Lakáshitel folyósítás május

A kamatemelés árnyékában robbantak be a lakáshitelek

Lakáshitel folyósítás május

A kamatemelés árnyékában robbantak be a lakáshitelek

Varga Zsombor
2021-07-10 Frissítve: 2022-04-28
2021-07-10 Frissítve: 2022-04-28
15144631

120,2 milliárd forint volt a lakáshitelfolyósítás volumene májusban, ami a kora tavaszi rekorddöntésre is rátett még egy jókora lapáttal, mindeddig elképzelhetetlen magasságokba emelve a jelzáloghitelek kihelyezését. Ugyan csak ezután kezdett kamatemelési sorozatba a jegybank, de már májusban is drágultak az amúgy minden korábbinál jobban pörgő lakáshiteleket.

Májusban a koronavírus és az elrendelt lezárások már kevésbé okoztak a gazdasági folyamatokban kiesést, ami a lakáshitelfolyósítást is nagyban támogatta. Így minden korábbi értéket és várakozást felülmúló 120,2 milliárd forintos összegben folyósítottak lakáshitelt az MNB statisztikái alapján. Ez jóval felette van még az előző havi 107,6 milliárd forintos hitelkihelyezésnek is, tavaly májusban pedig alig több mint az idei összeg felét, 62,9 milliárd forintot folyósítottak. Vagyis a harmadik hullám végére már hozzászokott a hitelpiac az új körülményekhez.

 

A használt lakásokat keresik vagy éppen felújítanak az igénylők

A lakáscélú hitelek döntő többségét továbbra is használt lakás megvásárlására költötték a hitelfelvevők. A használt lakásokra költött jelzáloghitel-folyósítás átlagosnak számító kétharmados arányt tett ki, de a lakáshitelek magas összege miatt ez így is 81,8 milliárd forintot jelentett, ami a korábbi években többnyire egy teljes havi lakáshitelezésnek felelt volna meg.

 

Májusban még a felújítási és korszerűsítési célra is 13,4 milliárd forintot szántak a lakáshitelek felvevői. Az egyre magasabb felújítási részarányt a lakásfelújítási támogatás előfinanszírozásához igényelhető otthonfelújítási hitel okozhatja. Összességben már második hónapja haladta meg a 10 százalékos arányt a felújítási cél a lakáshitelek között. Építési és bővítési célra is 9,2 milliárdot költöttek májusban a lakáshitelhez jutók.

 

Már májusban felfelé indultak a kamatok

Bár a jegybank csak az előző hónapban, egy évtized után először emelt kamatot, a lakáshitel-költségek már májusban megkezdték emelkedésüket. 4,04 százalék volt ugyanis májusban az átlagos évesített kamatláb az áprilisi 3,93 százalék után. Az átlagos THM is hasonló mértékben, 4,33 százalékra ugrott az áprilisi 4,2 százalékot követően. A megugrás már kijelöli a következő időszak dráguló lakáshiteleit, bár a kamatok növekedése várhatóan csak fokozatos lesz.

De az átlagos kamatlábnál kedvezőbb ajánlatra is lehet bukkanni az ajánlatok között- jövedelemérkeztetés mellett. A Bank360 Lakáshitel kalkulátora alapján 15 millió forintos lakáshitelt 20 éves futamidőre fel lehet venni már 3,97 százalékos kamat mellett még a kamatok tíz évre fixálása mellett is. 91 096 forint a havi törlesztőrészlet, a THM pedig 4,12 százalék, ami a kamatokhoz hasonlóan alacsonyabb a májusi átlagnál. Összesen 21 881 890 forintot kell visszafizetni erre a lakáshitelre.

 

Már több, mint kilábalás

Tavaly, az első hullám idején és a téli hónapokban a lakáshitelezés csak alacsonyabb szinteken valósult meg. Ennek oka az lehetett, hogy a hitelek iránt komolyan érdeklődők akadályozva voltak a lezárások és a gazdasági válság miatt. Így a saját otthonra vágyók közül sokan csak később költözhettek be új otthonukba.

 

A hitelezés járvánnyal kapcsolatos akadályai viszont az elmúlt hónapokban jelentősen enyhülhettek. A kiemelkedő tavaszi lakáshitelezés már meg is haladja a téli hónapok kiesését, így vagy még a koronavírus első hulláma alatt fel nem vett hitelt pótolták egy évvel később, vagy már a válságtól függetlenül növekszik a lakáshitel iránt érdeklődők száma.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!