Euró

Kirobbanó formában van a forint, érdemes-e megvenni a valutát a nyaraláshoz?

Euró

Kirobbanó formában van a forint, érdemes-e megvenni a valutát a nyaraláshoz?

Herman Bernadett
2023-02-28 Frissítve: 2023-03-15
2023-02-28 Frissítve: 2023-03-15
31708997

A héten 380 forint alá került az euró árfolyama, utoljára 2022 áprilisában volt ilyen erős a forint. A magyar fizetőeszköz sorsa a jegybank kezében van. Eurót korai venni a nyaralásra, addig inkább megéri fialtatni a pénzt forintban. 

 

Tavaly április óta nem volt olyan erős a forint, mint az elmúlt két napban. Az árfolyam az euró ellenében 377 alá is benézett. A dollárral szemben is sokat javított a magyar fizetőeszköz, 355 forint alatt járt a kurzus. 

 

Az elemzők kivétel nélkül egyetértenek abban, hogy a forint erejét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) következetesen szigorú monetáris politikája, leginkább a magasan tartott kamata  adja. A jegybank ugyan már öt hónapja nem változtatott a 13 százalékos alapkamaton, amit most február utolsó napján is érintetlenül hagyott, bevezetett azonban számos olyan egyéb eszközt, amellyel pénzt szív ki a piacokról, és fenntart egy, az alapkamatnál sokkal  magasabb irányadó kamatszintet. Ilyen eszközök az egynapos betéti tender és az egyhetes kötvény, amelyeknek a kamata 18 százalékos, áprilistól ráadásul a megemelt banki tartalékráta (a bankok által kötelezően az MNB-ben elhelyezett pénz) egy részére is megadja majd az MNB ezt a 18 százalékos kamatot. 

Nem tudni, mikor indul el a kamatcsökkentés

 

A keddi kamatdöntő ülés utáni tájékoztatójában Virág Barnabás alelnök ismét hangsúlyozta: marad a szigorú monetáris politika, amíg trendszerű javulást nem lát az MNB Magyarország nemzetközi megítélésében. Semmilyen utalást nem volt hajlandó tenni arról, mikor kezdődhet meg a kamatcsökkentés. 

 

“Március végéig biztosan nem várható semmilyen lazítás, ez alapvetően támogatja a forintot” - mondta a Bank360.hu-nak Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. A forint piacát persze befolyásolják a nemzetközi események is, de ha az MNB-n múlik, akkor erős marad a magyar fizetőeszköz. 

 

A szakember szerint a következő napokban, hetekben új szinteket tesztelhet az árfolyam. Van egy ellenállás 376-377 forintnál, ha azt sikerül letörni, előbb 375-ig, majd 372,5 forintig, végül 370 alá süllyedhet az euró ára. A nemzetközi piaci hangulat romlása persze megakaszthatja az erősödést, de a szakember szerint a 375-390-es sávban ott maradhat a magyar valuta, sőt akár erősebb sávba is kerülhet. 

 

Érdemes megvenni most az eurót a nyaraláshoz?

 

Vannak persze kockázatok a gyengülés irányába is, mégsem tanácsolják a szakértők, hogy a 380 forint alatti euró/forint árfolyam láttán mindenki rohanjon megvásárolni a nyaralásra szánt eurót. Van jobb ötletük. 

 

A forintot most be lehet fektetni pénzpiaci alapokba, magas kamatozású bankbetétbe vagy éppen diszkontkincstárjegybe. Ezekkel a nyaralásig hátralévő 4-5 hónap alatt 4-5 százalékos hozamot lehet elérni. Eurót vásárolni most csak akkor érné meg, ha valaki arra számít, júliusban ismét valahol 395 forint fölött lesz ez euró/forint árfolyam. 

 

Ha a magyar jegybankon múlik, akkor biztosan nem éri meg a mostani valutavásárlás. Az elemzők legalábbis így látják. “A forint újabb lendületet véve 377-ig erősödött az euróval szemben tegnap, miközben a régió oldalazott, míg a dollár ellenében egységesebb erősödés látszott. A forintot továbbra is támogatják az elmúlt időszakban lendületet adó fundamentális tényezők, főként a kiemelkedő kamatszint” - közölte elemzésében a Magyar Bankholding. A KBC Equitas is azt emeli ki, a magas kamatszint miatt ilyen erős a forint. 

 

"Az MNB a vártnak megfelelően nem változtatott az alapkamaton, és év végéig nem is nagyon érdemes ilyen lépéssel számolni. Az átmenetinek szánt - valójában irányadónak tekinthető - 18  százalékos egynapos betéti kamat csökkentése azonban akár már márciusban vagy áprilisban elkezdődhet" - prognosztizálja az Amundi Alapkezelő. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!