Már a 420-at nyaldossa az euróárfolyam

Betett a forintnak a kamatemelés lezárása, csúcson a dollár és az euró   

Már a 420-at nyaldossa az euróárfolyam

Betett a forintnak a kamatemelés lezárása, csúcson a dollár és az euró   

Bank360 tartalom
2022-09-29 Frissítve: 2023-02-28
2022-09-29 Frissítve: 2023-02-28
29580320

Nem tett jót a jegybank kamatemeléseket lezáró bejelentése a forintnak, ami az euróval szemben is rekordszintre gyengült. Már a 420 forintot nyaldossa az árfolyam, a dolláré pedig a 435-öt. Bő félév alatt hatalmasat kaszáltak azok, akik a forintjukat idejekorán euróra vagy dollárra váltották.

 

A forint az elmúlt három hónapban képes volt magát a 395-415 forintos árfolyamsávban tartania magát az euróhoz képest. Ezen belül folyamatosak voltak a nagy kilengések, de tartósan se felfelé, se lefelé nem tört ki ebből. Erősödni már nem volt képes 390 alá, a 415-416-os csúcstól pedig visszarángatták a Magyar Nemzeti Bank folyamatos kamatemelései.

 

A Monetáris Tanács keddi kamatdöntése egy viszonylag gyenge, de még 410 alatti árfolyamon érte a forintot. Az 1,25 százalékos kamatemelés ugyan elég nagy volt, de egy rövid ideig tartó azonnali hatáson kívül nem volt képes erősíteni a forint euróárfolyamát. Ebben nyilvánvalóan az is szerepet játszhatott, hogy Matolcsy György jegybankelnök bejelentette, hogy ezzel lezárták a 2021 tavaszán elkezdett kamatemelési ciklust, és nem kívánják 13 százalék fölé növelni az irányadó kamatot.

 

Korábban azt mondta az MNB, hogy amíg az infláció nő, addig a kamatot is emelni fogják, most azonban változtatott ezen, hiszen a pénzromlás növekedése még a jegybank szerint is eltart 2022 végéig, 2023 elejéig, azonban ezt az MNB már nem kívánja követni az alapkamattal.

 

Matolcsy György a kamatemelés lezárásának bejelentésekor még kiskaput sem hagyott az MNB számára, nem mondta, hogy kedvezőtlen fejlemények esetén a jegybank továbbra is kész rendkívüli kamatlépésre, csak arról beszélt, hogy az MNB más eszközöket használ a továbbiakban az infláció megfékezésére.

 

A forintnak rosszkor jött a bejelentés, hiszen a pénzpiacokon kedvezőtlen fejlemények vannak, és ebben a helyzetben az MNB bejelentései közül nem a kamatemelésnek, hanem a további kamatemelések leállításának lett nagyobb hatása. Csütörtök délelőtt az általános gyengülés közepette jószerivel egy pillanat alatt áttörte a korábbi, 416-os árfolyamcsúcsát a forint, amely az euróhoz képest 419 fölé gyengült, és azóta a 420-at is elérte. Eközben a nagyon megerősödött, és az eurót is elhagyó dollárért már huzamosabb ideje ennél jóval több forintot kell adni. A mostani gyengülésben 435 forintig ment a dollárárfolyam.  

 

Egyelőre nem látszik olyan fejlemény, ami a forint árfolyamát tartósan és érdemben képes lenne lejjebb vinni. Így elképzelhető: a legjobb esetben is meg kell barátkozni azzal, hogy az euró ára 410 forint felett maradhat. Ez azonban önmagában még nem kényszeríti az MNB-t arra, hogy feladja a kamatemelési ciklus lezárását. Ez valószínűleg csak tartósan és jelentősen rosszabb árfolyamnál következhetne be, hiszen egy ilyen lépés nagy presztízs- és bizalomvesztés lenne a jegybank számára.

 

Mindezzel együtt az orosz-ukrán háború kitörése óta a magyar fizetőeszköz már 60 forintot gyengült az euróhoz és több mint 100 forintot a dollárhoz képest, ami mindkét esetben brutális romlás. Emlékezhetünk, hogy februárban, a háború kitörése előtt még 360 forint alatt volt az euró, és 330 körül a dollár árfolyama. Aki tehát például a megtakarításait időben euróba vagy dollárba tette, akár lekötés vagy plusz befektetés nélkül is, az hatalmasat kaszált fél év alatt.     

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!