Matolcsy György

NHP Hajrá néven hatalmas programot jelentett be az MNB a vállalkozásoknak

Matolcsy György

NHP Hajrá néven hatalmas programot jelentett be az MNB a vállalkozásoknak

Veres Patrik
2020-04-07 Frissítve: 2022-01-18
2020-04-07 Frissítve: 2022-01-18
8125052

Az NHP Hajrá program keretében akár 10 milliárd forintot is kaphatnak mikro- kis- és középvállalkozások - jelentette be Matolcsy György jegybankelnök.

 

Öt jelentős intézkedésről döntött a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ezt jelentette be Matolcsy György jegybankelnök:

 

  1. Visszahozzák a mikro- kis- és középvállalkozások hitelezésére szánt Növekedési Hitelprogramot, NHP Hajrá néven. Ehhez 1 000 milliárd forint új forrás és az NHP Fix meglévő 500 milliárd forintos keretét használják fel.

  2. Az NHP-s kölcsönök maximális futamidejét 20 évre, a maximálisan igényelhető pedig hitelösszeget 10 milliárd forintra emelték.

    Az NHP hitel a korábban megismert célok bármelyikére felhasználható, tehát:

    • fejlesztés

    • beruházás

    • adósságrendezés

    • forgóeszköz finanszírozás

    • bérfizetés

is megvalósítható belőle. 

  1. Az NHP kölcsön fix kamat 2,5 százalék maradt, ugyanakkor a bankrendszer tagjainak 4 százalékos kamattámogatást ad a jegybank, ami így 6,5 százalékos beszedhető kamatot jelent a bankoknak. A kamattámogatás 2021. június 30-ig él. A jegybank elnöke azt kérte a bankoktól, hogy versenyezzenek, legyenek kedvezőbbek a konstrukciók a 2,5 százalékos kamatnál is.

  2. Ezeket a kölcsönigényléseket két héten belül kell elbírálniuk a bankoknak.

  3. Megújul a Növekedési Kötvényprogram is (NKP). A nagyvállalatoknak szánt programban a cégenkénti kibocsátás 20 milliárd forint helyett akár 50 milliárd forint is lehet.

 

Matolcsy György elmondta, a lépésekre azért van szükség, hogy az ország visszakerüljön a koronavírus járvány előtti gazdasági pályára. A jegybank az idei évre továbbra is növekedést jósol nagyjából 2-3 százalékot. A jegybanki alapkamat változatlanul 0,9% marad.

 

A vállalkozásokat érintő korábbi intézkedés a törlesztési moratórium volt, e szerint 2020. december 31-ig szüneteltethető a hitelek törlesztése.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!