Később ér össze az alapkamat az irányadó kamattal

Most csak fél százalékot nőtt az alapkamat, 10,5 százalék lehet az infláció

Később ér össze az alapkamat az irányadó kamattal

Most csak fél százalékot nőtt az alapkamat, 10,5 százalék lehet az infláció

Tóth Katalin
2022-05-31 Frissítve: 2022-09-20
2022-05-31 Frissítve: 2022-09-20
24067036

A várakozásoknak megfelelően a korábbinál kisebb mértékben, 0,5 százalékkal emelte meg a jegybanki alapkamatot a Monetáris Tanács. Az irányadó egyhetes betéti kamat növelése az eddigi ütemben folytatódhat.

 

Ahogyan azt Virág Barnabás MNB-alelnök korábbi megnyilatkozásaiból már sejteni lehetett, a Magyar Nemzeti Bank fékezett a kamatemelésben. Ellentétben a korábbi hónapokkal, nem havi 1 százalékkal, hanem csupán 0,5 százalékkal növelte a Monetáris Tanács a jegybanki alapkamatot, amely így 5,9 százalék lett. Mindezt olyan körülmények között, amikor az inflációs adatok egy cseppet sem váltak kedvezőbbé, a pénzromlás mértéke májusban már 10,5 százalék lehetett az MNB várakozásai szerint, és az euro árfolyam is újra vészesen megközelítette a 400 forintos határt.

 

Az alapkamat és a pénzpiacon jelenleg irányadónak számító egyhetes jegybanki betéti kamat várhatóan nem az idén nyáron, hanem valamikor az év második felében ér majd össze. A jelenleg 6,45 százalékos egyhetes betéti kamat havi 30 bázispontos emelése csütörtökön a korábbiakhoz hasonlóan folytatódik - jelentette be a jegybank vezetése. Az elmúlt hónapokban az MNB fokozatosan közelítette a két kamatát olyan módon, hogy az alapkamatot mindig jobban emelte, mint az egyhetes betéti kamatot.

 

Virág Barnabás a Monetáris Tanács kamatdöntő ülése utáni háttértájékoztatón arról beszélt, hogy az inflációt továbbra is elsősorban az élelmiszerárak növekedése hajtja, ez okozza az áremelkedés felét vagy kétharmadát. Ez továbbra is folytatódni fog, mert a termelői árakban 20 százalékos növekedés tapasztalható. Jó hír viszont, hogy a főbb ipari nyersanyagoknál számos esetben már csökkenés tapasztalható. 

 

Aggasztó hogy az inflációs várakozások magas szinten vannak, és a feszes munkaerőpiac miatt még évközben is elképzelhetőek bérnövelések. A Monetáris Tanács figyelni fog egy esetleges inflációs ár-bér spirál kialakulásának veszélyére. 

 

A Monetáris Tanács elkövetkező döntéseiben figyelni fog a külföldi jegybankok kezdődő szigorítási ciklusának lépéseire is, a magyar szigorítási ciklus a minket körülvevő veszélyek miatt hosszabb távon is fennmarad, amíg az inflációs kilátások a fenntartható módon, az jegybanki célon stabilizálódnak - mondta a jegybank alelnöke. 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!