Pénztárca, átlagkereset

Már a félmillió forintot ostromolja a havi bruttó átlagkereset

Pénztárca, átlagkereset

Már a félmillió forintot ostromolja a havi bruttó átlagkereset

Bank360 tartalom
2022-01-25 Frissítve: 2022-02-23
2022-01-25 Frissítve: 2022-02-23
18459922

Több mint 10 százalékkal nőtt a bruttó és nettó átlagkereset is egy év alatt a novemberi adatok szerint. A bruttó bér már a félmillió forintot ostromolja, és 2022-ben alighanem át is lépi azt a magas infláció okozta béremelési nyomás miatt. A pénzromlás miatt újra érdemes figyelni a reálkeresetet, ami 3,5 százalékkal emelkedett csak egy év alatt.

 

2021 novemberében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 482 400, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 320 800 forint volt, mindkettő 10,1%-kal magasabb, mint egy évvel korábban - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal most közzétett adataiból.

A bruttó keresetek a vállalkozások körében 8,8, a költségvetésben ezt meghaladóan, 11,1%-kal nőttek. 2021. január–novemberben a bruttó átlagkereset 433 800, a nettó átlagkereset 288 500 forintot ért el, mindkettő 8,6%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

 

A tényleges nettó kereseteket az idén sokaknál az adóváltozások is jelentősen befolyásolják. A Bank360.hu bérkalkulátorával bárki kiszámolhatja a 2022-es nettó bérét.

 

A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 409 600 forintra becsülhető, 8,7%-kal magasabb volt, mint egy évvel korábban. Novemberben és decemberben az év végi kifizetések miatt rendszeresen megugrik a teljes bruttó bér, és ilyenkor mindig jelentős a különbség a rendszeres kereset és a teljes bruttó bér között. Mivel azonban ez a hatás évek óta mindig jelentkezik, a novemberi nagy növekedést nem ez a hatás indokolja, hiszen az egy évvel ezelőtti kereseteknél is ez volt a helyzet. 

 

Hasonlítsd össze az alábbi kalkulátorral az elérhető lakáshiteleket! Állítsd be, hogy mekkora hitelösszegre van szükséged, és találd meg a számodra ideális ajánlatot! A kalkuláció ingyenes.

A bruttó kereset mediánértéke (azaz a bér alapján sorba állított keresők közepén lévők bérjövedelme) 375 600 forint volt, amely 8,9%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. 2021 január-novemberben az infláció értékével csökkentett reálkeresetek 3,5%-kal emelkedtek, azaz a keresetek növekedése vastagon ellensúlyozta a pénzromlást, ami azonban az év második felében kapcsolt magasabb sebességre.

 

A tartósan magas átlagkereset-emelkedést a magas infláció és a munkaerőhiány miatti együttes bérnyomás okozza az elemzők szerint. Márpedig ez a hatás 2022-ben is kitarthat a várakozások szerint. 

 

A béremelkedéseknek rögtön 2022 elején lökést adott a minimálbér, és a garantált bérminimum jelentős növelése. Ez már önmagában is felhúzza az átlagkereseteket, de közvetetten azoknak a bérére is kihat, akik nem minimálbéresek. A minimálbér közelében keresők részéről ugyanis automatikusan jelentkezik az igény a bérkülönbség megőrzésére. Ebből fakadóan sok helyen a nagyobb minimálbér a felette lévő fizetéseket is feljebb tolja, mert a dolgozók megőrzése érdekében a cégek kénytelenek engedni ennek a bérnyomásnak.

 

A tényleges nettó kereseteket az idén sokaknál az adóváltozások is jelentősen befolyásolják. A 25 év alattiak nettó keresetét az is növeli, hogy januártól meghatározott összeghatárig nem kell szja-t fizetniük.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!