Széchenyi-hitel

Melyik bankoknál lehet igényelni az új Széchenyi GO! hiteleket?

Széchenyi-hitel

Melyik bankoknál lehet igényelni az új Széchenyi GO! hiteleket?

Vrazsovits Rita
2021-07-17 Frissítve: 2022-01-18
2021-07-17 Frissítve: 2022-01-18
15200674

Kalkulátorral hasonlíthatóak össze az új Széchenyi GO! hitelek, melyekkel a legtöbb hazai nagybank már elindult. A konstrukciók célja a koronavírus-járvány utáni időszakban a kis- és középvállalkozások fellendítése. A Bank360 elemzői arról készítettek körképet, hogy mely bankoknál érhető már el a kedvező kamatozású vállalkozói hitel.

 

Július elsején startolt el a KAVOSZ Széchenyi Kártya Újraindítási Programja, mely az elmúlt hónapokban elérhető Széchenyi Kártya Plusz hitelprogram folytatásának is tekinthető. Az öt új GO! kölcsön mellett a korábban elérhető Széchenyi-hitelek közül is megmaradt pár, a Munkahelymegtartó hitel azonban már nem elérhető. A fizetendő ügyleti kamat 0 és 0,5 százalék között van, tehát kifejezetten alacsony - az állami kamattámogatás mértéke azonban emelkedett a Plusz típusú hitelekhez képest.

 

Már elérhető a Bank360 oldalán az új Széchenyi GO! konstrukciókat is összehasonlító hitelkalkulátor, s mivel a legtöbb nagybank már elindult az új hiteltípusokkal, érdemes lehet kalkulálni és mihamarabb megkezdeni az igénylési folyamatot. 

Az új konstrukciókról röviden a következőket érdemes tudni:

 

  • Széchenyi Kártya Folyószámlahitel GO!: folyószámlahitel fix, 0,1 százalékos nettó ügyleti kamattal, legfeljebb 100 millió forintig igényelhető;
  • Széchenyi Likviditási Hitel Plusz: szabadon felhasználható forgóeszközhitel fix, 0,2 százalékos nettó ügyleti kamattal, maximum 250 millió forintig, 3 éves futamidőre igényelhető;
  • Széchenyi Beruházási Hitel GO!: beruházási hitel fix, 0,5 százalékos nettó ügyleti kamattal, akár 1 milliárd forintig, 10 éves futamidőre igényelhető;
  • Széchenyi Turisztikai Kártya GO!: a turisztikai ágazat vállalkozásait célzó, kamatmentes turisztikai kártyával akár 250 millió forint is igényelhető, legfeljebb 3 évre;
  • Agrár Széchenyi Beruházási Hitel GO!: az agrár-vállalkozásokat célzó beruházási hitel keretében pedig akár 1 milliárd forint hitelösszeg is igényelhető, legfeljebb 10 éves futamidőre, fix, 0,5 százalékos nettó ügyleti kamat mellett.
     

Milyen Széchenyi-hiteleket lehet most felvenni?

A legtöbb nagybank már elindult az új Széchenyi GO! konstrukciókkal. Az alapfeltételek mindenhol megegyeznek, eltérések azonban lehetnek a bankok között, például a maximálisan igényelhető hitelösszeget, a szerződésmódosítással kapcsolatos költségeket vagy a bankszámladíjakat tekintve. Emellett már az is látszik, hogy a bankok egy része nem indult el júliusban mind az öt új Széchenyi GO! hitellel, csak ezeknek egy részével. Nézzük meg a bankok kínálatát.

 

A Budapest Bank mind az öt új konstrukcióval elindult. A maximálisan igénybe vehető hitelösszeg a kisvállalati szektorban 75 millió forint, a nagyobb vállalkozások ennél magasabb összegű hitelt is igényelhetnek.

 

A CIB Bank három új Széchenyi-hitel konstrukcióval indult el: Széchenyi Kártya Újraindítási Folyószámlahitel, a Széchenyi Újraindítási Likviditási Hitel és a Széchenyi Újraindítási Beruházási Hitel érhető el a banknál. A likviditási hitelnél a maximálisan igényelhető 250 millió forintos hitelösszeg nem minden vállalkozás számára elérhető, ugyanis a bank által kisvállalkozói szegmensbe sorolt ügyfelek legfeljebb 100 millió forintos hitelhez juthatnak hozzá, az új típusú beruházási hitelből pedig nem részesülhetnek a CIB-nél. 

 

Az Erste Bank is három konstrukcióval indult el júliusban az újraindítási hitelek közül, melyek az alábbiak: 

 

  • Széchenyi Kártya Újraindítási Folyószámlahitel,
  • Széchenyi Újraindítási Likviditási Hitel,
  • Széchenyi Turisztikai Kártya Újraindítási Folyószámlahitel. 

 

Az Erste Banknál a maximálisan igénybe vehető hitelösszeg 75 millió forint mindhárom konstrukciónál.

 

Az Erste akcióval várja a vállalkozókat, egészen augusztus végéig: ajándék MOL üzemanyag ajándékkártyát adnak a bankhoz 2021. július 5. és augusztus 31. között beérkezett Széchenyi Kártya Újraindítási Folyószámlahitel kérelmek esetén. A kedvezményt azok tudják kihasználni, akik a maximum, két éves futamidőre kötik meg a hitelszerződést.

 

Az MKB Bank is mind az öt új Széchenyi GO! konstrukcióval elindult július elején, és ők is a maximálisan elérhető hitelösszeget kínálják a vállalkozásoknak. Ezzel egyidőben felfüggesztették a korábbi Széchenyi Plusz hitelek értékesítését. 

 

Az OTP Banknál a Széchenyi Kártya Újraindítási Program mind az öt eleme elérhető, és minden esetben a KAVOSZ által megjelölt maximum hitelösszeg igénylésére van lehetőség. Ezek mellett a Széchenyi Kártya Program korábban induló elemei, a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel és az Agrár Széchenyi Kártya is igényelhető az OTP Banknál. 

 

A Raiffeisen Bank az új típusú Széchenyi-hitelek közül a beruházási hitellel, a folyószámlahitellel, illetve a likviditási hitellel indult el júliusban. A folyószámlahitel igénylésénél a Raiffeisen Bank néhány ezer forinttal kevesebbet számol fel a hitelbírálatért: míg a KAVOSZ tájékoztatása szerint ennek a költsége 30-280 ezer forint között van, a Raiffeisen Banknál 26-276 ezer forint közötti összeggel kell számolni. 

 

A Sberbank mind az öt új konstrukcióval elindult, és lehetőség van a KAVOSZ által megjelölt maximális hitelösszegek kihasználására - abban az esetben természetesen, ha a vállalkozás minden szükséges feltételnek megfelel. Az újraindítási hitelek mellett továbbra is elérhető a banknál az Agrár Széchenyi Kártya is.

 

A Takarékbank is elindult mind az öt új konstrukcióval. A folyószámlahitel esetén a maximálisan igényelhető hitelösszeg maximum 100 millió forint, de fontos figyelembe venni, hogy a KAVOSZ üzletszabályzata alapján a hitel nem lehet több, mint a 2019. vagy 2020. évi bérköltség kétszerese vagy a 2019-re vonatkozó teljes évi árbevétel 25 százaléka. A likviditási hitelre és a turisztikai hitelre ugyanez a feltétel vonatkozik, azzal a különbséggel, hogy a maximálisan igényelhető hitelösszeg 250 millió forint. A beruházási hitelnél az igényelhető összeg 500 ezer forint és 1 milliárd forint között van, emellett az igénylőnek a tervezett beruházás összköltsége minimum 10 százalékának megfelelő saját erővel szükséges rendelkeznie. Az Agrár Széchenyi Beruházási Hitelnél a minimálisan felvehető hitelösszeg 1 millió forint, a maximum pedig 1 milliárd forint, illetve ennél a konstrukciónál is elvárás a legalább 10 százalékos önerő. 

 

Az UniCredit Bank is mind az öt új típusú kölcsönnel elindult július közepén.

 

Érdemes összehasonlítani az ajánlatokat, mert lehetnek eltérések

A kamatra és a kamattámogatásra vonatkozó feltételek minden banknál megegyeznek a Széchenyi-hiteleknél, viszont az egyéb költségekben, például a számlavezetési díjak terén lehetnek eltérések a bankok között, ezért érdemes összehasonlítani az ajánlatokat. 

 

Ezt egyszerűen megtehetjük a Bank360 Széchenyi-hitel kalkulátorával, miután megadtuk a felvenni kívánt hitelösszeget, a futamidőt és a vállalkozás éves nettó árbevételét. 25 millió forintos folyószámlahitel igénylése esetén, 100 millió forint éves árbevétellel számolva, a két éves futamidő végén a visszafizetendő összeg 25 342 500 forintra jön ki - ezt ennél a konstrukciónál egy összegben kell törleszteni, ebben nincs különbség a bankok között, hiszen a nettó ügyleti kamat és a futamidő maximális hossza is adott. 

 

A számladíjakat tekintve azonban jelentős lehet az eltérés: az éves díj ekkora bevételnél az egyik banknál 300 ezer forint alatt marad, míg egy drágább bankot választva akár a 370 ezer forintot is meghaladhatja - összességében tehát egyáltalán nem mindegy, hogy melyik banknál igényeljük a kedvező vállalati hitelt. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!