aláírás

Miért nem csökkent radikálisan a közjegyzői díj a lakáshiteleknél?

aláírás

Miért nem csökkent radikálisan a közjegyzői díj a lakáshiteleknél?

Bank360 tartalom
2020-09-02 Frissítve: 2022-01-18
2020-09-02 Frissítve: 2022-01-18
10084721

Egy évvel ezelőtt a jelentősen átalakították a lakáshitelekhez elengedhetetlen közjegyzői okiratok díjazását az ide vonatkozó díjrendelet módosítása következtében. Ettől ugyanakkor nem lehetett egységes és radikális változást, pontosabban díjcsökkenést várni, mert az okiratok kialakításának módja nem egységes. Így előfordulhat, hogy egyes esetekben sokkal kevesebbet kell fizetni, de az is, hogy alig van eltérés.

 

Mindenesetre vidéken átlagosan 30-40, Budapesten pedig 5-10 százalékkal csökkentek az államilag támogatott lakáscélú hitelekhez kapcsolódó közjegyzői díjak az egy évvel korábbi állapothoz képest a közjegyzők tapasztalatai szerint. 

 

Minek kell közjegyzői okirat? 

 

A közjegyzői okirat alapvetően a hitelt nyújtó pénzintézetet védi. A közokiratban elismert tartozás esetében ugyanis a bank bírósági ítélet nélkül is elindíthatja a behajtást, ha az ügyfél nem fizet. Ez jelentősen felgyorsítja a folyamatokat és természetesen olcsóbb is ez az eljárás. Főleg úgy, hogy a közjegyzői díjat és a kiadmány költségét az ügyfél állja - vagy valamilyen arányban osztozik a bankkal a költségen.

 

Az okirat tartalmát természetesen az ügyfél is megismeri, ezzel kapcsolatban kérdéseket tehet fel, a felolvasás végén pedig az ügyfélnek joga van nem elfogadni a szerződést. Azzal, hogy az ügyfél elfogadja a közjegyzői okiratot, elismeri, hogy a szerződésben foglaltakat megértette és a következményeit vállalja.

 


Nem tudod, milyen futamidő lenne a legjobb? Kíváncsi vagy, mekkora lehet a törlesztő? Használd a Bank360.hu Lakáshitel Kalkulátorát és ismerd meg igénylés előtt pontosan a bankok ajánlatait.



Miből tevődik össze a díj?

 

A közjegyzőnek fizetni kell azért, hogy a szöveget összeállítja. Ennek összege nagymértékben attól függ, hogy mit kap a banktól. Lehetőség van arra, hogy egy néhány oldalas, egyszerűsített szöveget állítson össze a bank és azt küldje meg a közjegyzőnek, de sok esetben több mint húsz oldalas dokumentum is készülhet. A díjazás természetesen függ attól, hogy mekkora terjedelmű a szöveg.

 

A szöveg összeállítása mellett meg kell fizetni a kiszállási díjat, ha a közjegyző nem az irodájában, hanem a bankfiókban ismerteti az okiratot. Ennek összegét a munkadíj százalékában határozzák meg. Emellett ennek is van munkadíja, minél hosszabb a szöveg, annál magasabb.

 

Szintén meg kell fizetni a kiadmányozás díját. Ez leegyszerűsítve a nemzetiszínű szalaggal átkötött paksaméta elkészítése nyomóbélyegzővel, fedlappal. Ezt elvileg meg lehet spórolni azzal, ha a bank engedélyezi az elektronikus kiadmányozást. Ez pontosan olyan bizonyító erejű dokumentum, mint a fizikai kiadmányozás, csak éppen sokkal kevesebbe kerül. 

 

Mi alapján dönt a bank?

 

A rendelet privilegizálja a fogyasztónak nyújtott lakáscélú jelzáloghitel-szerződés alapján tett – az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló kormányrendelet szerinti kamattámogatással nem érintett – egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozat közokiratba foglalását. Amennyiben a magyar nyelvű írásbeli tervezetet előzetesen, elektronikusan, szerkeszthető formában a közjegyző rendelkezésére bocsátják, és a közjegyző azt tartalmi változtatás vagy kiegészítés nélkül használja fel, ebben az esetben a közjegyzőnek az általános esetre vonatkozó munkadíj 30 százalékát kell csak felszámítania.

 

Vagyis bizonyos esetekben a munkadíj töredékét számolhatja fel a közjegyző, ezen felül azonban meg kell fizetni a kiszállás és a kiadmányozás díját, ha a bank úgy rendelkezik. A banknak joga van eldönteni, hogy a lehetőségek közül mit választ. Azaz megküldi-e előzetesen a szöveget vagy sem, lerövidíti azt néhány oldalra vagy sem, elfogadja-e az elektronikus kiadmányozást vagy sem. 

 

A lehető legolcsóbb megoldás, ha a néhány oldalas szöveget a közjegyző irodájában ismertetik az ügyféllel, majd elektronikus kiadmányozást választanak. A legdrágább megoldás pedig a húszoldalas szöveget felolvastatni a bankfiókban, majd kérni a fizikai kiadmányozást.

 

Tapasztalat

 

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) Bank360.hu-hoz eljuttatott tapasztalatai szerint az eredmény vegyes. A bankok többsége nyitott volt korábbi gyakorlata felülvizsgálatára, és a 20-40 oldalas bonyolult dokumentumokat mindössze néhány oldalas, de számukra ugyanolyan biztonságot nyújtó tervezetekre cserélték le, de van olyan bank, amelyik ragaszkodik a hosszabb szövegezéshez. Nincs egységes álláspont az elektronikus kiadmányozással kapcsolatban sem, itt a bankok túlnyomó része még megköveteli a fizikai kiadmányozást.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!