Emelte az MNB az irányadó kamatot

Emelt még egyet a jegybank az irányadó kamaton

Emelte az MNB az irányadó kamatot

Emelt még egyet a jegybank az irányadó kamaton

Tóth Katalin
2022-04-28 Frissítve: 2022-05-31
2022-04-28 Frissítve: 2022-05-31
21062887

A piaci várakozásoknak megfelelően mostantól 30 bázisponttal magasabb, 6,45 százalékos kamatot fizet a jegybank az egyhetes betétek után. A jelenleg a pénzpiacon irányadónak számító kamat emelkedése várhatóan hamarosan megjelenik majd a már meglévő és az új lakossági és vállalati hitelek árában és törlesztőrészleteiben is. 

 

Virág Barnabás, a jegybank alelnöke az április 26-i kamatdöntés bejelentésekor világosan jelezte, hogy az MNB folyamatosan közelíteni kívánja egymáshoz a jegybanki alapkamatot és az irányadó kamat szerepét jelenleg betöltő egyhetes betéti kamatot. Márciusban az MNB 1 százalékkal növelte az alapkamatot, és 30 bázisponttal az egyhetes betéti kamatot. Áprilisban ugyanezt tette, április 26-án 1 százalékos alapkamat-emelést hajtott végre, ezt követte a csütörtöki, ennél kisebb, 30 bázispontos emelést az egyhetes betéti kamatában.

Ha az infláció radikális emelkedése vagy a forint árfolyama nem kényszeríti erőteljesebb intézkedésre a jegybankot, akkor a jelenleg 5,4 százalékos alapkamat hamarosan utolérheti a mostantól 6,45 százalékos  egyhetes betéti kamatot. 

 

Az infláció az utóbbi hónapokban rendszerint meghaladta a várakozásokat. Az év egészére a jegybank a legutóbbi, 7,5-9,8 százalékos előrejelzésének a felső harmadába várja az inflációt, de évközben 11 százalék is lehet a pénzromlás, így nem meglepő hogy vannak olyan várakozások, amelyek szerint idén akár 8 százalék feletti irányadó kamatot is látni fogunk.

 

Az MNB aktuális kamatkondíciói kihatnak a bankok által kínált új lakáshitelek és személyi kölcsönök áraira, amelyek folyamatosan követik a november óta felgyorsult jegybanki kamat-emelési ciklust. Ezen felül a változó kamatozású, illetve hosszabb kamatperiódusú lakossági és vállalati hitelek törlesztése is megdrágul.  Ezeknél ugyanis a futamidő alatt a kamatfordulóknál a meghatározott referenciakamat változásával nőhet az aktuálisan fizetendő kamat, ebből fakadóan pedig a törlesztőrészlet. A rövid futamidejű BUBOR értékébe ugyanis hamar beépül az irányadó kamat emelése. A rövidebb kamatperiódusú, gyakrabban változó kamatozású jelzáloghiteleknél alkalmazott BUBOR például már 7 százalék fölé emelkedett áprilisban.

Ezt azt jelenti, hogy akinek BUBOR-hoz kötött változó kamatozású hitele van, annak a mostani, májusi kamatfordulónál már ez alapján emelkedik a törlesztője. Az érintettek többségét azonban a kamatstop egyelőre megvédi ettől, hiszen június végéig a jelzáloghitelek referenciakamata nem emelkedhet az október végi érték fölé. Márpedig a nagy növekedés éppen ekkortól következett be. Ezért aztán abban az esetben, ha a kamatstop nem folytatódik valamilyen formában, akkor júliustól hirtelen nagyon jelentősen megugrana ezeknek a hiteleknek a törlesztőrészlete, amennyiben november óta volt kamatfordulójuk, vagy majd éppen júliusban vagy azután lesz. A törlesztőrészletek várható emelkedését itt számoltuk ki

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!