképpen érdemes egy hitelkalkulátorral összehasonlítani a piacon elérhető ajánlatokat, és az általunk megadott szempontok alapján megtalálni a legjobbat. Erre kiválóan alkalmas a Bank360 ingyenes gyorskölcsön kalkulátora. Ha biztosra akarunk menni, nem árt tisztában lenni a hitel jellemzőivel és buktatóival. Ez a pár perces összefoglaló cikk mindent tartalmaz, amit a gyorskölcsönökről tudni kell. Nem érdemes tehát megspórolni az utánajárásra szánt időt, mivel a jó választással akár tízezreket is nyerhetünk.

Banki kalkulátorok

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!